Lappeenrannan BR-lelut lopetti perjantaina — taustalla ketjun omistavan tanskalaisyhtiön konkurssi

Tanskalaisyhtiön joulumyynti epäonnistui. Yrityssaneerausta oli mahdotonta jatkaa.

Jussi Lopperi

BR-lelun ovet Lappeenrannassa sulkeutuivat viimeistä kertaa perjantaina.
BR-lelun ovet Lappeenrannassa sulkeutuivat viimeistä kertaa perjantaina.

Pohjoismaiden BR- ja TOYS’R’US-ketjut omistava tanskalainen Top-toy on yhtiön hallituksen pyynnöstä asetettu konkurssiin perjantaina. Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Konkurssi vaikuttaa myös Lappeenrannassa Galleriassa toimivan myymälän toimintaan. Se sulkee ovensa viimeistä kertaa perjantaina.

— Henkilökunta on saanut yhtiöltä tiedon, että liike suljetaan perjantaina eikä ovia avata enää lauantaina, kertoi Lappeenrannassa myymäläpäällikön sijaisena toimiva Mikko Vartiainen.

Galleriassa tyhjien tilojen määrä on kasvanut tänä vuonna. Viimeksi Moda Galleria siirtyi Isoon-Kristiinaan joulukuun alussa.

Osa Top-toyn Pohjoismaissa sijaitsevista liikkeistä on auki vuoden loppuun saakka. Myös muutama suomalainen myymälä jatkaa vuoden loppuun.

Yhtiön tiedotteen mukaan konkurssi on seurausta ”erittäin heikosta joulumyynnistä”. Top-toy on ollut yrityssaneerauksessa, mutta heikko joulumyynti tekee saneerauksen jatkamisen mahdottomaksi.

Top-toy hakeutui marraskuun lopussa velkasaneeraukseen. Saneeraussuunnitelma hyväksyttiin juuri joulun alla, mutta epäonnistunut joulukauppa kaatoi lopulta saneerausaikeet.

Yhtiön mukaan konkurssin taustalla ovat digitalisaation kasvu, kilpailijoiden lisääntyminen ja lasten muuttuneet leikkitottumukset.