Kaakkois-Suomen valokuvakeskus lähtee Pihatosta — Kaupunki ryhtyy etsimään gallerialle uutta vetäjää, ja esimerkiksi Saimaan kameraseurassa asiaa harkitaan

Valokuvakeskus toimi Pihatossa neljän vuoden ajan. Galleriatoimintaa hankaloittivat ainakin alituinen rahapula ja pienen porukan harteille kaatunut työmäärä.

Kai Skyttä

Tatu Kosonen on Kaakkois-Suomen valokuvakeskuksen perustajajäsen ja hallituksen puheenjohtaja. Pihatossa valokuvakeskus ehti toimia neljä vuotta.

Kaakkois-Suomen valokuvakeskus lopettaa galleriatoiminnan Lappeenrannan Pihatossa. Vuokrasopimus päättyi vuoden lopussa. Valokuvakeskuksen hallituksen puheenjohtajan Tatu Kososen mukaan ratkaisuun on useita syitä.

Yksi niistä on jatkuva rahapula. Kaakkois-Suomen valokuvakeskus ei ole viime aikoina onnistunut saamaan toimintaan tarvittavia apurahoja. Pihaton omistava Lappeenrannan kaupunki on maksanut valokuvakeskukselle noin 16 000 euroa vuodessa näyttelytoiminnan ylläpitämisestä.

Rahaa tarvitaan, koska gallerian pyörittäminen ei onnistu ilman palkattua työntekijää. Viimeisin työntekijä hoiti Kososen mukaan hyvin esimerkiksi tiedottamisen. Tämä sai kuitenkin muita töitä.

— Nyt edessä olisi ollut uuden työntekijän rekrytointi. Hyvän löytäminen ei ole helppoa niin pienellä palkalla, mitä tästä tehtävästä on pystytty maksamaan.

Etelä-Saimaan tietojen mukaan valokuvakeskuksen nykytilanteeseen liittyy myös yhdistyksen sisäisiä tietokatkoksia ja ristiriitoja. Jo vuosien ajan valokuvakeskuksen toiminta on ollut muutaman yhdistysaktiivin, pääosin Tatu Kososen vastuulla.

Pihatto-galleriaa on vuokrattu myös muille kuin valokuvaajille, joten Pihatto on toiminut myös kuvataidegalleriana.

— Päädyimme siihen, että ehkä meidän tehtävämme valokuvakeskuksena ei ole pyörittää yleisgalleriaa, Kosonen sanoo.

Kaakkois-Suomen valokuvakeskus lähtee pois Pihatosta, mutta ei Kososen mukaan lopeta toimintaansa. Valokuvanäyttelyitä tullaan näkemään jatkossakin, mutta ei Pihatossa, vaan esimerkiksi kirjastoissa. Parhaillaan Kosonen suunnittelee vanhaa ja uutta Ylämaata esittelevää näyttelyä.

Kaakkois-Suomen valokuvakeskus on perustettu vuonna 2005, ja se toimi pitkään Koljonlinnan kellarissa Snellmaninkadulla. Pihatossa keskus toimi neljän vuoden ajan eli vuodesta 2015, jota ennen Pihatto oli Etelä-Karjalan taiteilijaseuran käytössä.

Lappeenrannan kaupunki aikoo lähiviikkoina laittaa Pihaton avoimeen hakuun. Hakijan pitää sitoutua galleriatoiminnan ylläpitämiseen. Vastineena kaupunki antaa käyttöön galleriatilan ja vuosittaisen avustuksen, joka säilyy samana kuin aiemmin eli on reilut 16 000 euroa.

— Kuluvana vuonna avustussumma tulee tosin olemaan pienempi, koska kyse on vajaasta toimintavuodesta, kulttuuritoimenjohtaja Päivi-Linnea Pötry sanoo.

— Toiveemme on, että asia saadaan mahdollisimman pian eteenpäin ja näyttelytoiminta Pihatossa jatkuu.

Yksi toiminnan mahdollinen jatkaja on Saimaan kameraseura, jolla on ollut toimintaa Pihatossa jo valokuvakeskuksen aikana. Saimaan kameraseuran varapuheenjohtajan Jukka Kososen mukaan yhdistys on asiasta kiinnostunut, mutta mitään pääöksiä ei ole vielä tehty.

Uusimmat uutiset