Lappeenrannan keskustan skeittipaikka tulee Paasikivenpuistoon — rakentaminen taksiaseman ja Kirkkokadun välissä alkanee jo syksyllä; Hyvä sijainti, mutta paikka voisi olla isompikin, arvioi harrastaja

Varaston kivipaadet hyödynnetään ja lehmukset säilytetään.

Mika Strandén

Niko Tikka (vas.) pitää skeittipaikan sijaintia keskustassa hyvänä, mutta suunniteltu skeittialue voisi olla suurempikin. Arkistokuvassa myös Santeri Leino.
Niko Tikka (vas.) pitää skeittipaikan sijaintia keskustassa hyvänä, mutta suunniteltu skeittialue voisi olla suurempikin. Arkistokuvassa myös Santeri Leino.

Paasikivenpuisto osoittautui parhaaksi paikaksi Lappeenrantaan kaavaillulle skeittipuistolle. Skeittipaikan rakentaminen voi alkaa jo syksyllä, jos alueesta tehty ympäristösuunnitelma päätetään toteuttaa.

Kaupunkikehityslautakunta käsittelee paikan ympäristösuunnitelmaa keskiviikkona.

Toki voisi toivoa isompaakin aluetta, mutta ei niitä Lappeenrannan keskustassa oikein ole. — Niko Tikka

Paasikivenpuisto sijaitsee Kirkkokadun ja Pormestarinkadun kulmauksessa.

Lappeenrannan rullalautailijat ry:n puheenjohtaja Niko Tikka on tyytyväinen sijaintiin.

— Sijainti on tosi hyvä, kun halutaan olla keskustassa. Toki voisi toivoa isompaakin aluetta, mutta ei niitä Lappeenrannan keskustassa oikein ole. Kun obstaakkelit, eli rakenteet, sijoitetaan viisasti, niin kyllä sinne mahtuu, toteaa Nikko tiedotteessa.

Lehmukset säilyvät, kivipaasit hyötykäyttöön

Puiston lehmusrivit säilyvät, mutta niiden väliin jäävä nurmialue poistetaan ja sen kohdalle toteutetaan skeittaamiseen soveltuva alue. Lisäksi alueelle muotoillaan asfaltoinnin pohjatöiden yhteydessä kumpare skeittausrakenteeksi.

Skeittipaikan rakentamisen alkuvaiheessa alueelle tulevat skeittausrakenteet toteutetaan yhteistyössä Lappeenrannan rullalautailijat ry:n ja Lappeenrannan kaupungin kanssa.

Rakentamisessa hyödynnetään kaupungin varastossa olevia skeittaamiseen soveltuvia kivipaaseja.

Myöhemmin puistoon asennetaan betonin kaltaisesta kierrätysmateriaalista 3d-tulostamalla valmistettuja rakenteita osana Urban Infra Revolution –hanketta.

Asukkailtakin kysyttiin

Skeittipaikalle etsittiin paikkaa yhdessä asukkaiden ja lajin harrastajien kanssa. Valmisteluissa ovat olleet mukana Lappeenrannan rullalautailijat ry:n sekä Lappeenrannan kaupungin liikuntatoimen, nuorisotoimen, kaupunkisuunnittelun sekä kadut- ja ympäristö -vastuualueen edustajat.

Myös asukkailla oli mahdollisuus osallistua skeittipaikan etsimiseen syksyllä 2018 järjestetyssä työpajassa, jossa osallistujat saivat keskustella karttojen äärellä kaupungin edustajien kanssa ja ehdottaa omia paikkojaan.

Ei asuntoja lähellä

Paasikivenpuiston nurmialue valikoitui parhaaksi vaihtoehdoksi, sillä alueen välittömässä läheisyydessä ei ole asuntoja, eikä puistossa ole rakenteita tai istutuksia.

Lisäksi puistoalue sijaitsee keskeisellä paikalla ja tuo esiin skeittaamisen ja nuorisokulttuurin merkitystä osana urbaania katumaisemaa.

Toive skeittipaikasta nousi esiin myös keväällä 2019 toteutetussa nuorten vaikuttamiskyselyssä, johon vastasi 1064 lappeenrantalaista nuorta.

Hanke on osa Lappeenrannan kaupungin strategiaohjelmaa ”Sykettä ja säpinää”.