Pakkanen paukkuu, mutta Saimaan jääpeite pysyy ohuena — Lauritsalassa sadan vuoden keskiarvosta ollaan perässä 24 senttiä

Hydrologi Pekka Vähänäkki kehottaa jäällä liikkujia varovaisuuteen etenkin jokien suilla, kapeikoissa ja salmissa.

Kai Skyttä

Jääkansi on Saimaalla vielä poikkeuksellisen ohut pitkästä pakkasesta huolimatta. Arkistokuva.

Etelä-Karjalan järvien jääpeite on tällä hetkellä poikkeuksellisen ohut vuodenaikaan nähden. 

Edellisessä virallisessa mittauksessa 8. helmikuuta mittauspaikalla Lauritsalassa oli jäätä vain 16 senttiä. Jää on todella ohutta, sillä jäänpaksuus on tällä hetkellä 24 senttiä alle sadan viime vuoden keskiarvon.

Etelä-Karjalan toisella virallisella mittauspaikalla, Simpelejärverllä Parikkalassa jäätä oli mittauksessa 26 senttiä. Tälläkin paikalla jää on poikkeuksellisen ohutta, sillä sadan vuoden keskiarvosta ollaan jäljessä 18 senttiä. Simpelejärven mittauspäivä oli 10. helmikuuta.

Hydrologi Pekka Vähänäkki Kaakkois-Suomen elinkeino-, ympäristö- ja liikennekeskuksesta (ELY) sanoo, että yksi syy ohueen jääkerrokseen on järvien myöhäinen jäätyminen.

—Jäätyminen tapahtui poikkeuksellisen myöhään. Keskimäärin jäätyminen tapahtuu marraskuun lopulla. Tänä talvena Lauritsalassa jäätyminen tapahtui 11.—12. tammikuuta.

Jääpeite ei myöskään pääse pakkasista huolimatta kasvamaan jäätä peittävän lumikerroksen takia.

—Lumi eristää todella hyvin, eikä jäämäärä lisäänny oletetulla tavalla. Myös valunta on ollut voimakasta. Märkä syksy ja suojakelit aiheuttavat sen, että vettä liikkuu. Sekin on vaikuttanut siihen, että jäät eivät ole niin paksuja kuin normaalisti.

Vähänäkin mukaan pienemmillä järvillä jäätä on enemmän, mutta niillä kohvajään osuus on suuri. 

—Pienet järvet jäätyivät jo joulukuun alkupuolella, mutta kelien vaihtelu on aiheuttanut sen, että teräsjäätä ei ole syntynyt niin paljon.

Vähänäkki kehottaa jäällä liikkujia varovaisuuteen etenkin jokien suilla, kapeikoissa ja salmissa.

—Ei pidä pitää itsestäänselvyytenä, että jäätä on. Pitää osata vähän lukea luontoa.