Pappatunturit tulevat taas — Luumäen noin sadan kilometrin moposafari matkaa Palvaalta Lemin kautta Palvaalle

Vanhojen mopojen harrastus on yhä kasvussa, sillä kynnys siihen on matala. Mopoissa saa nyt näkyä ajan tuoma patina, pääasia on, että mopo kulkee.

Mika Strandén

Pappatunturisti ajaa mieluiten popliinitakissa. Kuva on vuoden 2005 Pappa-Tuna Meetista.
Pappatunturisti ajaa mieluiten popliinitakissa. Kuva on vuoden 2005 Pappa-Tuna Meetista.

Ei kesää ilman pappatuntureita. Perinteinen veteraanimopojen kokoontumisajo Pappa-Tuna Meet pärähtää käyntiin Luumäellä perjantaina 19. heinäkuuta. Tapahtumaa tähdittää moposafareiden uranuurtaja, mopobändilegenda Halavatun Papat suoraan Iisalmesta.

Vanhoihin mopoihin hurahtaneet ovat kokoontuneet Luumäellä kesäisin vuodesta 2003 alkaen. Yhteisajoon on osallistunut vuosittain noin 40—80 kuskia eri puolilta maata. Safarin seuraajia ja iltakävijöitä ei ole yritettykään laskea.

Potentiaalia riittää yhä.

— Mopokerhoja on maassa jo kymmeniä, ja koko ajan syntyy lisää. Alkuun sitä tunsi kaikki harrastajat, mutta enää ei kestä kärryillä, Henri Parkko Happy Pappa-Tunturi Driversista kertoo.

Luumäelle tulijoita vetää se, että Luumäen onnelliset pappatunturistit on maan vanhimpia mopokerhoja Halavatun pappojen ohella. Tapahtuma on myös tunnettu siitä, ettei safari ole mikään pyrähdys, vaan on ihan kunnon ajo, noin 100 kilometriä.

"Soliferillakin saa tulla mukaan"

Kerhojen lisääntyminen kertoo Henri Parkon mielestä siitä, että kynnys mopoiluun on matala. Jos vanhat pelit ja nostalgia kiinnostavat, mopo on edullisempi hankinta kuin moottoripyörä tai jenkkiauto.

— Tosin vuosituhannen alussa mopojenkin hinnat yrittivät karata käsistä. Tonnilla ei saanut enää ajokuntoista vehjettä. Mutta nyt hinnat ovat tulleet järkevimmiksi.

Vanhoja mopoja perikuntien liitereistä löytyy yhä, Pakko uskoo. Suuntaus on nyt se, että mopo laitetaan kuntoon teknisesti, mutta ulkoasussa saa näkyä ajan patina.

Happy Pappa-Tunturi Drivers vannoo tietysti kotimaisen, luotettavan, 1950-luvulla kehitetyn Tunturi-mopon nimiin. Kokoontumisajossa ei kuitenkaan olla tiukkapipoja. Soliferillakin saa tulla mukaan, Parkko vakuuttaa.

Yksi syy syy mopoilun suosioon on se, että kun kerhoja on jo paljon, tapahtumia riittää melkein joka kesäviikonlopuksi. Mopojengiä yhdistää sosiaalisuus ja porukassa viihtyminen.

Sama piirre on safarin seuraajissa, joita reitin varrelle kertyy joskus leireiksi asti.

— Mukavaa tässä on se, että happamia naamoja ei näe missään.

Mika Strandén

Luumäen pappatunturisafari tunnetaan siitä, että se ei ole mikään pyrähdys, vaan ihan kunnon ajo. Matkan varrelle riittää yleensä kannustusjoukkoja joskus leireiksi asti.
Luumäen pappatunturisafari tunnetaan siitä, että se ei ole mikään pyrähdys, vaan ihan kunnon ajo. Matkan varrelle riittää yleensä kannustusjoukkoja joskus leireiksi asti.

Pappa-Tuna Meet 19.—21.7.2019

Pe 19.7. Palvaanjärven Lomassa esiintyy Suuret Setelit.

La 20.7. ajoreitti: lähtö Palvaalta 10.00, Taavetin tori n. 10.30—11, Lemi n.12.30, hotelli Salpa n. 14.30, Palvaa n. 16.00. Iltaesiintyjänä Halavatun papat.

Su 21.7. yhteinen aamiainen ja haikeat hyvästit.