Käräjäoikeus tuomitsi lappeenrantalaista LVI-alan yritystä pyörittäneen miehen ehdolliseen – Varojen käyttämisellä virolaisyhtiön kautta kierrettiin veroja

Tuomitun on maksettava Verottajalle vahingonkorvauksia 23 000 euroa korkoineen. Mies kertoi, että virolaisyhtiö toimi lappeenrantalaisen yhtiön aliurakoitsijana.

Mika Strandén

Etelä-Karjalan käräjäoikeus katsoi, että syytetty pyrki kiertämään yrityksensä ja omia verojaan perustamalla yrityksen Viroon. Virolaisfirma toimi lappeenrantalaisen yrityksen aliurakoitsijana.
Etelä-Karjalan käräjäoikeus katsoi, että syytetty pyrki kiertämään yrityksensä ja omia verojaan perustamalla yrityksen Viroon. Virolaisfirma toimi lappeenrantalaisen yrityksen aliurakoitsijana.

Lappeenrantalaista LVI-alan yritystä pyörittänyt mies on tuomittu törkeästä veropetoksesta, törkeästä kirjapitorikoksesta sekä veropetoksesta.

Syytteen mukaan yrityksen toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana toiminut mies merkitsi kirjanpitoon vääriä tai harhaanjohtavia tietoja.

Liiketoimiin perustumattomia yhteisöhankintoja oli kirjattu kuluiksi. Syytetty oli myös kierrättänyt tulojaan ulkomaille rekisteröidyn yhtiön kautta.

Teot tapahtuivat 2012–2017.

Verohallinnolta jäi menettelyn vuoksi saamatta veroja sekä yritykseltä että mieheltä.

Syytetty kiisti syytteet

Mies kiisti syyllistyneensä rikoksiin. Hän kertoi oikeudessa muuttaneensa Viroon ja perustaneensa siellä yrityksen. Virolaisyritys oli toiminut lappeenrantalaisen yhtiön aliurakoitsijana. Tämä oli edullisempaa kuin maksaa palkkaa suoraan hänelle itselleen.

Verotarkastajan mukaan mies ei kuitenkaan ollut muuttanut osoitettaan pois Suomesta. Tarkastuksessa aliurakointijärjestelylle ei ilmennyt mitään liiketaloudellista perustetta. Lisäksi virolaisyrityksen varojen todettiin menneen syytetyn hyväksi.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus katsoi, että järjestelyn tarkoitus on ollut lappeenrantalaisyrityksen ja syytetyn henkilökohtaisten verojen kiertäminen.

Kaikki virolaisyhtiön tulot koostuivat lappeenrantalaisen yrityksen laskuttamisesta.

Mies käytti määräysvaltaa molemmissa yrityksissä. Oikeuden mukaan hänen on täytynyt pitää lappeenrantalaisyrityksen ja oman henkilökohtaisen verotukseensa antamiaan tietoja todennäköisesti väärinä.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi miehen yhdeksän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Lisäksi tuomitun on maksettava Verohallinnolle vahingonkorvauksena noin 23 000 euroa korkoineen sekä oikeudenkäyntikuluja, todistelukustannuksia sekä muita kuluja yhteensä liki 4 000 euroa.

Tuomio ei ole lainvoimainen, vaan siitä voi valittaa Itä-Suomen hovioikeuteen.