Kommentti: Etelä-Saimaan jäähallikyselyä ei tehty leveällä pensselillä vaan tavanomaiseen tapaan

Kai Skyttä

Kommentti: Etelä-Saimaan jäähallikyselyä ei tehty leveällä pensselillä vaan tavanomaiseen tapaan

Lappeenrannan kaupunginvaltuutettu Heikki Järvenpää (kok.) otti Etelä-Saimaan mielipidesivuilla kantaa lauantaina julkaistuun jäähallikyselyyn. Järvenpään mukaan Etelä-Saimaan kyselyssä "vedeltiin leveällä pensselillä".

Tällä Järvenpää tarkoittaa sitä, että hänen vastauksensa sijoitettiin kyselyssä ei osaa sanoa -kategoriaan, vaikka hän osasi kertoa mielipiteensä. On hyvä perustella, miksi Etelä-Saimaa toimi näin.

Kyselyssä halusimme selvittää, mihin valtuusto sijoittaisi uuden jäähallin. Kysyimme valtuutetuilta seuraavan kysymyksen sähköpostitse: ”Lappeenrannan kaupunki kaavailee uutta jäähallia kaupungin keskustaan Lappeenkadulle tai vaihtoehtoisesti Kisapuistoon vanhan jäähallin lähistölle. Jos kaupunki löytää kilpailutuksen jälkeen uskottavan investoijan ja toteutustavan, kumpaa vaihtoehtoa kannatatte?”

Lisäksi valtuutetuille esitettiin toinen kysymys. Heitä pyydettiin pohtimaan, miten tulee toimia, jos ulkopuolista rahoitusta ei tule.

Pieni osa valtuutetuista vastasi sijoituspaikkaa koskeneeseen kysymykseen kannattavansa Kisapuiston korjaamista. Korjaaminen ei kuitenkaan ollut vastausvaihtoehtojen joukossa, sillä valtuusto on jo päättänyt olla korjaamatta vanhaa hallia.

Siksi korjaamista puoltaneet joutuivat tyytymään ei osaa sanoa -kategoriaan. Olisi ollut epäreilua antaa osan vastaajista määritellä vaihtoehdot uusiksi kesken kyselyn. Kaikki vastanneet pääsivät kyllä kertomaan oman kantansa verkkojutussa.

Ratkaisu ei välttämättä ole täydellinen, mutta se on harkittu. Kyse on tasapuolisuudesta. Lehti ei voi eikä halua toimia yksittäisten poliitikkojen tai puolueiden äänitorvena. Samaa menettelytapaa noudatetaan muissakin vastaavissa kyselyissä.

Vastausten vaatiminen poliittisesti kuumiin kysymyksiin antaa rakennusaineita myös yhteiskunnalliseen keskusteluun. Kärjistettynä: Emme tee mitään mielipideläjällä, jossa vihreät ehdottaa jäähallin tilalle pyörätietä, keskusta peltoa ja kokoomus pankkia. Emme silloin, kun päättäjien pitää ratkaista, mihin kaupunki sijoittaa uuden jäähallin.

Jos valtuusto kääntyy jossain vaiheessa takaisin kannattamaan Kisapuiston korjaamisvaihtoehtoa, on uusien kysymysten aika.

Kirjoittaja on Etelä-Saimaan uutistuottaja

Luetuimmat