Kesämäenrinteen 9.-luokkalaisten robotti voitti Innokas -kilpailun, pääpalkinnon toi ledejä vilkuttava liikkuva bilesauna

Olga Wolkoff

Kesämäenrinteen koulun 9.-luokkalaisten bilesaunarobotti toi ykköspalkinnon valtakunnallisessa robotiikkaturnauksessa. Voittajajoukkueen muodostivat Pekka Hautaniemi ja Samuli Tolvanen.
Kesämäenrinteen koulun 9.-luokkalaisten bilesaunarobotti toi ykköspalkinnon valtakunnallisessa robotiikkaturnauksessa. Voittajajoukkueen muodostivat Pekka Hautaniemi ja Samuli Tolvanen.

Kesämäenrinteen koulun 9.-luokkalaiset menestyivät Innokas 2017 -robotiikkaturnauksessa Oulussa. Pekka Hautaniemen ja Samuli Tolvasen rakentama robotti voitti kultaa freestyle -sarjassa.

Kaksikon robotti on pyörillä liikkuva ja ledivaloja vilkuttava bilesauna. Heidän joukkueensa olikin nimetty Saunanlämmittäjiksi.

Hautaniemi on harrastanut robotteja vapaa-ajallaan aiemminkin, Tolvaselle koneet ovat uusi tuttavuus koulun ohjelmointikerhosta. Tolvanen toimikin joukkueessa ideoijana ja kuvaajana. Kilpailun teemana oli Suomi 100, johon liittyen Tolvanen sai ajatuksen bilesaunan rakentamisesta.

Hautaniemi kertoo, että saunarobotti vilkuttaa ledivaloja ympäriltä kuuluvan äänenvoimakkuuden mukaan. Lisäksi bilesauna liikkuu pyörillä, mutta liike tapahtuu radio-ohjauksella.

Kilpailevista roboteista suurimman vaikutuksen voittajakaksikkoon teki Lego-robotti, joka osasi liikkua itsekseen ja väistää esteitä. Tuomaristo kuitenkin antoi pääpalkinnon Saunanlämmittäjille.

— Aika sairaan hyvältä tuntuu, Tolvanen sanoo.

Bilesaunan rakentamisessa oli kova työ. Saunanlämmittäjien mukana Oulussa ollut matematiikan ja tietotekniikan opettaja sekä ohjelmointikerhon ohjaaja Olga Wolkoff kertoo, että robottia viimeisteltiin viimeisenä iltana ennen kello 23.19:ään asti.

Oheiselta videolta näet, miten Saunanlämmittäjien robotti liikkuu.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.