Pappilanniemi ehti olla salakuljettajien rikospaikka vuoden ajan – Salakuljetettujen ihmisten taival Lappeenrannassa kulki metsästä ihmisten ilmoille

Ihmissalakuljetuksia ehdittiin tehdä lähes vuosi. Viranomaisten huomion veivät muun muassa ruuhkautuneet turvapaikkahaut. Kävimme katsomassa, miltä salakuljetettujen reitti Pappilanniemessä näyttää.

Kai Skyttä

Pappilansalmen puolella seisova laiva toimi kenties välikappaleena salakuljetusveneen ja rannan välillä.
Pappilansalmen puolella seisova laiva toimi kenties välikappaleena salakuljetusveneen ja rannan välillä.

Aurinko pilkisti pilven takaa Pappilansalmessa 10. heinäkuuta 2016. Venäjän lipun alla seilannut vene jäi lipumaan Pienen Lamposaaren ja Pappilanniemen väliin. Veneestä rantautui mahdollisesti ensimmäinen salakuljetettujen ihmisten joukko.

Kesäkuun 2017 alussa Saimaalla paljastui ihmissalakuljetustapaus, kun venäläismies, hänen aikuinen tyttärensä ja alaikäinen poikansa jäivät kiinni 17 ihmisen salakuljettamisesta Suomeen.

Syksyn aikana rikos on paisunut vyyhdiksi. Rajavartiolaitoksen esitutkinnassa selvisi, että rikollisryhmä kuljetti mahdollisesti kesien 2016 ja 2017 välissä yhteensä 70 ihmistä laittomasti Suomeen Saimaan kanavaa pitkin. 45 salakuljetettua ihmistä haki Suomesta turvapaikkaa. Ainakin 27 heistä suuntasi Suomesta ulkomaille.

Salakuljetusmatkoja tehtiin esitutkintapöytäkirjan mukaan seitsemän. Miksi rikoksen paljastumiseen meni niin kauan?

Turvapaikanhakijoita virtasi Suomeen vuonna 2016 vielä runsaasti. Sekä poliisi, rajavartiolaitos että Maahanmuuttovirasto olivat hyvin työllistettyjä. Maahantulojärjestelmä ei ole aukoton, varsinkin kun mukana prosessissa on useita eri viranomaisia.

— Laiton maahantulo on kovan luokan bisnestä. Rikolliset etsivät aina uusia reittejä. Saimaan kanava oli poikkeuksellinen reitti, kapteeni Aki Järvinen Kaakkois-Suomen rajavartiostosta huomauttaa.

Salakuljetetuilla oli silminnäkijöitä

Pappilanniemessä ei ole asutusta, mutta kuntoilijoita luontopolulla kulkee tasaiseen tahtiin. Salakuljetetut huomattiin.

Mies palasi ongelta Pienen Lamposaaren rantaan ja kiinnitti huomiota suurehkoon veneeseen. Hän otti siitä kuvan ja lähetti poliisille. Esitutkintapöytäkirjassa hän kertoo, että näki veneessä kaksi miestä, joista toinen kuljetti veneestä rantaan ensin polkupyörän ja sitten jonkinlaisen nyytin. Muita ihmisiä ei näkynyt.

Esitutkinnassa paljastui, että samana päivänä miehen kuvaamassa paikassa maihin astui vajaa kymmenen laittomasti maahan tuotua ihmistä, ensimmäiset salakuljetetut.

Salakuljetetut lähtivät kävelemään rannasta Isännöitsijäntietä pitkin. Metsäisen alkutaipaleen jälkeen alkoi näkyä taloja ja todennäköisesti myös muita ihmisiä.
Edellisenä päivänä Muistojen Suur-Saimaa ajossa useat kymmenet veneet ohittivat Pappilanniemen. Sunnuntai-iltapäivänä oli hiljaisempaa.

Parinkymmenen minuutin kävelymatkan jälkeen taksi löytyi Standertskjöldinkadulta, ja sillä maahantulijat ajoivat Helsinkiin. Seuraavana päivänä he ilmoittautuivat poliisille hakeakseen turvapaikkaa.

Kun henkilö hakee turvapaikkaa Suomesta, häneltä kysellään tietoja matkan tarkoituksesta ja -kulusta.

— Koska hakijamäärät olivat silloin isoja, ei kaikkiin puhuttelujen tietoihin pystytty reagoimaan. Viranomaisten pitää myös osata kysyä juuri oikeat kysymykset, Järvinen pohtii.

Osa esitutkinnassa kuulustelluista on pöytäkirjan mukaan muuttanut kertomustaan ensimmäisen kuulustelun jälkeen. He kertovat olleensa peloissaan, sillä heitä oli uhkailtu puhumisesta. Tutkintaa on siis saattanut monimutkaistaa se, etteivät kuulustellut kertoneet heti totuutta.

Kai Skyttä

Viimeiset salakuljetetut rantautuivat kesäisempään maisemaan Pappilanlahden rantaan kesäkuussa 2016.

Poliisi tapasi salakuljetettuja jo vuosi sitten

Kai Skyttä

Viime kesän salakuljetetut katselivat ensimaiseminaan Lappeenrannassa Kahilanniemeä.

Seuraava matka tehtiin esitutkintapöytäkirjan mukaan elokuun lopulla. Rantautumisen jälkeen porukka etsi jälleen taksia jatkaakseen matkaansa. Taksinkuljettajaa alkoivat kuitenkin epäilyttää maksuksi tarjotut dollarit, ja hän hälytti paikalle poliisin.

Esitutkinnassa todistajana toiminut matkalainen kertoi, että poliisi oli ottanut heidät kiinni. Koska oli yö, poliisi oli kehottanut heitä hakemaan turvapaikkaa aamulla. Jossain vaiheessa he olivat ilmeisesti päätyneet Joutsenon vastaanottokeskukseen.

Useampi salakuljetettu kertoo esitutkintapöytäkirjassa olleensa tekemisissä poliisin kanssa lähes heti Suomeen saavuttuaan. He liikkuivat kaupungilla pienissä porukoissa ja kenties herättivät ohilkulkijoissa ihmetystä.

Silti rikoksen paljastumiseen meni vajaa vuosi. Tutkinnanjohtaja luutnantti Jyri Siitari Suomenlahden merivartioston rikostorjunnasta sai vihjettä salakuljetuksista keväällä 2017.

Hän vertaa tapauksia huumausainekauppaan, jossa tietty porukka saattaa toimia pitkään ennen paljastumista. Usein rikosten jäljille johtaa vinkki asiasta.

— Vinkin jälkeen aloimme kohdentamaan huomiota väitteeseen, että tällainen vene on olemassa ja tuo ihmisiä Suomeen.Rajatarkastuksessa kolme henkilöä, rantautumisessa parikymmentä

Aki Järvisen mukaan Saimaan kanavan kautta liikkuviin huvialuksiin ja -veneisiin suoritetaan aina rajatarkastus.

6. kesäkuuta 2017 Suomen rajalla suoritettiin eräälle veneelle tarkastus, jossa veneestä löytyi kolme henkilöä. Huvivene ja sen matkustajat olivat kuin lomamatkalla. Hieman myöhemmin Lappeenrannan Pappilanniemeen rantautui samasta veneestä 17 ihmistä. Kolmihenkinen miehistö jatkoi Pappilanniemestä matkaa Lappeenrannan vierasvenesatamaan, jossa poliisi otti heidät kiinni.

Pappilanniemeen rantautuneet maahantulijat hajaantuivat pienemmiksi joukoiksi ja lähtivät kävelemään rantautumispaikalta lähtevää ainoaa tietä. Lähellä näkyi golfkenttä. Vastarannalla oli suuria rakennuksia, Etelä-Karjalan keskussairaala. Lappeenrannassa oltiin juuri siirtymässä kesälomille.

Salakuljetettujen kävelymatka jäi lyhyeen. Pappilanniemessä heitä oli noutamassa useita poliisin ja rajavartioston partioita.

Luetuimmat