HL-Rakentajat sysää syytä K-sairaalan työmaan ongelmista Eksotelle

Pesänselvittäjä Janne Kallioinen ratkoo, onko työmaa viivästynyt Eksoten vai HL-Rakentajien takia.

Töitä K-sairaalalla paiskitaan nyt Eksoten johdolla. Kuvassa rakennuttajakonsultti Tomi Käiväräinen (oik.) ja kalusteasentaja Janne Pöllänen (vas.)
Töitä K-sairaalalla paiskitaan nyt Eksoten johdolla. Kuvassa rakennuttajakonsultti Tomi Käiväräinen (oik.) ja kalusteasentaja Janne Pöllänen (vas.)

HL-Rakentajien konkurssin pesänselvittäjä asianajaja Janne Kallioinen sanoo olevansa ison urakan edessä.

— Materiaali on laaja. Tässä on samalla selvitettävä, että kenen syy Lappeenrannan K-sairaalan viivästyminen loppujen lopuksi oli ja oliko Eksotella oikeus pidättää HL-Rakentajien saatavia, sanoo Kallioinen.

Tässä on samalla selvitettävä, että kenen syy Lappeenrannan K-sairaalan viivästyminen loppujen lopuksi oli ja oliko Eksotella oikeus pidättää HL-Rakentajien saatavia.

Kallioinen kertoo, että HL-Rakentajat on pitänyt nimenomaan sairaalaurakan haltuunottoa keskeisimpänä syynä yhtiön konkurssiin.

— Näin yhtiöstä on alustavissa keskusteluissa kerrottu. Heiltä jäi saatavia paljon saamatta. Yhtiön mukaan he olisivat pystyneet tekemään sen urakan loppuun, eikä haltuunotto olisi ollut välttämätöntä.

Yhtiötä olisi auttanut, jos Eksote olisi hyväksynyt K-sairaalan lisä- ja muutostyöt sekä korvausvaatimukset suunnittelun viiveistä.

Eksoten toimitusjohtajan Pentti Itkosen mukaan taas tuo vaihtoehto olisi tullut Eksotelle kalliiksi.


Riitaisia saatavia on paljon

Kallioinen jatkaa, ettei tunne asiaa vielä riittävästi ja että selvittely on alussa.


— Koko tapahtumaketju on selvitettävä perinpohjin. Onko perää yhtiön väitteessä, että työmaan viivästyksiin alkusyy on pikemminkin Eksotessa kuin HL-Rakentajissa.

Torstaina HL-Rakentajien varat ja velat eivät olleet vielä selvillä.

— Riitaisia saatavia on paljon, ja velkalista päivittyy koko ajan. Joka tapauksessa ehdollista velkaa on useita miljoonia euroja.

Tämän kerroksen aula on jo viimeistelty muita pidemmälle.

Sovintoratkaisu nopeuttaisi, oikeuteen meno pitkittäisi

Kallioinen ei tässä vaiheessa osaa vielä arvioida HL-Rakentajien aliurakoitsijoiden saatavien kohtaloa.

Konkurssimenettely vie yleensä pari vuotta. Eksoten ja HL-Rakentajien väliset asiat voidaan ratkaista nopeamminkin, jos päästään sovintoon.
— Jos tulee oikeudenkäyntejä, asia taas pitkittyy.