Eläinlääkäri Pekka Sarkanen on pitänyt huolta Puumalan sairastuneesta kuutista — Sarkanen uskoo, että hoitoa tarvitsevien kuuttien määrä lisääntyy: ”Saimaalle voisi rakentaa väliaikaisen hoitotarhan”

Kuutti on jo paremmassa kunnossa, ja se vetäisee pari kiloa muikkuja päivässä. Seuraavaksi sen pitäisi oppia itse ottamaan kiinni elävää kalaa.

Jouni Koskela/Metsähallitus

Kuutti voidaan vapauttaa takaisin Saimaaseen parin viikon kuluttua, kun antibioottikuuri päättyy.
Kuutti voidaan vapauttaa takaisin Saimaaseen parin viikon kuluttua, kun antibioottikuuri päättyy.

Norpan suojelussa ja pesälaskennoissa yli 10 vuotta mukana ollut Imatran eläinklinikan Pekka Sarkanen on pitänyt huolta Puumalan sairastuneesta kuutista omalla kesäasunnollaan.

Kuutti oli aluksi paikallisten eläinlääkäreiden alkuhoidossa, jonka jälkeen se siirtyi Pekka Sarkasen ja hänen vaimonsa luo. Tällä hetkellä he hoitavat kuuttia kahdestaan.

Huonokuntoiselle kuutille annettiin aluksi ravintoliuosta suoraan sisään. Kuutille on myös annettu B-vitamiinia sekä lääkkeitä, muun muassa antibiootteja, koska sillä todettiin silmätulehdus. Kuutilla oli myös loisia, joten sille on annettu myös matolääkettä.

— Kuutti oli tosi huonossa kunnossa. Nyt se on jo aika hyvässä kunnossa, vielä kun saisi totutettua syömään elävää kalaa, Pekka Sarkanen kertoo.

Aiemmin viikolla Sarkanen oli syöttänyt kuutille muikkuja neljään osaan paloiteltuna. Nyt kuutti vetäisee jo pari kiloa muikkuja päivässä syötettynä. Sarkanen vierailee kuutin luona useamman kerran päivässä.

— Se ei pelkää meitä, se alkaa jo odottamaan, että tuodaan muikkuja, hän kertoo.

Saimaalle tarvitaan väliaikainen hoitotarha

Sarkasen hoidossa oleva kuutti on todella pienikokoinen. Hänen mukaansa kuutin tulisi saada talveksi rasvavarantoja, ja he alkavatkin hiljalleen syöttää sille eläviä kaloja. Kun kuutti oppii ottamaan kiinni elävää kalaa, se voidaan laskea takaisin vapaaksi Saimaaseen.

— Antibioottikuuri pitää myös käydä loppuun, siinä menee varmaan pari viikkoa. Heti kun hän osoittaa olevansa kypsä, vapautetaan hänet takaisin Saimaaseen.

Sarkasen mukaan tässä on samalla myös tarkoitus osoittaa, että kuutteja pystytään hoitamaan paikallisesti.

Hänen mukaansa aikaisemmin huonokuntoiset kuutit ovat saaneet ainoastaan antibioottipistoksen ja tukihoitoja, jonka jälkeen ne ovat vapautettu takaisin Saimaaseen. Sen jälkeen kuutteja on löydetty kuolleena. Hän uskoo, että hoitoa tarvitsevien kuuttien määrä tulee jatkossa lisääntymään.

— Johonkin Saimaan alueelle voisi rakentaa väliaikaisen hoitotarhan. Kuutit vaativat hoitojakson, että ne kuntoutuvat ja jaksavat, hän toteaa.

Kuutin hoitamisessa tärkein asia on hänen mukaansa nestetasapaino. Toinen tärkeä asia on loisten häätö.