"Joskus mietin, miksi edes nousisin aamulla sängystä" — Taipalsaarelainen Paula Jylhä on katsonut vierestä, kun home on tyhjentänyt pihapiirin, nyt koko rivitaloyhtiö aiotaan purkaa

Homeesta kärsivä seitsemän asunnon kokoinen taloyhtiö Taipalsaarella on päätetty purkaa. Kunta ei aio pelastaa rivitaloja, sillä se ei katso sen kuuluvan sen ydintehtäviin.

Marleena Liikkanen

Homeongelmat ovat olleet raskas paikka taipalsaarelaiselle Paula Jylhälle. Hänen kodissaan kosteusvaurioita on löydetty vain ulkoseinistä, mutta Jylhä uskoo, että edessä on pian pois muutto omasta huolella vaalitusta kodista.
Homeongelmat ovat olleet raskas paikka taipalsaarelaiselle Paula Jylhälle. Hänen kodissaan kosteusvaurioita on löydetty vain ulkoseinistä, mutta Jylhä uskoo, että edessä on pian pois muutto omasta huolella vaalitusta kodista.

Järkytys puristaa rintaa, ja yöllä uni ei tule silmään. Niin lohduttomalta tuntuu, kun oma koti uhkaa lähteä alta.

Taipalsaarelainen Paula Jylhä on tilanteessa, jota ei olisi voinut ennakkoon kuvitella. Hän omistaa rivitaloasunnon taloyhtiöstä, jossa on niin pahoja kosteusvaurioita, että koko seitsemän asuntoa käsittävä taloyhtiö on päätetty purkaa.

— Kun tieto päätöksestä tuli, se vei jalat alta, hän sanoo.

Jylhä asuu Taipalsaaren Saimaanharjulla, ihan taajaman keskustassa. Kuhatiellä sijaitseva rivitaloyhtiö on kärsinyt kosteusongelmista pitkään. Jylhä on katsonut, kuinka asukkaat ja vuokralaiset ympäriltä ovat hävinneet. Nyt taloyhtiössä asutaan vakituisesti enää yhdessä toisessa asunnossa. Siellä asuu kolmihenkinen perhe, jonka nuorimmainen jäsen on vasta nelikuukautinen vauva.

Marleena Liikkanen

Paula Jylhä haluaa pitää huolta kotipihastaan myös talvella.

Ei peruskorjaukselle

Kuhatien rivitaloasunnot omistaa taloyhtiö. Asunnoista yhteensä kolme on Taipalsaaren kunnan ja Taipalsaaren asunnot oy:n omistuksessa, loput neljä asuntoa ovat yksityisomistuksessa. Taloyhtiön yhtiökokous on päättänyt, että se ei ryhdy peruskorjaamaan asuntoja sen kalleuden takia. Päätöksessä painoi myös epävarmuus peruskorjauksen onnistumisesta.

Purkupäätökseen tarvitaan kaikkien taloyhtiön osakkaiden suostumus, ja Jylhä on ollut yhtenä osakkaana mukana antamassa suostumuksensa asialle.
Tarkoituksena on yrittää myydä asunnot ja tontti ulkopuoliselle rakennusfirmalle.

Haaveena on, että yritys purkaisi talot, ja rakennuttaisi sitten tilalle omia rivitalojaan.
— Tontti on Saimaanharjun parhaalla paikalla, ja rakennusoikeutta on jäljellä, toteaa taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Maria Saukkonen.

Kiinteistö on laitettu myyntiin verkkohuutokauppaan. Yhteydenottoja on tullut muutamia.

Marleena Liikkanen

Taloyhtiöön on rakennettu vähän aikaa sitten uusi autokatos.

Satojen eurojen korotukset vastikkeeseen

Asukkaat itse haluavat uskoa, että ostajaa löytyy. Jos ostajaa ei löydy, omistajat eivät saa rahaa mistään.
— Minulla on lainaa asunnosta maksamatta, ja pian maksan sitä käytännössä tyhjästä. Kuukaudessa asumiskuluihin menee liki tuhat euroa, sillä sisäilmatutkimukset ja muut tutkimukset nostivat vastiketta sadoilla euroilla, toteaa nimettömänä esiintyvä taloyhtiön asukas.

Asukkaiden tilanne on tukala, sillä uutta lainaa on mahdoton saada, kun vakuutena toiminut asunto on nyt arvoton.
— Vakuutus ei korvaa mitään. Tämä on henkilökohtainen konkurssi, hän toteaa.

Hyvästit omalle kodille

Jylhä on eläkkeellä oleva entinen ammattikoulun opettaja. Hänellekin 300 euroa kuussa noussut vastike on kova pala maksettavaksi. Kyse ei kuitenkaan ole pelkästään rahasta. Jylhä joutuu todennäköisesti luopumaan kodistaan, jossa hän on asunut 15 vuotta ja mitä hän on rakkaudella vaalinut.
— Ajattelin, että jään tähän loppuelämäksi. Tein täydellisen remontin omin käsin ennen kuin muutin asuntoon.

Toistaiseksi Jylhä ei ole saanut oireita kodissaan. Kaikkia taloyhtiön asuntoja ei ole asetettu käyttökieltoon. Jos lähtö tulee, hän aikoo muuttaa Lappeenrannan keskustaan.
— Eivät nämä ole vain joitain asuntoja. Tämä on minun kotini, hän sanoo.

Taloyhtiön homeongelma on ollut hänelle henkilökohtainen kriisi. Jaksaminen on ollut koetuksella, ja ennen niin iloinen ihminen on omien sanojensa mukaan muuttunut sulkeutuneeksi.
— Joskus mietin aamuisin, miksi edes nousisin ylös sängystä.

Marleena Liikkanen

Paula Jylhä luomassa lunta kotinsa takapihalla.

Kunnasta ei pelastajaksi

Taipalsaaren kunta ei aio lähteä pelastamaan rivitaloja.
— Meitä kiinnostaa se, että taloyhtiö tontteineen saataisiin myytyä, Taipalsaaren kunnanjohtaja Jari Willman kertoo.

Kunta ei ole lähtenyt takaamaan taloyhtiölle lainaa, jotta se olisi voinut peruskorjata rakennuksen. Syy Willmanin mukaan on, että asumistoiminta ei ole kunnan lakisääteisiä ydintehtäviä.
— Lainan takaamista on ihan riittävästi kunnan omissakin yhtiöissä. Kunta ei voi ottaa taloudellista vastuuta tästä hankkeesta. Kunta kirjaa tappiota näistä asunnoista samalla lailla kuin yksityiset osakkaatkin, hän toteaa.

Willman ei pidä nykyisten asukkaiden tilannetta kohtuuttomana.
— Taipalsaaren asunnot järjestää asukkaille etusijan vuokra-asuntoon, kun niitä vapautuu.

Toistaiseksi vuokra-asuntoja ei ole haettu. Paula Jylhä aikoo jatkaa asumista kodissaan toistaiseksi.
— Toivon vain, että tähän tilanteeseen saataisiin pian jokin ratkaisu.

Näin asiantuntijat kommentoivat Kuhatien hometalojen tilannetta —  Vakuutukset eivät yleensä korvaa hometaloja:

Hometalojen vahingolle ei välttämättä löydy selvää syyllistä.

Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen on hetken hiljaa, kun kuulee, millainen tilanne Taipalsaareen Kuhatien rivitaloyhtiössä on.
— Nämä ovat hirveitä tilanteita. Parasta, mitä voi tehdä, on yrittää neuvotella mahdollisimman hyvä myyntihinta rakennukselle, Pynnönen sanoo.

Kuhatien rivitalot on rakennettu 1970-luvulla, ja niissä on sen ajan rakentamiselle tyypillinen valesokkeli. Kosteutta on päässyt kivijalan kautta rakennuksen puuosiin.
— 1970-luvulla käytettiin paljon tällaista rakennustapaa, ja se oli ihan sallittua. Vasta myöhemmin on tajuttu, että rakennustapa on huono, ja mikrobit pääsevät kasvamaan puuosissa.

Uuden talon rakennuttajalla vastuu

Uudessa talossa rakennuttajalla on vastuu kymmenen vuoden ajan siitä, että se on rakennettu hyvän rakennustavan mukaisesti. Sen jälkeen vastuu raukeaa, ja taloyhtiö alkaa pitää huolta kiinteistöstä.

Vakuutukset eivät pääsääntöisesti korvaa sellaisia homevahinkoja, jotka johtuvat rakennus- tai asennusvirheistä.
— Jos vahinko on joku muu kuin äkillinen tapahtuma, niin se ei ole korvattava, kertoo korvauskeskusjohtaja Juha T. Virtanen If vakuutusyhtiöstä.

Toisin kuin esimerkiksi putkirikko, rakennusten homevaurioiden katsotaan olevan vahinkoja, jotka tapahtuvat vähitellen ja väistämättä.
— Homeen vaurioittamaa irtaimistoa ei korvata samasta syystä, sanoo viestintäpäällikkö Kyösti Knuuttila LähiTapiola-ryhmästä.

Taloyhtiöiden purkaminen harvinaista

Homeen takia kokonaisten taloyhtiöiden purkaminen on Suomessa varsin harvinaista. Se kuitenkin tiedetään, että Suomen talokantaan joudutaan tekemään laajoja korjauksia tulevan kymmenen vuoden aikana, kun talokanta vanhenee.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat