Pappilanniemi ehti olla salakuljettajien rikospaikka vuoden ajan – Salakuljetettujen ihmisten taival Lappeenrannassa kulki metsästä ihmisten ilmoille

Ihmissalakuljetuksia ehdittiin tehdä lähes vuosi. Viranomaisten huomion veivät muun muassa ruuhkautuneet turvapaikkahaut. Kävimme katsomassa, miltä salakuljetettujen reitti Pappilanniemessä näyttää.

Kai Skyttä

Pappilansalmen puolella seisova laiva toimi kenties välikappaleena salakuljetusveneen ja rannan välillä.
Pappilansalmen puolella seisova laiva toimi kenties välikappaleena salakuljetusveneen ja rannan välillä.

Aurinko pilkisti pilven takaa Pappilansalmessa 10. heinäkuuta 2016. Venäjän lipun alla seilannut vene jäi lipumaan Pienen Lamposaaren ja Pappilanniemen väliin. Veneestä rantautui mahdollisesti ensimmäinen salakuljetettujen ihmisten joukko.

Kesäkuun 2017 alussa Saimaalla paljastui ihmissalakuljetustapaus, kun venäläismies, hänen aikuinen tyttärensä ja alaikäinen poikansa jäivät kiinni 17 ihmisen salakuljettamisesta Suomeen.

Syksyn aikana rikos on paisunut vyyhdiksi. Rajavartiolaitoksen esitutkinnassa selvisi, että rikollisryhmä kuljetti mahdollisesti kesien 2016 ja 2017 välissä yhteensä 70 ihmistä laittomasti Suomeen Saimaan kanavaa pitkin. 45 salakuljetettua ihmistä haki Suomesta turvapaikkaa. Ainakin 27 heistä suuntasi Suomesta ulkomaille.

Salakuljetusmatkoja tehtiin esitutkintapöytäkirjan mukaan seitsemän. Miksi rikoksen paljastumiseen meni niin kauan?

Turvapaikanhakijoita virtasi Suomeen vuonna 2016 vielä runsaasti. Sekä poliisi, rajavartiolaitos että Maahanmuuttovirasto olivat hyvin työllistettyjä. Maahantulojärjestelmä ei ole aukoton, varsinkin kun mukana prosessissa on useita eri viranomaisia.

— Laiton maahantulo on kovan luokan bisnestä. Rikolliset etsivät aina uusia reittejä. Saimaan kanava oli poikkeuksellinen reitti, kapteeni Aki Järvinen Kaakkois-Suomen rajavartiostosta huomauttaa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet