”Lapset innostuivat asiasta ihan hurjasti” — Satu Kuivasen loistava idea heijastimen käytön opettamisesta syntyi kirkkaassa auringonpaisteessa

Lappeenrantalainen perhepäivähoitaja oli toinen voittajista Liikenneturvan järjestämäsä ideakilpailussa.

Marleena Liikkanen

Lehtikuvaajan viisto salamavalo kirkastaa Satu Kuivasen, Elisan ja Jaden heijastinliivit talvi-iltapäivän hämärässä. Nea Kuivasen haalarissakin heijastin kimmeltää, mutta Lassi jää heijastinliiveineen varjoon.
Lehtikuvaajan viisto salamavalo kirkastaa Satu Kuivasen, Elisan ja Jaden heijastinliivit talvi-iltapäivän hämärässä. Nea Kuivasen haalarissakin heijastin kimmeltää, mutta Lassi jää heijastinliiveineen varjoon.

Mikä se oikein häikäisee silmiä? Toppapukujen heijastimet kävivät lasten silmiin Lappeenrannan Ruoholammella viime keväänä, kun auringonsäteet niihin osuivat.

— Lapset innostuivat asiasta ihan hurjasti, joten minun piti kasvattajana siihen tarttua, perhepäivähoitaja Satu Kuivanen kertoo.

Hän ideoi muidenkin käyttöön toimintamallin heijastimien tarpeellisuuden opettamiseksi, ja voitti mallillaan Liikenneturvan järjestämän liikennekasvatuksen ideakilpailun.

Ulkohaalareiden päälle on vedetty keltaiset heijastinliivit, kun Kuivanen nyt talvella vie Jaden, Elisan ja Lassin ulos temmeltämään lumessa hoitopäivän päätteeksi. Lumikasan päälle kiipeää myös neljäsluokkalainen Nea Kuivanen. Heijastinnauhaa on hänenkin ulkovaatteissaan.

— Suurin osa luokkakavereista käyttää heijastimia, hän kertoo.

Satu Kuivanen kiittää lasten ulkovaatteiden tekijöitä, jotka ompelevat heijastinnauhoja tuotteisiinsa. Näin heijastimet ovat aina mukana.

Lapset innostuivat asiasta ihan hurjasti. — Satu Kuivanen

Voittaneessa ideassaan Kuivanen kehottaa kiinnittämään lasten huomion ulkovaatteiden heijastaviin osiin ja pohtimaan heidän kanssaan, miksi ne on vaatteisiin kiinnitetty. Yhdessä tutkitaan kaikkien ulkohaalarit ja varmistetaan, että niihin on ommeltu heijastinnauhaa.

Sitten tuleekin hauska osuus: puhelimien ja tablettitietokoneiden kanssa kuvataan heijastinkuvioita auringonvalossa, hämärässä huoneessa ja ihan pimeässä. Kuvia yhdessä tutkaillessa mietitään ja keskustellaan, miksi heijastimien käyttö on tärkeää.

— Lapsia kannattaa pyytää myös kotona kuvaamaan heijastimia ja keskustelemaan niiden merkityksestä. Samalla tulee muistutettua vanhemmille, että heidän oma esimerkkinsä on tärkeä malli lapsille, Kuivanen muistuttaa.

Hän on huomannut, että lapsi ymmärtää myös heijastimen tärkeyden paremmin, kun kasvattaja kannattelee lapsen omaa innostusta ja kiinnostusta ja tarjoaa mahdollisuuksia tutkia ja oivaltaa.

Kuivanen opettaa lapsille liikenneturvallisuutta muutenkin, esimerkiksi lähtemällä retkille lähiympäristöön.

— Ruoholammen liikennejärjestelyt mahdollistavat turvallisen liikkumisen lasten kanssa, hän sanoo.

Hyvät ideat jakoon

Liikenneturva järjesti syksyllä 2018 erityisesti esi- ja alkuopetuksen opettajille ja ohjaajille suunnatun ideakilpailun.

Kilpailulla kannustettiin opettajia pohtimaan, kuinka koulu voi edistää turvallista kävelyä ja pyöräilyä.

Lisäksi haluttiin koota ja jakaa hyviä ja toimiviksi todettuja ideoita turvallisen pimeällä liikkumisen ja heijastimen käytön edistämiseksi.

Kuivasen ohella palkittiin tuusulalainen luokanopettaja Mia Jussila, joka tutkii oppilaiden kanssa erilaisia heijastimia.