Traktorionnettomuuksien rypäs Kuutostiellä ei kieli laajemmasta ongelmasta, mutta ne herättävät kysymyksiä: ”Kaikki ovat sattuneet keskellä kirkasta päivää kuivalla kelillä”

Antti Armisen mukaan traktorikuskit tarkkailevat toistensa turvallisuuselementtejä, mutta vertaishavainnointi voisi olla vielä aktiivisempaa.
Armisen mukaan Kuutostiellä on turvallista liikkua, mutta välillä etenkin venäläisautoilijat jättävät ohitukset viime tippaan.

Maanviljelijä-yrittäjä Antti Arminen kääntää avainta traktorin virtalukossa, ja vuoden vanha Case hörähtää käyntiin. Edessä on jälleen yksi siirtymä Lappeenrannasta kohti kotitilaa Korvenkylässä.

Kuutostiellä on sattunut viime viikkoina useita onnettomuuksia, joissa traktorien perään on ajettu henkilöautolla, pakettiautolla tai rekalla. Pakettiauton törmätessä traktoriin polttopuulasti levisi tielle, ja rekan törmäyksestä taas traktorin perässä ollut viljakuorma kaatui.

— Onnettomuudet ovat sattuneet keskellä kirkasta päivää kuivalla kelillä. Kyllähän se aika paljon kysymyksiä herättää, Arminen toteaa toimittaja kyydissään.

Kuljettaja ohjaa muoviputkilastissa olevan Casen Kuutostielle. Takaa tulevat autot ja rekat ohittavat yhdistelmän, osa rauhallisemmin ja toiset vauhdikkaammin.

— Voisihan tässä mennä vielä lähemmäs reunaa ajamaan, mutta siellä on milloin nauloja ja milloin mitäkin roinaa. Ei oikein houkuttele.

Peräänajajan piikkiin

Poliisin tilastojen perusteella traktorionnettomuudet liikenteessä eivät ole yleinen näky. Lappeenrannassa nyt sattuneet onnettomuudet ovat ensimmäiset tänä vuonna, ja koko Kaakkois-Suomessa niitä on ollut kuusi.

— Emme ole valvonnassa huomanneet, että asiasta olisi aiheutunut isompaa ongelmaa, komisario Jukka Tylli Kaakkois-Suomen poliisista tiivistää.

Traktorionnettomuudet johtuvat usein takana tulevasta kuljettajasta.

— Vaikka peräkärryjen valottomuus voi olla syynä havaitsemisongelmiin, niin tapahtuvat onnettomuudet ovat yleensä takana ajavasta kuljettajasta ja hänen toiminnastaan kiinni, liikenneturvallisuusvastaava Sonja Lehtonen Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta sanoo.

Valtatieonnettomuuksien perussyy liittyy Lehtosen mukaan yleensä ajoneuvojen nopeuseroihin. Lisäksi liikenteessä lisääntyvät erilaiset oheistoiminnot, kuten kännykän käyttö. Mikäli huomio on kiinnittynyt muualle, voi hitaan ajoneuvon perä tulla eteen yllättäen.

Ohitus riittävän eteen

Takaa traktorin perää lähestyy seuraava rekka ja jono autoja. Autot vilisevät yhtenä ketjuna ohi, ja rekka joutuu jarruttamaan päästäkseen myös ohituspuuhiin. Armisen kokemuksen mukaan traktorien määrä liikenteessä ei ole lisääntynyt, mutta onnettomuuksia on sattunut enemmän etenkin viimeisen vuoden aikana. Kehitys on hänen mielestään erikoista, sillä ennen nelikaistatietä kolareita ei juuri ollut.

— Silloin oli vielä rekkaralli itään pahimmillaan.

Kokenut traktorikuski pitää Kuutostietä turvallisena, mutta taajamissa nopeuksia ei osata aina hahmottaa. Itse hän on välttynyt pahoilta vaaratilanteilta, vaikka joskus etenkin venäläiskuljettajat sydämentykytyksiä aiheuttavatkin.

— Välillä peilistä tulee katsottua, että idän mies taittaa rekalla takaa melko myöhään. Kerran meinattiin puolestaan tulla oikealta puolelta ohi, ja silloinkin kyseessä oli ammattiautoilija.

Armisella on omat vinkkinsä liikenteeseen traktoreita ohittaville.

— Ohitus tulisi tehdä mielellään riittävän eteen. Kun esimerkiksi ohitetaan ja lyödään jarrut kiinni juuri ennen liikennevaloja, siinä saa joskus sompailla tosissaan. Etenkin talvikelissä, kun risteysalue on liukas, se hirvittää.

Näin ohitat traktorin turvallisesti:

Alenna ajonopeuttasi ennen ohitusta, jottei nopeusero ohitettavan hitaamman ajoneuvon kanssa ole liian suuri. Näin on aikaa reagoida.

Pidä sopiva etäisyys edellä ajavaan traktoriin, jotta näet hyvin sen eteen ja voit arvioida sopivan ohitusnäkyvyyden.

Ennakoi traktorikuljettajan aikeita seuraamalla traktorin vilkkuja, ajolinjan muutoksia sekä edessä olevaa liikenneympäristöä. Risteyksiä lähestyttäessä ei saa eikä kannata ohittaa.

Siirry vastaantulevien kaistalle riittävän kaukana ohitettavasta traktorista. Näin ehdit turvallisesti palata omalle kaistalle, jos osoittautuu, ettei vapaata ohitustilaa olekaan tarpeeksi.

Ohjeet: Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Lattu

Henri Pitkänen

Henri Pitkänen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.