Uutisen takaa: Miten 48 000 eurosta nousi kohu, jossa lappeenrantalaiset päättäjät nolasivat itsensä

Etelä-Saimaan yhteiskuntatoimituksen esimies Harri Manskinen kertoo erään turhan äänestyksen tarinan.

Uutisen takaa: Miten 48 000 eurosta nousi kohu, jossa lappeenrantalaiset päättäjät nolasivat itsensä


Etelä-Karjalan liiton jäsenmaksuosuuksista syntyi alkuviikosta pienimuotoinen kohu, kun Lappeenrannan keskustalaiset maakuntavaltuutetut äänestivät Lappeenrannan kaupunginvaltuuston päätöstä vastaan.
Lopputulos näytti siltä, että keskustalainen kansanedustaja Ari Torniainen äänesti maakuntavaltuuston puheenjohtajana eri lailla kuin viikkoa aiemmin Lappeenrannan kaupunginvaltuuston puheenjohtajana.

Vai äänestikö sittenkään?

Jos ihan tarkkoja ollaan, äänestys käytiin eri asiasta kuin Lappeenrannan valtuustossa alunperin oli tarkoitettu. Perussuomalaisten Juha Turkia äänestytti maakuntavaltuustoa esityksellään, jossa kaikkien kuntien jäsenmaksua olisi alennettu. Lappeenrannan valtuuston päätös koski ainoastaan Lappeenrannan maksuosuutta.

Jos viilataan pilkkua, tikun nokkaan nostetut keskustalaiset eivät siis polkeneet oman kaupunkinsa esitystä lyttyyn.

Turkian esitys olisi toki laskenut myös Lappeenrannan kaupungin jäsenmaksua reilut 48 000 euroa. Koko maakunnan syleilyä Turkialta tai keneltäkään muultakaan ei Lappeenrannan valtuusto silti pyytänyt.

Summa on Lappeenrannalle lillukanvarsi-osastoa

Summa, josta nyt puhutaan on naurettavan pieni Lappeenrannan budjetissa. Siksi on erikoista, että esitys edes tehtiin.

Kaiken lisäksi ilman Turkian esitystä maakuntaliiton budjetti ensi vuodelle oli jo valmiiksi miinuksella 300 000 euroa. Samoin oli viime vuonna.

Viime vuoden alijäämä katettiin taseessa olevalla vajaan kahden miljoonan euron ylijäämällä. Samaa kassaa käytetään myös ensi vuonna.

Jos Lappeenrannassa jaksetaan odottaa vielä kaksi vuotta, se saa tuon 48 000 euroa takaisin moninkertaisena. Kun maakuntaliitto lakkautetaan maakuntauudistuksen yhteydessä vuoden 2019 lopussa, taseessa olevat ylijäämät jaetaan kunnille. Lappeenranta saa summasta kokoonsa perustuen yli puolet eli 57 prosenttia.

Kassan voisi tietysti jakaa maakuntaliiton jäsenkunnille vaikka heti, mutta maakuntaliitolla on niille käyttöä. Kansallinen osuus EU-hankkeisiin rahoitetaan osin sieltä. Ja monissa EU-hankkeissa hyötyjänä on Lappeenranta.

On hyvä huomata sekin, että meneillään oleva maakuntauudistus tuo liiton kautta Lappeenrannan kassaan tänä vuonna tuloja. Lappeenrannan kaupungin virkamiehet ovat mukana valmistelussa omalla työpanoksellaan, ja sitä korvataan kaupungille noin 150 000 euron edestä tänä vuonna. Tuohonkin rinnastettuna 48 000 euron jäsenmaksukiistan tuominen maakuntavaltuuston vuoden viimeisessä kokouksessa näyttää pikkusieluiselta.

Imatran tekemä samanlainen esitys ei marraskuussa kelvannut

Jäsenmaksukiistan surullinen loppunäytös olisi voitu välttää hyvällä tahdolla, mutta myös paremmalla valmistelulla. Mahdollisuuksia vaikuttaa asiaan oli useita kuukausia.

Maksuosuudet puhuttivat Etelä-Karjalan kabineteissa jo kesällä, kun maakuntaliitto teki kuntakierrostaan. Periaatetasolla jäsenmaksuista päätettiin kunnanjohtajien kesken syyskuussa. Kuntajohtajat päättivät kokousta johtaneen Lappeenrannan kaupunginjohtajan Kimmo Jarvan johdolla pitää jäsenmaksut ennallaan.

Lappeenrantalaisilla päättäjillä olisi ollut mahdollisuus laskea jäsenmaksuja, kun maakuntahallitus käsitteli asiaa kokouksessaan 20. marraskuuta. Pöytäkirjan mukaan Imatran kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anna Helminen (kok.) esitti tuolloin, että kaikkien kuntien maksuosuuksia vähennetään yhteensä 85 000 eurolla. Siis käytännössä täysin sama esitys, jonka Turkia teki maakuntavaltuuston viimeisessä kokouksessa.

Esitystä ei kannattanut kukaan. Eivät edes lappeenrantalaiset hallituksen jäsenet Kai Karhukorpi (ps.), Armas Timonen (sd.), Virpi Junttila (vihr.) eikä maakuntahallituksen puheenjohtaja kansanedustaja Jukka Kopra (kok.). Helminen jätti tuolloin pöytäkirjaan eriävän mielipiteen.

Vielä tämänkin jälkeen eli 11. joulukuuta oli mahdollisuus vaikuttaa maakuntahallituksen kokouksessa budjettiesityksen hyväksymisen yhteydessä. Siis viikkoa ennen maakuntavaltuuston viimeistä kokousta.
Yksikään lappeenrantalaisista hallituksen jäsenistä ei sanonut halaistua sanaa jäsenmaksuista. Ei esitystä itselleen, eikä muille.

Ja saman päivän iltana Lappeenrannan kaupunginvaltuusto hyväksyi yksimielisesti oman budjettinsa, johon Lappeenrannan jäsenmaksuun liitolle oli kirjattu tuo 48 000 euron säästö.

Kirjoittaja on Etelä-Saimaan yhteiskuntatoimituksen esimies.

Juttua päivitetty 25.12. klo 16.45: Korjattu linkki.