Teletalo on kuin pommin jäljiltä – Purkutyö venyy ensi kuulle

Vanhan teletalon ulkoseinät on puoliksi purettu. Kadulle valunut vesi ei tullut asbestiseinistä.

Kai Skyttä

Janne Vehmaan mukaan vanhan teletalon sisältä löytyi haitta-aineita sisältäviä rakennusmateriaaleja odotettua enemmän.
Janne Vehmaan mukaan vanhan teletalon sisältä löytyi haitta-aineita sisältäviä rakennusmateriaaleja odotettua enemmän.

Vanhan teletalon purkaminen Lappeenrannan keskustassa kestää hieman suunniteltua kauemmin. Purkuaikataulu venyy helmikuun puolelle, vaikka purkutyön oli määrä valmistua tammikuun aikana.

Raskaita työkoneita vaativan massiivipurun aloittamista hidasti rakennuslupa, jonka saaminen viivästyi syksyllä.

— Ulkoseinien purkaminen on sidoksissa rakennuslupaan. Lupaa odotellessa teimme talon sisällä purkutöitä, kertoo Itä-Suomen aluejohtaja Janne Vehmaa purkutyöstä vastaavasta Remeo Oy:stä.

Tällä hetkellä teletalon ulkoseinistä on purettu noin puolet.

— Ulospäin näkyvä purkutyö on edennyt nopeasti. Teletalo on tiilitalo, ja sen purkaminen on nopeampaa kuin esimerkiksi elementtibetonirakennusten, Vehmaa sanoo.

Vehmaan mukaan purkamisesta ei ole liiemmin valitettu, vaikka työmaa sijaitsee kaupungin ytimessä ja sen vieressä asuvat ihmiset ovat saaneet elää jatkuvan myllerryksen keskellä kauppakeskus Ison-Kristiinan ja kaupungintalon edustatorin rakentamisen takia.

— Joitakin huomautuksia purkamisesta on tullut, mutta emme tiedä, ovatko ne lähiasukkaiden vai muiden tekemiä. Yksi huomautus koski Raatimiehenkadulle valunutta vettä joulukuussa. Vesi oli peräisin pölyhaittaa vähentävästä vesitykistä eikä kysymys ollut asbestiseinien pesuvedestä. Haitallisten aineiden pesemiseen käytetty vesi valuu suojamuoveille, Vehmaa sanoo.

Purkajalla ei myöskään ole huomautettavaa ohikulkijoiden käytöksestä.

— En ole kuullut, että työmaalle olisi kukaan tunkeutunut ilta-aikaankaan. Ihmiset kuvaavat purkutaloa paljon, mutta se ei meitä haittaa, Vehmaa toteaa.

Teletalon paikalle rakennetaan uusi oikeustalo purkutyön valmistuttua. Oikeustalon on määrä valmistua vuonna 2020. Uuteen oikeustaloon tulevat työtilat Etelä-Karjalan käräjäoikeudelle sekä Salpausselän syyttäjänviraston Lappeenrannan palvelutoimistolle. Rakennuksen arvioitu kustannusarvio on noin 11 miljoonaa euroa.