Juoda pitää, ettei jää kaveriporukan ulkopuolelle — School's out kuvaa todenmukaisesti 15-vuotiaiden alkoholinkäyttöä

Katja Reposen lyhytelokuvan yhteistyökumppani on Nuortenlinkki. Sitä on katsottu Youtubessa reilun viikon aikana noin 240 000 kertaa.

Topi Lainio

Aino Räisänen (oik.), Roosa-Maria Hietamies, Nina Lindqvist ja Emma-Lotta Laasonen esittävät 15-vuotiaita tyttöjä juhlahumussa.
Aino Räisänen (oik.), Roosa-Maria Hietamies, Nina Lindqvist ja Emma-Lotta Laasonen esittävät 15-vuotiaita tyttöjä juhlahumussa.

Koulujen päättäjäispäivänä ryypätään. Se on 15-vuotiaista tytöistä itsestäänselvää. Yhtä päivänselvää kavereiden mielestä on, että Janette pyytää 18-vuotta täyttänyttä isosiskoaan hakemaan heille juomat.

— Kai sinäkin nyt aiot juoda, kaveri sanoo Janetelle.

Katja Reposen käsikirjoittamassa ja ohjaamassa lyhytelokuvassa School’s out kerrotaan kipeän tuttu tarina nuorten elämästä. Juoda pitää, ettei jää ulkopuoliseksi kaveriporukassa, vaikkei yhtään huvittaisikaan. Kuinka moni nuori tuskaileekaan tässä ristiriitatilanteessa uudenvuodenaattona?

Elokuvaa voi katsoa Youtubessa ja myöhemmin sitä esitetään kouluissa.

Elokuva toimii keskustelunherättäjänä

School’s outin ensi-ilta oli Finnkino Strandissa Lappeenrannassa viime viikolla. Yleisönä oli salin täydellinen nuoria sekä työntekijöitä Nuortenlinkistä, joka on elokuvan yhteistyökumppani.

Nuortenlinkki on verkkosivusto, jossa nuoret voivat keskustella vaikeistakin aiheista kuten päihteistä tai kiusaamisesta, ja he saavat neuvoja ongelmiinsa.
Sara Mäkäräinen Nuortenlinkistä totesi, että elokuva toimii hyvin keskustelunherättäjänä kouluissa. Se ei julista alkoholivalistusta, mutta antaa ajattelemisen aihetta.

Katja Reponen ei muista itse, että koulussa olisi näytetty valistustarkoituksessa elokuvaa.

Topi Lainio

Leffan tekijäporukkaa oikealta alkaen Max Sallasvaara, Joonas Vainikka, Noora Parviainen, Katja Reponen, Rando Raud ja Oscar El Husseini.

Reponen päivitti tietonsa 15-vuotiaan maailmasta

Reposella oli School’s outin tuotantotiimissä mukana kuvaaja ja äänittäjä sekä viitisentoista näyttelijää.

— Porukassa oli kavereitani, ja kavereideni kavereita sekä sosiaalisen median kautta saamiani ihmisiä.

Osa porukasta oli harrastanut näyttelemistä, mutta monet olivat ensikertalaisia.

— Kameran toisella puolella oli myös tuotantoassistentteja lyömässä klaffia ja auttamassa ihan kaikessa.Kuvauksissa ei mennyt kuin viisi heinäkuista päivää, mutta sitä ennen näyttelijät harjoittelivat kohtaukset.

Koko projektiin Reposelta meni noin puoli vuotta.

— Käsikirjoitusvaiheessa haastattelin 15-vuotiaita kuullakseni, ovatko sanonnat tai mikään muu muuttunut siitä, kun olin itse samanikäinen, 22-vuotias ohjaaja kertoo.

MInna Mänttäri

Katja Reponen kertoi elokuvastaan ja vastaili kysymyksiin Finnkino Strandissa viime viikolla. Häntä haastatteli Nuortenlinkin Sara Mäkäräinen.

Reposesta on tärkeä ottaa kantaa

Ensimmäisen lyhytelokuvansa Reponen teki 17-vuotiaana, ja sen jälkeen niitä on kertynyt jo kymmenkunta. Hän on käsitellyt elokuvissaan aiemmin muun muassa kiusaamista.

— Koen tärkeäksi ottaa kantaa elokuvillani, ja samalla auttaa nuoria.
Edellisessä elokuvassaan Vieras hän kertoi sohvasurffauksesta, joka kääntyi kauhutarinaksi. Nyt hän pyörittelee mielessään scifi-elokuvaa.

Topi Lainio

Kuvaajana Joonas Vainikka. Kameran edessä näyttelijöinä Oskari Lehtonen ja Aino Räisänen.

Mediaoppiin Helsinkiin, päämääränä Aalto-yliopisto

Ylioppilaaksi valmistuttuaan Reponen on hakenut Aalto-yliopiston ohjaajalinjalle kevät toisensa jälkeen. Hän aikoo hakea sinne taas ensi keväänä.

— Kun ohjaajakoulutukseen valitaan vain kaksi opiskelijaa, niin sinne on todella vaikea päästä.

Reponen etenee päämääräänsä kohti eri reittejä pitkin. Viime vuonna hän opiskeli yksityisessä Helsinki Design Schoolissa elokuvaa. Vuoden alussa hän aloittaa media-alan opinnot Stadin ammattiopiston aikuislinjalla.

Topi Lainio

Äänittäjä Max Sallasvaara (vas.) ja kuvaaja Joonas Vainikka.

Muuttokuorma kuljettaa Reposen Lappeenrannasta Helsinkiin vielä tämän vuoden puolella. Paikkakunnan vaihto tuo uusia haasteita nuorelle elokuvantekijälle, kun hänen pitää etsiä uusi tekijäporukka ympärilleen.

Katja Reponen
22-vuotias.
Ylioppilas Lappeenrannan lyseon lukiosta.
Opiskellut Helsinki Design Schoolissa elokuvaa.
Aloittaa media-alan opinnot Stadin ammattiopistossa vuoden alussa.
Tehnyt kymmenkunta lyhytelokuvaa.
Muuttaa Lappeenrannasta Helsinkiin.
Topi Lainio

Nina Lindqvist (vas.), Roosa-Maria Hietamies ja Aino Räisänen näyttelevät peruskoulunsa päättäviä tyttöjä.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet