Ilmoitus vauhdilla pudonneesta kuumailmapallosta käynnisti suuretsinnän Lappeenrannassa tiistai-iltana — Pallon lentäjä löytyi kotoaan hyvissä voimissa, oli laskeutunut normaalisti

Helsingistä kohteeseen hälytetty Rajavartioston helikopteri ehdittiin kääntää takaisin, kun etsitty löytyi.

Yrjö Ruotsalainen

Lappeenrannassa etsittiin tiistaina pudonneeksi epäiltyä kuumailmapalloa, joka oli kuitenkin laskeutunut normaalisti. Arkistokuvan kuumailmapallo ei liity tapaukseen.
Lappeenrannassa etsittiin tiistaina pudonneeksi epäiltyä kuumailmapalloa, joka oli kuitenkin laskeutunut normaalisti. Arkistokuvan kuumailmapallo ei liity tapaukseen.

Ilmoitus nopealla vauhdilla pudonneesta kuumailmapallosta käynnisti suuren etsintäoperaation tiistai-iltana Lappeenrannassa.

Hätäkeskukseen soittaneen ilmoittajan mukaan kuumailmapallo oli tullut alas Uus-Lavolan alueella. Etelä-Karjalan pelastuslaitos sai tiedon mahdollisesti pudonneesta kuumailmapallosta kello 21.34.

Päivystävä palomestari Toni Jaako Etelä-Karjalan pelastuslaitokselta kertoo, että ilmoittajan lisäksi monet kohteessa olleet olivat nähneet samaisen pallon kovavauhtisen laskeutumisen.

—Yksi oli soittanut hätäkeskukseen, mutta etsinnöissä muutama muukin kertoi nähneensä saman.

Tehtävälle hälytettiin aluksi kolme pelastuslaitoksen yksikköä mukana drone-yksikkö. Etsintöihin osallistui myös paikallinen poliisipartio. Lopulta paikalle hälytettiin myös Rajavartioston helikopteri Helsingistä sekä pelastuslaitoksen drone-yksikkö Imatralta.

—Kun alkoi tulla pimeä, piti hälyttää helikopteri mukaan. Löytäminen alkoi olla muuten mahdotonta. Helikopteri ehdittiin kuitenkin kääntää takaisin kohti Helsinkiä, kun tilanne ratkesi.

Etsintöjen ohessa työtä tehtiin myös puhelimessa. Jaako kertoo, että etsityn kuumailmapallon omistajaa haettiin kuumeisesti.

—Aika laaja puhelurumba käytiin läpi.

Pelastuslaitokselta soitettiin aluelennonjohtoon Helsinkiin ja myös Puolustusvoimien tutka-asemaan oltiin yhteydessä. Palloa tai tietoa siitä ei löytynyt.

Paikallisesta ilmailuyhdistyksestä paljastui, että alueella ei ole kovin montaa kuumailmapalloa. Samalla selvisi, kenelle etsitty pallo mahdollisesti kuuluu.

Pallon omistajaa ei kuitenkaan tavoitettu puhelimitse. Poliisipartio lähti tavoittelemaan omistajaa tämän kotoa, mistä hän löytyi hyvävointisena. Laskeutuminen oli sujunut normaalisti, eikä kenelläkään kyydissä olleista ollut hätää.

—Hän oli ihmeissään, että miksi näin oli tehty.

Vaikka ilmoitus onnettomuudesta osoittautui vääräksi, Jaako korostaa, että ilmoittaja toimi oikein.

—Hyvä, että ilmoitti. Parempi näin päin.