Lappeenrannan Kersantinkujalla on talkoohenkeä, vaikka väki on vähentynyt ja vanhentunut — "Kun tämä koti löytyi, sanoin emännälle, että minä en lähde täältä kuin Ristikankaan hautausmaalle"

Huhtiniemessä sijaitsevan Kersantinkujan asukkaat tapaavat toisiaan puikkosulkeisissa, uima-altailla ja pihan paneelikeskusteluissa.

Jenni Hirvinen

Lappeenrannan Huhtiniemi on hieno paikka, sanovat Jorma Ojansuu, Leena Karhu, Kasper Klemettinen, Liisa Pykäläinen, Anton Takkinen, Pentti Puhakainen, Irma Kivinen, Heikki Karhu, Jorma Partanen, Marja-Leena Partanen, Salme Pystynen ja Paavo Pystynen.
Lappeenrannan Huhtiniemi on hieno paikka, sanovat Jorma Ojansuu, Leena Karhu, Kasper Klemettinen, Liisa Pykäläinen, Anton Takkinen, Pentti Puhakainen, Irma Kivinen, Heikki Karhu, Jorma Partanen, Marja-Leena Partanen, Salme Pystynen ja Paavo Pystynen.

Kun aurinko alkaa keväisin lämmittää Lappeenrannan Huhtiniemessä sijaitsevan Kersantinkuja 5:n seinustaa, paikalle kokoontuu kahden kerrostalon väkeä nauttimaan auringosta ja tarinoimaan.

Asukkaat kutsuvat juttutuokioitaan paneelikeskusteluiksi, joissa aiheet vaihtelevat rautanauloista politiikkaan.
— Juttuseuraa löytyy taatusti. On kiva, ettei tarvitse eläkeläisenä kytröttää yksinään kotona, Jorma Ojansuu sanoo.

Asukkaiden mukaan esimerkiksi roskienvienti on hyvä syy jäädä juttelemaan naapurin kanssa.

Menee vuosi, että saan sukan valmiiksi, koska pitää puhua pulputtaa välissä. - Irma Kivinen

Armeijan soittokunta lauloi äideille

Kersantinkujan kerrostalot 5—6 valmistuivat vuonna 1969, ja asukkaat pääsivät muuttamaan loka-marraskuun vaihteessa. Alkuaikoina taloissa asui useita VR:n ja armeijan työntekijöitä. Talon väki muistelee yhä kultaista 1970-lukua ja äitienpäivää, jolloin armeijan soittokunta lauloi talon äideille.

Nykyään asuntoja on 53 ja asukkaita satakunta. Väki on puolittunut alkuajoista, mutta iso osa asukkaista on yhä alkuperäisiä. Lapsiperheitä on tällä hetkellä vain muutama.
— Toista oli ennen vanhaan, kun yhdestä talosta tuli kokonainen koululuokka, Heikki Karhu muistelee.

NETTI - Huhtiniemi - Kersantinkuja 5-01.jpg

Kevättalkoissa oli 30 asukasta

Vaikka väki on vähentynyt ja vanhentunut, talkoohenki ei ole karissut. Viimeisimmissä kevättalkoissa oli mukana 30 henkeä.
— Talkoilla tehdään kaikki, mitä pystytään. Isoja hommia on tehty, muun muassa saunaosaston paneloinnit, sanoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Pentti Puhakainen.

Talkoointoa asukkaat pitävät taloyhtiön yhteisöllisyyden kantavana voimana.
— Muutimme taloon 14 vuotta sitten Sammonlahdesta, jossa ihmiset olivat omissa lokeroissaan ja talkooporukkaa oli vaikea löytää. Kun tämä koti löytyi, sanoin emännälle, että minä en lähde täältä kuin Ristikankaan hautausmaalle, Jorma Ojansuu sanoo.

Entisten urheilijoiden talo

Vuosien saatossa taloissa on asunut lukuisia urheilijoita, muun muassa jääkiekkoilijoita ja suunnistuksen maailmanmestari. Vielä nykyäänkin Kersantinkujalla asuu entinen kestävyysjuoksija Paavo Pystynen, joka sijoittui Bostonin maratonilla toiseksi vuonna 1962.

Ja täytyyhän aktiivisille asukkaille olla aktiviteetteja. Talojen saunaosastoilla on uima-altaat, joissa on pidetty muun muassa turvekylpyjä. Asukkailla on myös verstastilat, kutomakone ja pihalla japanilaistyyliset kukkaistutukset, joista Kersantinkujalla asuva rouva on huolehtinut kymmenen vuotta.

Liikuntakeskuksen suunnalta nousevassa rinteessä savustetaan kalaa, ja käsitöitä kokoonnutaan tekemään torstai-iltaisin. Nyt on puikkosulkeisten kesätauko.
— Toinen sukka on terää vaille valmis. Menee vuosi, että saan sukan valmiiksi, koska pitää puhua pulputtaa välissä, Irma Kivinen sanoo.

Jenni Hirvinen

Talon terassilla käydään paneelikeskusteluja, kuten asukkaat niitä kutsuvat, viikoittain.
Talon terassilla käydään paneelikeskusteluja, kuten asukkaat niitä kutsuvat, viikoittain.

Erilaisuus ei ole johtanut erimielisyyksiin

Asukkaat sanovat talkoohengen johtuvan siitä, että Kersantinkujan taloissa asuu erilaisia ihmisiä vahvuuksineen.

Erilaisuudesta huolimatta naapureiden kesken ei ole tullut erimielisyyksiä.
— Me vanhemmat ihmiset olemme kokeneet elämää sieltä sun täältä, emmekä enää pienistä hätkähdä tai valita, Irma Kivinen sanoo.