Kun pihalla pesii kettu tai tiellä kyyhöttää nääntynyt hirvenvasa, hyvät neuvot ovat monille tarpeen —  lappeenrantalainen eläinsuojeluneuvoja Mirkka Nousiainen ei tähän vuodenaikaan näe vapaata viikonloppua

Pahin virhe ihmiseltä on yrittää kesyttää luonnoneläimiä tai tarjota niille apua tarkkailematta tilannetta ensin rauhassa.

Mika Strandén

Lappeenrantalainen Mirkka Nousiainen peri isältään kiinnostuksen luontoon. Nyt hän käyttää vapaa-aikaansa neuvomalla ihmisiä apua tarvitsevien luonnonvaraisten eläinten hoidossa ja kohtaamisessa sekä järjestelemällä eläimille jatkohoitopaikkoja.
Lappeenrantalainen Mirkka Nousiainen peri isältään kiinnostuksen luontoon. Nyt hän käyttää vapaa-aikaansa neuvomalla ihmisiä apua tarvitsevien luonnonvaraisten eläinten hoidossa ja kohtaamisessa sekä järjestelemällä eläimille jatkohoitopaikkoja.

Joskus huolissaan olevalla ihmisellä on suurempi hätä kuin eläimellä, joka ehkä näyttää olevan pulassa. — Mirkka Nousiainen

Tästä se taas alkaa. Eilen tuli hälytys littanana maasta makaavasta tervapääskystä. Tänään soitettiin siilistä, jolla on nenässä haava. Ensimmäiset oravanpojat ovat jo hoidossa.

Eläinsuojeluneuvoja Mirkka Nousiaisen puhelin soi kevään edistyessä yhä useammin. Eläimet lisääntyvät ja poikaset joutuvat pulaan — tai joskus ihmiset vain luulevat niin.

— Joskus huolissaan olevalla ihmisellä on suurempi hätä kuin eläimellä, joka ehkä näyttää olevan pulassa, mutta ei ole.

Nousiainen on toinen Lappeenrannan seudun eläinsuojeluyhdistyksen eläinsuojeluneuvojista, ja hän neuvoo ihmisiä luonnonvaraisten eläinten auttamisessa.

Lisää koulutettuja neuvojia tarvittaisiin

Nelikymppinen perheenäiti on ollut mukana eläinsuojeluyhdistyksessä jo parikymmentä vuotta.

— Muutimme miehen kanssa tänne Mikkelistä, eikä ollut oikein tuttuja täällä, joten lähdin eläinsuojeluyhdistykseen.

Kiinnostus ja rakkaus ja luontoon periytyi isältä, jonka luontoinnostus ylsi perhosista kasveihin ja lintuihin.

Yhdistyksestä löytyi ystäviä sekä nykyinen rooli. Kuutisen vuotta sitten Nousiainen alkoi hoitaa apua tarvitsevia luonnonvaraisia eläimiä, ja viime keväänä hän kouluttautui vapaaehtoiseksi eläinsuojeluneuvojaksi. Sellaisia on Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitolla koko maassa alle sata.

— Lisää tarvittaisiin. Minullekin tulee soittoja Savonlinnasta ja Kuopiosta asti.

Kesäsesongin aikana soittoja voi tulla useita päivässä. Viikonloppuna Nousiaiselle tuli mökille soitto oravanpojasta, jonka emon oli nähty liiskaantuvan auton alle.

Toinen soitto koski hirvenvasaa, joka oli lysähtänyt uupuneena keskelle tietä.

Emonsa liikenteelle menettänyt oravanpoika on selvä tapaus, mutta muuten tilanteita kannattaa yleensä seurata useita tunteja.

— Usein poikasella ei ole mitään hätää. Monet linnut ruokkivat poikasiaan maahan, ja jänis hoivailee poikasia luonnossa.

Minna Mänttäri

Viime syksynä hoitoon tuli paljon kuivuudesta kärsineitä siilejä, joita Mirkka Nousiainen autteli eteenpäin hoitoon.
Viime syksynä hoitoon tuli paljon kuivuudesta kärsineitä siilejä, joita Mirkka Nousiainen autteli eteenpäin hoitoon.

Tilanteen arviointi usein vaikeaa

Pahin ihmisten tekemä virhe on mennä liian lähelle tai koskea eläimiin tarkkailematta tilannetta.

— Soittaa voi kuitenkin matalalla kynnyksellä, sillä tilanteen arvioiminen voi olla vaikeaa ja riippua monesta asiasta.

Jonkin verran soittoja Nousiainen kertoo saavansa vain siksi, että ihmiset eivät tiedä, miten toimia vaikkapa pihapiiriin tulevien eläinten kanssa.

Usein neuvo on, että seurataan vain. Jos kettu pesii kuistin alle, pesärauhaa ei saa häiritä, mutta luontokappaleita ei saisi yrittää kesyttääkään.

— Voi vaikka lempeästi karkottaa. Älä ainakaan houkuttele kesyyntymään.

Nousiainen on tarvittaessa lähtenyt hätiin vaikka talvipakkasella ja keskellä yötä. Työssä käyvälle, kolmen teini-ikäisen lapsen urheilevalle äidille se tietää joskus venymistä.

— Tuntuuhan tämä touhu joskus mahdottomalta. Mutta kun sitten joskus pääsee vaikka vapauttamaan linnun, siitä saa syyn jatkaa.

Myös ihmiset ovat syy jatkaa. Luonnoneläimiä auttava neuvoja kohtaa työssään lämpimiä, välittäviä ihmisiä, Nousiainen sanoo.

— Lemmikkipuolella näkee enemmän surullisia tapauksia, ettei lemmikeistä pidetä huolta.

Kyytejä Lahteen tarvittaisiin

Sitten alkuaikojen Nousiainen on vähentänyt eläinten hoitamista itse, mutta hän järjestelee niille kuljetuksia. Lappeenrannan seudulta eläimiä menee hoitoon pääasiassa Pyhtään lintuhoitolaan, Heinolan lintutarhalle, Korkeasaareen sekä Lahteen yksityiselle auttajalle.

Hoitopaikka löytyy yleensä helpommin kuin kyyti. Varsinkin Lahden suuntaan kuljetukset ovat ongelma.

— Jos joku kulkee Lappeenranta—Lahti -väliä, voisi ottaa yhteyttä.

Aina eläintä ei voi tai pidä yrittää hoitaa. Nousiainen taitaa myös hätälopetuksen. Ensimmäisissä sellaisissa pääsi itku, Nousiainen kertoo.

— Mutta ei enää. Luonto on hirveän raaka ja ehdoton. Minä ajattelen, että jos eläin ei voi elää lajinsa mukaista elämää ja kärsii, on palvelus sille lopettaa se.

Viimeksi hoitoon tullut tervapääsky selvisi siivilleen. Lajinsa mukaisesti se vain kyyhötti littanana maassa. Nenänsä loukannutta siiliä yritetään pyydystää laatikkoon. Hirvenvasan oli emä hakenut.

Mika Strandén

Mirkka Nousiainen käy töissä Imatralla, hänellä on kolme teini-ikäistä lasta ja hän treenaa crossfittiä 3—6 kertaa viikossa. Sekä työ- että treeniaiajat ovat onneksi liukuvia, joten sekä perheelle että eläimille järjestyy aikaa, hän kertoo.
Mirkka Nousiainen käy töissä Imatralla, hänellä on kolme teini-ikäistä lasta ja hän treenaa crossfittiä 3—6 kertaa viikossa. Sekä työ- että treeniaiajat ovat onneksi liukuvia, joten sekä perheelle että eläimille järjestyy aikaa, hän kertoo.

Neuvoja puhelimitse

Laki velvoittaa ihmisen puuttumaan tilanteeseen, jos eläin on hädässä. Puuttumista on myös avun hakeminen.

Loukkaantuneen, kärsivän eläimen saa lopettaa, jos pystyy arvioimaan tilanteen ja tekemään lopetuksen nopeasti ja kivuttomasti.

SEYn vapaaehtoiset eläinsuojeluneuvojat alueella:

Mirkka Nousiainen (luonnonvaraiset eläimet Etelä-Karjala) p. 050 555 1466 tai mirkka.neuvoja(at)gmail.com

Laura Hölkki (Lappeenranta, Lemi, Savitaipale, Taipalsaari, Luumäki, Imatra) p. 045 153 3053 tai laura.neuvoja(at)gmail.com

Essi Ukonaho (Luumäki, Savitaipale, Rautjärvi, Ruokolahti, Iitti, Kouvola) p. 046 521 6182 tai eu.neuvoja(at)gmail.com

Lintuja kuljettavat hoitoon myös Etelä-Karjalan lintutieteellisen yhdistyksen lintuambulanssin vapaaehtoiset.