Taksimyllerrys Etelä-Karjalassa etenee, kilpailu kiristyy ja taksiasemia suljetaan — etsimme vastaukset lukijoiden taksikysymyksiin

Etelä-Saimaa pyysi lukijoita lähettämään kysymyksiä taksiuudistuksesta ja keräsi kysymyksiin vastaukset asiantuntijoilta. Moni asia on muuttumassa. Kajon Oy tulee ryminällä Lappeenrantaan, ravintoloihin asennetaan tilauslaitteita ja Eksoten kyyteihin tulee muutoksia.

Jaakko Avikainen

Taksiuudistuksen vaikutukset hämmentävät vielä monia.
Taksiuudistuksen vaikutukset hämmentävät vielä monia.

Uusi taksilaki astui voimaan kuun alussa, ja moni asia on nyt muuttumassa taksialalla. Etelä-Saimaa keräsi asiantuntijoilta vastauksia kysymyksiin, joita lukijat lähettivät toimitukseen. Kyselimme myös Kelan korvaamista taksikyydeistä, jotka nousivat viime päivinä valtakunnalliseksi puheenaiheeksi monien ongelmien vuoksi.

Olen vammainen ja minulla on Eksoten myöntämä niin sanottu sote-kortti, jolla pääsen bussilipun hinnalla taksilla. Vieläkö voin kulkea kortillani? Vieläkö valopilkku toimii?

— Tällä hetkellä asiakkaat toimivat vanhan systeemin mukaan, eli matkustavat sote-kortilla. Taksin tilaamiseen on tulossa muutoksia. Tiedotamme sitten erikseen muutoksesta, kun se on valmis, kertoo erityisasiantuntija Leena Luukka Eksoten vammaispalveluista.

— Valopilkku-sovellus toimii niin kuin ennenkin, kertoo applikaation omistavan Taksi Helsinki Oy:n markkinointi- ja viestintäkoordinaattori Pia Pouttu.

Saako minun autoni olla taksi? — Lukijan kysymys

Saako minun autoni olla taksi? Voinko pyytää matkasta mitä vain, ja asiakas maksaa käteen?

— Käytännössä pitäisi hakea taksiliikennelupa. Kuljettajalla pitää olla myös taksinkuljettajan ajolupa. Ajoneuvon tulee olla rekisteröity luvanvaraiseen liikenteeseen, kertoo osastopäällikkö Kimmo Pylväs Trafin henkilö- ja liikenneluvat -osastolta.

— Hinnoittelu on vapaa. Kyydistä voi pyytää, mitä parhaaksi näkee. Matkan hinta tai hinnan määräytymisen perusteet on selvästi ilmoitettava asiakkaalle etukäteen. Kuitti on aina annettava ja lakisääteiset verot maksettava, sehän on selvä, Pylväs selittää.

— Hinnoittelumallit voivat olla erilaisia. Jollain on lähtöhinta ja kilometrimaksu, toisella taas kiinteä hinta. Jollain voi olla vyöhykehinta, eli tietyllä alueella kyyti maksaa vaikka kympin.

Miten taksia tilatessa tietää, minkä hintaisen ajopelin saa?

— Hinta tai hinnan määräytymisen perusteet on ilmoitettava etukäteen. Monesti sovelluksissa näkyy kiinteä hinta tai lähtömaksu ja kilometrimaksu. Jos menet taksitolpalle, hintojen pitäisi jollain tavalla olla näkyvissä, tai sitten kuskin on kerrottava ne ymmärrettävällä tavalla. Jos asiakas soittaa välityspalveluun, hänen pitäisi saada tietää, minkä hintainen taksi sieltä tulee, Kimmo Pylväs kertoo.

Meillä on nyt voimakas rekrytointi meneillään Lappeenrannassa. — Jaana Ehrnrooth

Mistä, miten ja milloin saa luotettavan taksikuljetuksen?

Vanhat taksinvälitysnumerot ovat edelleen käytössä Lappeenrannassa, Imatralla, Ruokolahdella, Savitaipaleella, Luumäellä ja Rautjärvellä. Rautjärvellä Simpeleen taksiasema tosin hiljeni kuun vaihteessa. Parikkalan taksiautoilijoiden puheenjohtaja Jukka Paakkinen kertoo, että Parikkalan taksiaseman numero on vielä käytössä, mutta todennäköisesti poistuu pian käytöstä.

Lemillä ja Taipalsaarella on soitettava suoraan jollekin paikallisista taksiyrittäjistä.

Taksinvälityspalvelua Lappeenrannassa hoitavan Taksi-Saimaan toimitusjohtaja Juha Simpura kertoo, että takseja voi tilata ympäri vuorokauden kaikkina päivinä. Lähitulevaisuudessa Taksi-Saimaa asentaa lentoasemalle ja Lappeenrannan ravintoloihin laitteita, joilla voi tilata taksin kyseiseen paikkaan nappia painamalla.

— Ympäri Lappeenrantaa on myös taksitolppia, mutta siellä voi olla myös muita kuin Taksi-Saimaan autoja. Siinä kohtaa on oltava skarppina ja katsottava hintataulukkoa, Simpura sanoo.

Lappeenrannan markkinoille on tulossa myös taksiyritys Kajon Oy, joka ei kuuluu Taksi-Saimaan välitysjärjestelmään. Yrityksen markkinointijohtaja Jaana Ehrnrooth kertoo, että toistaiseksi Kajonilla on Lappeenrannassa muutama taksi.

— Meillä on nyt voimakas rekrytointi meneillään Lappeenrannassa. Ensi kuun aikana siellä pitäisi olla 40 autoa, hän sanoo.

Valtakunnan mediassa on uutisoitu Kelan korvaamiin taksikyyteihin liittyvistä ongelmista uuden taksilain tultua voimaan. Joillain alueilla palveluntuottajat eivät ole saaneet kuljetuksia hoidettua Kelan edellyttämällä tavalla. Miten Kela-kyydit ovat sujuneet Etelä-Karjalassa?

— Maakunta-alueen palveluntuottajalta saadun selvityksen mukaan Etelä-Karjalassa kaikki tilatut taksimatkat on saatu hoidettua siten kuin asiakkaat ovat ne tilanneet, eikä tilausvälityskeskuksessa ole ollut puhelinruuhkaa. Etelä-Karjalan maakunnan osalta kaikki on kunnossa, kertoo suunnittelun asiantuntija Anne Hauta Kelasta.

— Yksikään asiakas ei ole myöhästynyt mistään. Kaikki asiakkaat on viety ajallaan hoitoon ja haettu sieltä pois, sanoo Taksi-Saimaan toimitusjohtaja Juha Simpura.

Miten kulut auton käytöstä jakautuvat firman ja yksityishenkilön välillä, kun käytetään yhtä ja samaa autoa sekä yksityisajoissa että taksiajossa?

— Pääsääntöisesti auton käytöstä aiheutuneet kulut jaetaan yritystoiminnan ja yksityiskäytön osuuksiin siinä suhteessa, jossa vuotuiset ajokilometrit kohdistuvat kumpaankin käyttötarkoitukseen. Tämän vuoksi molempiin tarkoituksiin käytetystä autosta on pidettävä ajopäiväkirjaa, kertoo johtava veroasiantuntija Sami Varonen verohallinnosta.

Vastaava ylitarkastaja Markku Partanen kertoo lisäksi, että taksikäytössä olevan auton autoveroa voidaan alentaa, jos yli puolet ajoneuvon käytöstä on taksiliikennettä ja tietyt muut ehdot täyttyvät.

Fakta: Taksipalveluiden numeroita ja hintoja

Monet vanhat taksinvälitysnumerot ovat edelleen käytössä.

Lappeenranta, Taksi-Saimaa 0200 60 400.

Imatra, Imatran Taksi 0200 164 64.

Ruokolahti, taksiasema 010 505 5660.

Savitaipale, taksiasema 05 416 0035.

Luumäki, Taavetin taksiasema 029 1700 210.

Rautjärvi, taksiasema 010 320 5700.

Parikkala, taksiasema 05 430 201 (käytössä toistaiseksi).

Lappeenrannassa Taksi-Saimaan välityspalveluun kuuluvien taksien perusmaksu on 5,90 euroa arkisin kello 6–20 ja lauantaisin kello 6–16. Muina aikoina perusmaksu on 9 euroa. Jos matkustajia on korkeintaan neljä, hinta on 1,60 euroa kilometriltä.

Lappeenrannassa toimintaansa aloittelevan Kajon Oy:n takseja ei saa Taksi-Saimaan välityspalvelun kautta. Niitä voi tilata ympäri vuorokauden Menoksi-sovelluksella tai numerosta 0100 70 70.

Kajon Oy:n taksien lähtömaksu on 5,90 euroa, ja kun kyydissä on korkeintaan neljä henkeä, hinta on 1,49 euroa kilometriltä. Markkinointijohtaja Jaana Ehrnrooth kertoo, että kyseinen hinnasto on toistaiseksi voimassa vuorokauden ympäri.