Vanha tila sai uuden elämän huskyfarmina — 19 huskya ovat ensisijaisesti ystäviä ja perheenjäseniä, sitten kisa- ja työkoiria

Marleena Liikkanen

Onni on Pöllästen huskylauman johtaja. Sisällä se ottaa elämän lunkisti, mutta kun husky näkee reen tai kuljetusauton, se ei tahdo pysyä nahoissaan.
Onni on Pöllästen huskylauman johtaja. Sisällä se ottaa elämän lunkisti, mutta kun husky näkee reen tai kuljetusauton, se ei tahdo pysyä nahoissaan.

Vehkataipaleella asuvien Henna ja Jani Pölläsen 19 huskya tienaavat jo nappularahansa. Talven aikana niitä on nähty Lappeenrannan seudun talvitapahtumissa antamassa ihmisille valjakkokyytiä.

Kaikki lähti siitä, kun Jani Pöllänen kuljeksi kerran koiralenkillä Vehkataipaleella ja katsasteli rantasaunoja. Perheellä oli uusi talo, mutta rantasauna puuttui.

Jakaranrannassa kolmen kilometrin päässä kotoa silmään pisti vanha sauna. Mäellä häämötti rehottava pihapiiri ja suuri, ränsistynyt hirsitalo.

Uuden talon pihatyöt jäivät kesken, kun pariskunta alkoi puuhata kauan tyhjänä olleen talon pelastamista.

— Myytiin vimpan päälle tehty talo kivilattioineen ja ostettiin tämä purkukuntoinen, Pölläset nauravat nyt, nelisen vuotta myöhemmin.

Töitä on riittänyt, mutta koiralauma on mahtunut kasvamaan vapaasti. Vanhan Jakaranrannan tilan 1800-luvulta peräisin olevassa päärakennuksessa on tilaa liki 250 neliötä ja hehtaareja ympärillä seitsemän.

Huskyja Pölläsillä oli jo vanhassa talossa. Tämä talvi on valjakkohommien kanssa kuitenkin ollut enimmäkseen opettelua.

Molemmat Pölläset ovat aina olleet koiraihmisiä, mutta ensimmäinen husky taloon tuli vasta 2013. Valjakkokilpailuja harrastaneella ystävällä oli tarjolla sopiva pentu.

Nyt myös Pölläset kisaavat, ja tarhassa kasvaa ensimmäinen oma pentue.

Ensimmäiset maksulliset keikkansa Pöllästen valjakot tekivät syksyllä Ylläksellä, jossa Jani Pöllänen työskenteli ystävänsä safariyriyksessä. Kevätpuolella tuli uusi hälytys hommiin.

Keikat olivat hyvää oppia paitsi koirien, myös kyydittävien kanssa toimimiseen. Kun turisti puhaltelee paleltuneisiin näppeihinsä, oppaan on oltava valppaana, tai koirat ovat jo kaukana.

Jakaranranta on hyvällä paikalla valjakkoajoa ajatellen. Saimaalla on tilaa, ja maisemat vetävät vertoja mille tahansa Lapin maisemalle.

Kunnon talvia silti Pölläset toivoisivat. Ellei lunta ole vähintään 20 senttiä, lumiankkuria ei voi käyttää, ja pysähdykset ovat hankalia.

Treenaaminenkin vaikeutuu. Onneksi treenata voi muutenkin kuin lumella. Pölläset valjastavat ison valjakon usein mönkijän eteen. Parin koiran kanssa painellaan fillarin ja potkupyörän kanssa. J

Henna Jakara käy töissä tilan ulkopuolellakin, mutta Jani Pöllänen kehittelee päätyökseen matkailuun liittyviä ideoita Jakaranranta Oy:n nimissä.

Yhteistyötä matkailutoimijoiden kanssa on viritelty, ja kunnan pakeilla on käyty. Ensimmäinen toive on saada rantaan lupa kesäkahvilalle.

— Siitä menee ohi melkein kaikki, mikä Saimaassa kelluu, Jani Pöllänen myhäilee.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.