Joutsenon villisiat saatiin kuriin tehopyynnillä — kolareilta ei silti vältytä

Kai Skyttä

Villisikakannan kasvu saatiin taittumaan Joutsenossa tehometsästyksen avulla.
Villisikakannan kasvu saatiin taittumaan Joutsenossa tehometsästyksen avulla.

Joutsenon villisikakanta on paremmin hallinnassa kuin liikenneonnettomuusuutisten perusteella voisi kuvitella. Tuorein kolari sattui perjantai-iltana kuutostiellä Joutsenon Lampikankaalla, kun neljän, viiden villisian lauma juoksenteli tiealueella.

Viime vuosina villisiat ovat olleet osallisina liikenneonnettomuuksissa myös Lappeenrannan Pontuksella ja Joutsenon Konnusuolla.

Joutsenon riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Jussi Hynninen pitää villisikaan törmäämistä Joutsenossa tällä hetkellä varsin epätodennäköisenä. Sikoja näet liikkuu Joutsenon metsissä selvästi vähemmän kuin aikaisemmin.

Paikallisen villisikakannan kasvu onnistuttiin taittamaan viime vuoden tehometsästyksellä. Sen yhteydessä kaadettiin lähes 80 villisikaa.

— Kuluvalla metsästyskaudella kaatoja on ollut viisi, vaikka tehopyynti jatkuu, Hynninen kertoo.

Sikaruton pelko metsästyksen taustalla

Suomen villisikakanta pyritään pitämään kurissa, jotta pelätty afrikkalainen sikarutto ei pääsisi leviämään kaakosta Suomeen. Sekä kesy- että villisikoja tappava tartuntatauti aiheuttaisi Suomeen levitessään valtaisat vahingot täkäläiselle lihatuotannolle.

— Osa metsästäjistä tykkää siitä, että villisikoja on Suomen luonnossa, mutta myös maatalouden tarpeet tulee huomioida. Metsästystä jatketaan maa- ja metsätalousministeriön sekä riistakeskuksen ohjeiden mukaisesti, Hynninen toteaa.

Valtakunnallisella tasolla villisikojen määrä on kasvanut nopeasti, ja sikahavaintoja tehdään yhä kauempana läntisessä ja keskisessä Suomessa. Samalla myös villisikakolarien määrä on kasvussa.

Jos villisika jää auton alle, ihmisten tulee pysyä sisällä autossa ja soittaa poliisille. Loukkaantunut tai haavoittunut villisika voi hyökätä ihmisen kimppuun, ja niiden lopettaminen tulee jättää asiansa osaaville metsästäjille.

Anne Kokkonen

Anne Kokkonen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.