Influenssa-aaltoa odotellaan tammikuulle — Eksoten henkilökunnasta jo 59 prosenttia saanut rokotteen

Mika Strandén

Influenssarokotetta on otettu aktiivisesti Etelä-Karjalan alueen terveyskeskuksissa.

Etelä-Karjalan terveyskeskuksissa on otettu kaudella 2017—2018 yhteensä 6 512 influenssarokotetta. Riskiryhmään kuuluville 6—36 kuukauden ikäisille vauvoille ja taaperoille rokote on annettu liki 500 kertaa.

3—64 vuotiaat ovat saaneet 3 480 rokotetta. Toinen riskiryhmä, eli yli 65-vuotiaat ovat saaneet 2 500 rokotetta.

— Rokotuksen suosio näyttää kasvavan vuosi vuodelta, mikä on hyvä asia, toteaa Eksoten infektioylilääkäri Pekka Suomalainen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n tilastoissa eivät näy erikoissairaanhoidon puolella annetut rokotteet, eli poliklinikalla ja osastoilla rokotetut riskiryhmään kuuluvat potilaat.

Eksoten henkilökunnasta on tällä hetkellä rokotettu 59 prosenttia. Joissakin yksiköissä rokotusprosentti on jo sata.

A-virus, kaikkien influenssojen äiti

Suomalainen suosittelee influenssarokotusta etenkin riskiryhmille ja heidän lähipiirilleen. Influenssan vasta-aineet kehittyvät kahdessa viikossa rokotuksen jälkeen. 

Epidemian saapumisesta ei ole vielä merkkejä. Suomalaisen mukaan yksittäisiä tapauksia on ollut, mutta varsinaisen influenssa-aallon hän uskoo saapuvan vasta ensi vuoden puolella.

— Itse olisin yllättynyt jos epidemiat alkavat ennen joulua. Viime kaudella olimme tosin poikkeuksellisessa tilanteessa, kun influenssan suurin huippu sijoittui joulunalus- ja väliviikoille, Suomalainen muistelee.

Tavallisesti influenssan piikki sijoittuu tammikuun puolivälin ja maaliskuun alun välille.

Suomalaisen mukaan kaikkien influessojen äiti, eli A-virus tulee aina epidemiana ensin. Sen jälkeen jännitetään, onko viruksen alalaji perinteinen H3N2 joka iskee lapsiin, vanhuksiin ja heikkoihin. Alalajiksi voi valikoitua myös sikainfluenssan jäänne, joka valitsee terveitä uhrikseen.

— Maailmalta ei ole vielä tietoa. Alatyyppi selviää vasta kun epidemia alkaa jyllätä. Veikkaan kuitenkin H3N2:ta.

Teho vaihtelee vuosittain

Yleensä A-virus epidemian loppupuolella iskee B-virus. Myös B-virus voi aiheuttaa kovan taudin, mutta on melkein aina lievempi ja helpompi. Pari vuotta sitten B-virus jylläsi vasta toukokuussa.

— Viime vuonna B-virusta oli varsin vähän, ja se oli lievempi kuin miesmuistiin, Suomalainen muistaa.

Maailman terveysjärjestö WHO ennakoi virustyypit rokotuksen koostumuksessa. Joinain vuosina teho on heikompi, mutta Suomalaisen mukaan suoja on kuitenkin aina jonkinlainen.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat