Eksoten valtuusto voisi halutessaan jo tänään äänestää Vesterisen luottamuksesta — Poliisin ratkaisua joutuu kuitenkin vielä odottamaan

Jos valtuusto nimeää valiokunnan selvittämään luottamusta, valiokunta antanee esityksensä vasta ensi vuonna.

Minna Mänttäri

Taina Longan (vas.) mielestä on Marja-Liisa Vesterisen (oik.) etu, että valiokunta selvittäisi, onko luottamusta vai ei.
Taina Longan (vas.) mielestä on Marja-Liisa Vesterisen (oik.) etu, että valiokunta selvittäisi, onko luottamusta vai ei.

Eksoten valtuusto päättää tänään keskiviikkona, asettaako se tilapäisen valiokunnan selvittämään hallituksen puheenjohtajan Marja-Liisa Vesterisen (sd.) nauttimaa luottamusta.

Valtuuston puheenjohtajan Taina Longan (kesk.) mielestä valiokunta olisi hyvä asettaa.

Olen aikatauluun kauhean pettynyt. Poliisin päätöksellä olisi ollut suuri merkitys. — Taina Lonka

— Mielestäni olisi Marja-Liisa Vesterisen etu, että valiokunta perustetaan, ja se tutkisi, onko luottamusta vai ei.

Valtuuston marraskuun kokouksessa jätettiin 16 valtuutetun allekirjoittama aloite tilapäisen valiokunnan asettamisesta.

Tarkastuslautakunta päätti myöhemmin marraskuussa, että se tekee tutkintapyynnön poliisille Vesterisen toiminnasta. Henkilöstön yhteydenottojen perusteella Vesterisen toiminta ei olisi ollut aina asianmukaista.

Poliisin Etelä-Saimaalle antaman tiedon mukaan päätöstä syytteen nostamisesta tai asian silleen jättämisestä ei ehditä ilmeisesti tehdä tämän vuoden aikana.

Taina Lonka olisi jo toivonut poliisin ratkaisua puoleen tai toiseen.

— Olen aikatauluun kauhean pettynyt. Poliisin päätöksellä olisi ollut suuri merkitys.

Lonka arvioi, että jos valiokunta päätetään perustaa, valtuusto käsittelee sen tekemää esitystä ensi vuoden alussa valtuuston ylimääräisessä kokouksessa.

Lonka: Yllätyksiä voi aina tulla

Lonka ei usko, että valtuusto haluaa äänestää Vesterisen luottamuksesta ennen valiokunnan tekemää selvitystä. Luottamuksesta voisi periaatteessa äänestää jo nyt.

— En usko, että kukaan lähtee tätä äänestyttämään heppoisin perustein, kun ei tiedetä, mitä siellä tutkittavana on. Mutta yllätyksiä voi aina tulla.

Valtuusto valitsee valiokuntaan viisi tai seitsemän jäsentä. Puolueet voivat valita edustajansa viime kunnallisvaalien tulosten suhdelukujen mukaan.

— On vielä epäselvää, saako valiokunta tutkintapyynnön materiaalin vielä nähtäväkseen. Joka tapauksessa valiokunnalle on annettava työrauha.

Lonka katsoo, että jotta asia etenisi, on odotettava poliisin ratkaisua.

Longan mielestä valtuustolla olisi oltava myös tietoa Vesteriseen kohdistuneista syytöksistä ennen asian ratkaisemista.