Etelä-Karjalassa alkanut hellekausi ei tunnu juuri miltään Taito Litmasen mielestä —  Työpaikalla leipomossa oli lämpöä 45 astetta ja uuni porotti jatkuvasti 300 asteessa

Pitkä hellejakso kuumentaa suurinta osaa kerrostaloasunnoista, joissa on painovoimainen ilmastointi tai koneellinen poistoilmanvaihto.

Kai Skyttä

Lappeenrantalainen Taito Litmanen on joutunut muutaman vuoden ajan odottamaan kunnon kesähelteitä. Nyt niitä on, ja Litmanen on mielissään. Rakuunamäen kupeessa on miellyttävä ympäristö.
Lappeenrantalainen Taito Litmanen on joutunut muutaman vuoden ajan odottamaan kunnon kesähelteitä. Nyt niitä on, ja Litmanen on mielissään. Rakuunamäen kupeessa on miellyttävä ympäristö.

Taito Litmanen ottaa helteen ilolla vastaan. Hän tottui työvuosinaan kuumuuteen. Edellisissä kesissä on kesää ollut hänen mielestään vain pelkkä nimi.

— Olin töissä leipomossa 18-vuotiaasta eläkeikään saakka. Uuni lämpeni joka päivä kesät talvet. 300-asteinen rauta-arina vedettiin uunista ulos, kun leivonnaiset olivat kypsiä. Silloin ei ollut mitään ilmastointia. Lämpöä oli 45 astetta.

Litmanen viettää eläkepäiviään Kasarminportin palvelutalossa, Lappeenrannan Rakuunamäen kupeessa.

— Kuumuus rasittaa vain vanhoja ja sydänvikaisia. Minä en ole kumpikaan, 13 vuotta vaille satavuotias Litmanen sanoo.

Toiset tykkäävät, toisia rasittaa

Lappeenrannan palvelukeskussäätiön talojen asukkaat kokevat helteiden lämmittämät asunnot yksilöllisesti.

— Asukkaiden mieltymykset vaihtelevat laidasta laitaan. Toiset pitävät lämpimästä ja toiset haluavat viilennystä, toiminnanjohtaja Päivi Ahonen sanoo.

Tilanne vaihtelee Ahosen mukaan myös rakennuksittain. Säätiön uusissa taloissa lämpötiloihin pystyy ilmanvaihdon avulla vaikuttamaan toisin kuin vanhoissa.

Sälekaihtimet ovat kaikilla käytössä. Monet asukkaat ovat hankkineet tuulettimia ja siirrettäviä ilmastointilaitteita.

Taito Litmasen asunnossa tuuletin pyörii yötä päivää. Sen antama viilennyksen tunne riittää hänelle.

— Minun puolestani saisi olla hellettä vaikka melkein jouluun saakka.

Kai Skyttä

Taito Litmanen pärjää sisällä tuulettimen avulla:  — Mikäs tässä on ollessa. Lämmin ei luita riko.
Taito Litmanen pärjää sisällä tuulettimen avulla:  — Mikäs tässä on ollessa. Lämmin ei luita riko.

Suurin osa kerrostaloista vailla ilmastointia

Kerrostalojen tukalimmat asunnot löytyvät vanhojen talojen etelän ja lännen puoleisilta sivuilta. Näin etenkin, jos lähistö on asfaltoitu, asunnon ikkunat ovat vain yhteen suuntaan ja talossa painovoimainen ilmavaihto tai koneellinen poistoilmanvaihto.

Tutkijaopettaja Mika Luoranen Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta kertoo, että valtaosassa kerrostaloja on koneellinen poistopuhallinjärjestelmä, jollaisten asennus alkoi 1970-luvulla.

Poistopuhaltimilla ulkoilmaa imetään asuntoihin joko ikkunankarmien tiivisteisiin jätettyjen rakojen, ikkunankarmiin asennettujen tuloilmaventtiilien tai erillisten venttiilien kautta.

Koneellisissa poistoilmajärjestelmissä tuloilmaa ei voi jäähdyttää, joten mahdollisen viilennyksen on tapahduttava asunnoissa.

Suurin osa kärsii itsekseen, harva valittaa

Kuumista asunnoista tulee isännöitsijöille vain vähän yhteydenottoja.

— Olen ollut alalla toistakymmentä vuotta, eikä edes kuumimpina kesinä ole juuri tullut valituksia, isännöitsijä Eila Hostikka isännöitsijätoimisto Reim Lappeenrannasta kertoo.

Karjalan tili- ja isännöintikeskuksen toimitusjohtaja Minna Kokki ei muista yhteydenottoja juuri tulleen.

Tämä ei tarkoita sitä, etteikö kuumuus olisi ongelma. Moni yrittää sietää, koska kuumuus ei ole ikuista.

Realia-isännöinnin Lappeenrannan yksikön päällikkö Mirka Pesonen muistuttaa, että Suomen kesä on lyhyt ja hellepäivät sekä pitkät hellejaksot ovat harvinaisia. Kuumuus hellittää useimmiten nopeasti. Yöt ovat yleensä huomattavasti viileämpiä kuin päivät, ja yöllä voi tuulettaa.

— Enemmän tulee talvella valituksia siitä, että on kylmä.

Kai Skyttä

Tämä kesä vaikuttaa aivan toisenlaiselta kuin kolme edellistä. Toukokuun puolivälissä oli poikkeuksellisen lämmintä, ja tämänhetkisten helteiden ennustetaan jatkuvan monta päivää.
Tämä kesä vaikuttaa aivan toisenlaiselta kuin kolme edellistä. Toukokuun puolivälissä oli poikkeuksellisen lämmintä, ja tämänhetkisten helteiden ennustetaan jatkuvan monta päivää.

Uusissa taloissa ilmastointia ja paksut eristeet

Viileimpiä ovat Hostikan mukaan ne uudet talot, joissa on koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto tai lisäksi lämmön talteenottokone ja huoneistokohtainen ilmanvaihto.

Uusien talojen seinissä on paksut eristeet, joten seinien kautta lämpöä tulee hyvin vähän.

Ilmalämpöpumppu vaatii taloyhtiön luvan — Ei saa asentaa omin päin

Ilmalämpöpumppuja saa tapauskohtaisesti asentaa myös kerros- ja rivitaloihin.

Isännöitsijät Eila Hostikka ja Mirka Pesonen muistuttavat, että asennus vaatii aina taloyhtiön hyväksynnän, kuten muissakin korjauksissa. Laite ei saa erottua häiritsevästi talon julkisivusta vaan se pitää tavalla tai toisella naamioida.

Kuumuus rasittaa vain vanhoja ja sydänvikaisia. Minä en ole kumpikaan. — Taito Litmanen

Ilmalämpöpumppuja on asennettu kerros- ja rivitalotaloasuntoihin harvakseltaan. Kynnys asentaa se pelkän helteen takia on kohtalaisen korkea.

Jotkut taloyhtiöt ovat Pesosen mukaan päättäneet, että joka huoneistoon asennetaan ilmalämpöpumppu. Tällöin kunnossapidosta vastaa taloyhtiö.

Kai Skyttä

Lauantaina järjestettiin Muistojen Suur-Saimaan ajot Lappeenrannan satamasta Puumalaan ja takaisin. Kenenkään ei tarvinnut valitella kylmyyttä.
Lauantaina järjestettiin Muistojen Suur-Saimaan ajot Lappeenrannan satamasta Puumalaan ja takaisin. Kenenkään ei tarvinnut valitella kylmyyttä.

Ilmastointilaitteiden kauppa käy nyt

Siirrettävä ilmastointilaite ei tarvitse lupia.

Niiden myynti lisääntyy aina, kun sää lämpenee. Lappeenrannan Motonetin tavaratalopäällikkö Jorma Pakarinen kertoo, että toukokuun lämpimimpinä päivinä kauppa kävi jo hyvin ja rauhoittui, kun säät viilenevät. Nyt myynti on jälleen vilkastunut.

Kunnon syvänne puuttuu Lappeenrannan edustalta

Asuntojen kaukojäähdytystä on tarjolla muutamissa suurissa kaupungeissa.

Energiakaupan johtaja Marko Pollari Lappeenrannan energiasta on tutustunut asiaan Tampereella. Näsijärven syvänteestä johdetaan neljäasteista vettä suurella putkella.

Kaukojäähdytys vaatii taloudellisesti toimiakseen kiinteistötihentymiä sekä riittävästi ilmaista, kylmää vettä.

Lappeenrannasta tiheää asutusta löytyy, muttei kylmää vettä. Kaupungin edustalta ei Pollarin mukaan löydy Näsijärven veroisia syvänteitä, joissa vesi pysyy kylmänä.

Helle lisää sähkönkulutusta

Viileä kesä pitäisi sähkönkulutuksen kurissa. Kun keskilämpötila nousee riittävän korkeaksi, sähkönkulutus kasvaa. Tämä rajan yli mentiin Lappeenrannan energian tilastojen mukaan heinäkuun alussa.

Pollarin mukaan heinäkuun alun keskilämpötila oli Lappeenrannassa 16,3 astetta ja vuosi sitten 15,5 astetta. Sähkönkulutus kasvoi 0,4 prosenttia verrattuna viime vuoden samaan aikaan.

Leena Sallinen

Matonpesua Lappeenrannan Halkosaaressa. Arkistokuva.
Matonpesua Lappeenrannan Halkosaaressa. Arkistokuva.

Ensimmäisenä hellepäivinä sähkönkulutus ei vielä kasva, mutta kulutus alkaa Pollarin mukaan kasvaa parin, kolmen hellepäivän jälkeen, lähinnä teollisuuslaitosten ja kauppojen lisääntyvän viilennystarpeen takia.

Kovien pakkasten aiheuttama sähkönkulutuksen kasvu ja kulutuspiikit ovat kuitenkin helteitä suurempia. Esimerkiksi sähkösaunat lämpiävät kesällä vähemmän ja laajemmalla aikaskaalalla kuin talvisin.

Siirrettävä ilmastointilaite kävi pari kertaa mielessä

Tutkijaopettaja Mika Luoranen asui 24 vuotta kerrostalossa. Tänä aikana kodissa pärjättiin tuuletinvalaisimella sekä pienillä tuulettimilla, joita siirrettiin tarpeen mukaan.

Siirrettävän ilmastointilaitteen hankinta kävi pari kertaa lyhytaikaisesti mielessä, sillä kerrostaloasunnon lämpötila oli enimmillään 29 asteen tienoilla.

Luorasen oman kokemuksen perusteella tuuletinta ei kannata sijoittaa yöksi siten, että sen ilmavirta osuu niskaan. Aamulla voi olla niska jäykkänä.

Luetuimmat