Sukellus ei tuonut selvyyttä Saimaan jätevesivuotoon – ”Epäilen, että tämä jää ehkä vähän hämärän peittoon”

kai skyttä

Murheistenrannan vesi on ollut uimakelpoista epäillyn vuodon jälkeenkin.

Viime viikolla Lappeenrannassa tehty sukellusoperaatio ei tuonut toivottua selvyyttä Saimaan heinäkuiseen jätevesivuotoon. Sukeltajien oli tarkoitus tutkia Luukkaan jätevedenpumppaamolta lähtevän ylivuotoputken ympäristöä ja selvittää, näkyykö alueella jälkiä suuren vesimäärän virtaamasta.

Verkostopäällikkö Ami Kylliäinen Lappeenrannan Energiaverkoista kertoo, putki löytyi. Oliko putki oikea, siitä ei ole varmuutta.

— Sieltä löytyi putken pää, josta tuli paljon vettä. Se on ilmeisesti putki, josta tulevat UPM:n sadevedet. Siitä emme saaneet selkoa, onko meidän ylivuotoputki yhteydessä siihen.

Kylliäinen kertoo, että Luukkaan jätevedenpumppaamolta lähtevä ylivuotoputki on tarkoitus kuvata torstaina. Näin pyritään selvittämään, mihin siitä kulkevat vedet päätyvät.

— Kameraa lähdetään työntämään putkeen. Näin saadaan tarkalleen kartalle, missä putki kulkee ja mihin se purkaa. Samalla kuvaamme sitä sisäpuolelta.

Kylliäinen sanoo, että operaatio ei välttämättä anna lisätietoa siitä, miten jätevesien kanssa todellisuudessa on käynyt. Täyttä varmuutta 2,8 miljoonan jätevesilitran kohtalosta ei välttämättä saada koskaan.

— Epäilen, että jää ehkä pikkuisen hämärän peittoon, mikä lopullinen tapahtuma on ollut.

Heinäkuussa syntyi epäily, että Lappeenrannan Energiaverkkojen Luukkaan jätevedenpumppaamolta olisi vuotanut 2,8 miljoonaa litraa jätevettä Saimaaseen. Viime viikolla Kylliäinen kertoi kuitenkin, että yhtiö pyrkii selvittämään, tapahtuiko vuotoa todellisuudessa lainkaan.

Epäilyksiä herätti se, että jätevedenpumppaamon sähkönkulutus oli epäiltynä vuotoajankohtana normaali. Se taas viittaisi siihen, että pumppaamon pumput toimivat sittenkin normaalisti.

— Jos peilataan siihen mittatietoon, mitä olemme saaneet, siihen nähden pumppaamo olisi toiminut samoin kuin tällä hetkellä.

Jätevesivuodosta on jätetty tutkintapyyntö poliisille. Kylliäisen mukaan poliisi ei ole vielä ollut yhteydessä yhtiöön.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.