Hyötykasveista ja väriloistosta on tullut jälleen trendikästä

Kai Skyttä

Puutarhaseuran puheenjohtaja Jukka Kolehmainen esittelee neilikkaa nimeltään Pink Kisses.
Puutarhaseuran puheenjohtaja Jukka Kolehmainen esittelee neilikkaa nimeltään Pink Kisses.

Kolea kevät on pitänyt puutarhamyymälät hiljaisina. Mutta heti, kun aurinko alkaa kutitella, viherpeukalot lähtevät liikkeelle. Perjantaina kukkien ja pensaiden keskellä kävi jo kuhina.

Harrastajapuutarhureille sää on tärkeä motivoiva tekijä. Syksy olisi otollisinta aikaa puiden ja pensaiden istuttamiselle, mutta harva haluaa loka-marraskuun sateissa puutarhassa möyriä.

— Jos se on vielä tekemättä, nyt on aika istuttaa puut ja pensaat, patistelee Lappeenrannan seudun puutarhaseuran puheenjohtaja Jukka Kolehmainen.

Kukkien ystävää alkaa kuumottaa toukokuussa. Olisi jo kiva saada pihaan tai parvekkeelle väriä. Ensimmäisenä hankitaan orvokkeja, jotka jaksavat kukkia vaikka räntäsateessa.

Kolehmaisen mielestä on turha odotella maagista kesäkuun kymmenettä päivää muidenkaan istutusten kanssa.

— Jos Suomessa alkaa odottaa lämpimiä kelejä, saa ehkä odottaa syksyyn asti.

Kolehmainen vinkkaa, että nyt voi jo istuttaa kesäkukkia ruukkuihin, jotka voi siirtää yöksi ja kalseiksi päiviksi sisälle lämpimään.

Puutarhatrendit vaihtelevat siinä missä muukin muoti.

— Ennen vanhaan istutettiin omenapuita ja marjapensaita. Jossakin vaiheessa hyötykasvien käyttö väheni, mutta nyt ne ovat taas hyvin suosittuja, Kolehmainen kertoo.

Euroopasta rantautuu puutarhatrendejä pohjolaan.

— Yrttien kasvatus on lisääntynyt, ja monet ovat hurahtaneet chileihin. Kasvihuoneita hankitaan myös aika paljon pihoille.

Ilmaston lämpenemisen myötä suomalaiset ovat alkaneet kokeilla uusia lajeja kuten aprikoosia ja persikkaa. Uudet matalat omenapuut viehättävät kotipuutarhureita, sillä niiden leikkaaminen ja hoitaminen on helpompaa kuin korkean puun.

Kesän 2017puutarhatrendejä

1. Värikkyys. Siinä missä sisätiloissa suositaan neutraaleja värejä, puutarhassa kaikki kirkkaat värit saavat loistaa. Asettele siis rohkeasti oranssia, punaista, keltaista ja pinkkiä rinta rinnan.

2. Ekologisuus. Valitaan kasveja, jotka viihtyvät pihassa luonnostaan. Silloin ne vaativat vähemmän kastelua ja kemikaaleja.

3. Luonnonmukaisuus. Puutarhaa koristellaan erimuotoisilla ja kokoisilla kivillä sekä soralla ja hiekalla.

4. Takapihan puutarhapalstat. Suurkaupungeissakin ihmiset pyrkivät kasvattamaan itse ravintoaan. Vaikkapa yrttejä, tomaatteja ja amppelimansikoita pystyy kasvattamaan pienessäkin tilassa.

5. Valaistus. Puutarhaan viritellään spottivaloja, joilla korostetaan pihan yksityiskohtia, kuten istutuksia tai puita. Kausivaloilla luodaan tunnelmaa myös kesällä.

6. Kodin jatke. Puutarhat eivät ole enää ainoastaan aurinkoisten päivien olohuoneita, vaan ne suunnitellaan niin, että sateellakin voi niin ruokailla kuin oleskella ulkona.

7. Kukkaturismi. Kasvitieteelliset puutarhat ja siirtolapuutarhat kiinnostavat entistä enemmän myös nuoria aikuisia.

Lähteet: Country Living helmikuu 2017, Ideal Home maaliskuu 2017

Kaisa Juntunen

Kaisa Juntunen