Etelä-Karjalassa suojeltiin viime vuonna 175 metsähehtaaria — suurin suojelualue Savitaipaleelle

Marleena Liikkanen

Suojeltua metsää Lemillä. Arkistokuva.

Kaakkois-Suomeen perustettiin viime vuonna Metso-ohjelmassa 376 hehtaaria uusia metsiensuojelualueita. Etelä-Karjalaan niitä tuli 175 hehtaaria ja maakunnan maanomistajille korvauksia noin miljoona euroa.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus teki näistä hehtaareista 26 suojelupäätöstä, joissa Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson metsänomistajille maksettiin korvauksia yhteensä noin 2,4 miljoonaa euroa.

Suojelupäätöksistä 17 tehtiin Etelä-Karjalassa, mutta kohteet olivat pienempiä kuin Kymenlaaksossa, joten korvauksien kokonaissummakin jäi Etelä-Karjalassa pienemmäksi. Se oli 990 000 euroa.

Kaikkien Kaakkois-Suomessa suojeltujen metsien keskikoko oli 14 hehtaaria. Koot kuitenkin vaihtelivat muutamasta hehtaarista yli 50 hehtaariin.

Metso-ohjelman mukainen suojelu on metsänomistajille vapaaehtoista. Kaakkois-Suomessa suosituin suojelukeino on ELY-keskuksen mukaan ollut vuodesta toiseen yksityisen suojelualueen perustaminen, jolloin kohde jää metsänomistajan omistukseen.

Viime vuonna yksityisen suojelualueen perusti 16 metsänomistajaa yhteensä 175 hehtaarille. Valtion omistukseen suojelualue siirtyi kuudessa kiinteistökaupassa. Niistä suurimmat olivat 55 hehtaaria Kouvolassa ja 53 hehtaaria Savitaipaleella, mistä ELY-keskus osti Kaulialan kylästä Sopestin tilan.

Kolmen metsänomistajan kanssa ELY-keskus teki määräaikaisen 20 vuoden suojelusopimuksen.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.