Noroviruskausi on ollut toistaiseksi hiljainen Etelä-Karjalassa — muuntunut virustyyppi on tulossa lännestä

Marleena Liikkanen

Norovirus on erittäin ei-toivottu vieras hoitolaitoksissa. Tässä kuvassa huhtikuulta 2015 sairaahoitaja Irina Bourtovski pukeutui suojavarusteisiin ennen kuin meni noroviruspotilaiden eristyshuoneisiin Armilan sairaalassa Lappeenrannassa.

Norovirus runtelee nyt lapsia ja aikuisia Etelä-Karjalassa. Toistaiseksi ei kuitenkaan voida puhua laajamittaisesta noroepidemiasta, arvioi infektioylilääkäri Pekka Suomalainen Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiristä (Eksote).

— Laitosepidemioiltakin on muutamaa yksittäistapausta lukuun ottamatta vältytty. Helmikuu on ollut yllättävän hiljainen. Uskon, että jossain vaiheessa epidemia kuitenkin vielä tulee, sillä lännestä liikkuu kohti itää muuntunut norovirustyyppi, jolle ei olemassa vastustuskykyä.

Muuntunut virus on aiheuttanut Suomalaisen mukaan joulusta lähtien isoja epidemioita Keski-Euroopassa, esimerkiksi Saksassa.

Seuraavien kolmen viikon sisällä selviää, iskeekö oksentelua ja ripulointia aiheuttava noro kovalla voimalla Etelä-Karjalaan. Yleensä noroviruskausi päättyy kevään tullessa, noin huhtikuussa.

— Koska kyseessä on uusi, muuntunut virustyyppi, ei kauden kestoa pysty arvioimaan.

Eksotessa jännitetään nyt eniten sitä, onnistutaanko keskussairaalassa ja muissa hoitolaitoksissa välttymään epidemioilta.

— Perusterveet ihmiset selviävät taudista nopeasti, mutta ennestään sairaille ja heikoille ihmisille noro on vaikea ja vaarallinen. Laitoksessa noro leviää kuin maastopalo, luonnehtii Suomalainen.

Suomalainen kehottaa torjumaan norovirusta ahkeralla käsienpesulla. Jos on sairastanut norovirustyyppisen taudin, kannattaa välttää käyntiä sairaaloissa tai hoitolaitoksissa.

— Sopiva varoaika on kaksi tai kolme oireetonta päivää. Jos on kuitenkin pakko mennä, kannattaa sairaudesta kertoa henkilökunnalle, jotta he osaavat varautua, ohjeistaa Suomalainen.

Etelä-Karjalan keskussairaalassa on ollut pari vuotta käytössä potilashuoneiden pintojen desinfiointiin käytettäviä vetyperoksidilaitteita.

— Niillä on pystytty vähentämään mikrobien määrää tehokkaasti, kehuu Suomalainen

THL:n tartuntatautirekisteriin on kirjattu alkuvuonna (14.2. asti) Suomesta 633 norovirustapausta. Sairastuneiden määrä on todellisuudessa moninkertainen, sillä suurin osa ihmisistä sairastaa noron kotona eikä heistä oteta näytteitä.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.