Pankkialan työriitaan ei saatu tiistaina sopua, sovittelu jatkuu keskiviikkona

Uusi lakko uhkaa torstaina ja perjantaina. Koska lakkoon liittyisivät myös ylemmät toimihenkilöt, pankit olisivat todennäköisesti kiinni.

Katja Juurikko

Uusi pankkilakko saattaa pitää pankit suljettuna torstaina ja perjantaina. Arkistokuva.
Uusi pankkilakko saattaa pitää pankit suljettuna torstaina ja perjantaina. Arkistokuva.

Rahoitusalan työriidan sovittelussa ei tiistaina päästy maaliin. Valtakunnansovittelija Minna Helle kertoi Twitterissä hieman ennen viittä iltapäivällä, että ratkaisevaa edistystä ei ole saatu ja riita uhkaa edelleen pitkittyä.

Rahoitusalan työriidan syynä ovat osapuolten hyvin erilaiset näkemykset viikonlopputyön teettämisen ehdoista.

Sovittelu jatkuu vielä keskiviikkona. Jos ratkaisuun ei päästä, pankkialaa odottaa lakko jälleen tämän viikon torstaina ja perjantaina.

Ylemmät toimihenkilöt liittymässä lakkoon

Viime viikon torstaina ja perjantaina pankkilakko sulki Nordean, Danske Bankin ja osuuspankkien konttoreita. Lakossa olivat nordealaisten ammattiliittoon Nousuun, ammattiliitto Prohon ja Danske Bankin henkilöstöyhdistykseen kuuluvat työntekijät.

Iso osa pankkikonttoreista pysyi kiinni, mutta pankit pystyivät turvaamaan asiakkailleen keskeiset pankkipalvelut kuten verkkopankin, mobiilipalvelujen ja korttimaksamisen toiminnan sekä palkkojen, eläkkeiden ja laskujen maksamisen.

Tämän viikon lopulla uhkaavaan lakkoon on liittymässä heidän lisäkseen myös ylempien toimihenkilöiden ammattijärjestöön YTN:ään kuuluvia pankkialan työntekijöitä sekä Danske Bankin esimiehiä ja asiantuntijoita.

Lakko alkaisi torstaiaamuna kello 6 ja päättyisi perjantaina puoliltaöin.

"Töissä ei olisi johtoryhmän lisäksi paljon muita"

Jos sopua ei synny keskiviikkona, ja uusi lakko alkaa torstaina, lakosta tulee viimeviikkoista laajempi.

— Sitten töissä ei olisi johtoryhmän lisäksi paljon muita, Etelä-Karjalan osuuspankin pankinjohtaja Paula Arminen-Peltonen sanoo.

Osuuspankin ovien pitäminen lakkopäivinä auki vaikeutuisi merkittävästi.

Nordeassa ovet olisivat uuden lakon tullessa todennäköisesti kiinni Lappeenrannassa ja Imatralla, kuten ne olivat edellisenkin lakon aikaan. Silloin Nordean työssä ollut henkilökunta keskittyi etenkin puhelinpalveluun sekä chattiin ja verkkopankin viesteihin.

— Se toimi hyvin, ja samalla mallilla jatkamme, jos tarve tulee, Itä-Suomen alueen varajohtaja Jaana Pulkkinen kertoo.

Lue koko juttu Helsingin Sanomien sivuilta.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat