Sairaanhoitajien erikoisosaamista ei tunnisteta eikä arvosteta sanovat Eksoten sairaanhoitajat — Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja sanoo nuorten saattavan vaihtavat alaa, jos tilanne ei parane

Valtakunnallisen sairaanhoitajakyselyn tuloksia kannattaa verrata Eksoten työhyvinvointikyselyihin, Eksoten hallituksen puheenjohtaja sanoo.

Minna Mänttäri

Suomen sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtela on huolissaan siitä, että nuoret sairaanhoitajat saattavat vaihtaa alaa, koska kokevat hoitotyön liian kuormittavana.
Suomen sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtela on huolissaan siitä, että nuoret sairaanhoitajat saattavat vaihtaa alaa, koska kokevat hoitotyön liian kuormittavana.

Sairaanhoitajien erikoisosaamista ei tunnisteta eikä arvosteta. Näin kertoivat Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) sairaanhoitajat Suomen sairaanhoitajaliiton kyselyssä.

Suomen sairaanhoitajaliiton puheenjohtajan Nina Hahtelan mukaan tämä voi liittyä siihen, että esimerkiksi keskussairaalassa on yhdistetty monia erikoisaloja samalle osastolle.

— Se kuormittaa, jos on tunne, ettei tiedä tarpeeksi ja pitää hoitaa potilasryhmiä, joihin ei ole erikoisosaamista, Hahtela sanoi keskiviikkona Lappeenrannan Upseerikerholla.

Liitto esitteli tilaisuudessa valtakunnallisen sairaanhoitajakyselyn tuloksia. Kyselyyn vastanneista 30 prosenttia oli sitä mieltä, ettei sairaanhoitajan työtä arvosteta työpaikassa.

67 prosenttia oli sitä mieltä, ettei henkilöstöä ole riittävästi ja 72 prosenttia sanoi, että palkkaus murentaa työn mielekkyyttä.

Kyselyyn vastasi 2 952 sairaanhoitajaa eri puolilta Suomea.

Hahtela on erityisen huolissaan siitä, että alle 35-vuotiaat vastaajat pitivät työssä jaksamistaan huonona tai kokivat olevansa ajoittain kuormittuneita useammin kuin heitä vanhemmat vastaajat. Riskinä on, että he vaihtavat alaa.

— Uuvuttaa, kun ei pysty tekemään työtä niin hyvin kuin haluaisi, Hahtela kiteytti.

Minna Mänttäri

Suomen sairaanhoitajaliiton keskustelutilaisuuteen Lappeenrannan Upseerikerholla osallistui noin viitisenkymmentä ihmistä.
Suomen sairaanhoitajaliiton keskustelutilaisuuteen Lappeenrannan Upseerikerholla osallistui noin viitisenkymmentä ihmistä.

Valtakunnallisen sairaanhoitajakyselyn tuloksia kannattaa verrata Eksoten omiin työhyvinvointikyselyihin, Eksoten hallituksen puheenjohtaja Marja-Liisa Vesterinen (sd.) sanoi.

Hän totesi, että on tärkeätä tietää, jos valtakunnallisen kyselyn tulokset vahvistavat tai eroavat Eksoten saamista tuloksista.

— Mistään ei tule mitään, jos henkilöstö ei ole motivoitunutta, ammattitaitoista ja voi hyvin.

Sairaanhoitajat kertoivat olevansa huolissaan siitä, että jatkuva kiire ja liian suuri potilasmäärä aiheuttavat läheltä piti -tilanteita.

Palvelupäällikkö Kirsi Tapiola-Huomo totesi, että toimia tilanteen parantamiseksi on alettu tehdä ja esimerkiksi vuorovahvuuksia on saatu nostettua.

Minna MänttäriEksoten palvelupäällikkö Kirsi Tapiola-Huomo (kolmas
vasemmalta) kertoi, että vuorovahvuuksia on saatu nostettua. Palvelupäällikkö
Merja Lampinen (toinen vasemmalta) totesi, että polikliinisellä osastolla
sairaanhoitajien hoitotyöhön käyttämää aikaa on saatu nostettua työnajan
seurannalla.
Eksoten palvelupäällikkö Kirsi Tapiola-Huomo (kolmas vasemmalta) kertoi, että vuorovahvuuksia on saatu nostettua. Palvelupäällikkö Merja Lampinen (toinen vasemmalta) totesi, että polikliinisellä osastolla sairaanhoitajien hoitotyöhön käyttämää aikaa on saatu nostettua työnajan seurannalla.