Aiempina vuosina kertyneet ylijäämät pelastivat Luumäen kunnan talouskriisiltä — "Ylijäämän ansiosta kriisikunnan kriteerit eivät meillä ihan heti täyty"

Kunnan talouteen kertyi alijäämää viime vuonna 1,8 miljoonaa euroa ja vuosikate oli 0,84 miljoonaa euroa miinuksella. Aiemmilta vuosilta kertynyttä ylijäämää oli 15,2 miljoonaa euroa.

Mika Strandén

Vaikka viime vuosi oli rankasti tappiollinen, Luumäen kunnan talous pysyy Kivijärven pinnalla aiempina vuosina kertyneiden ylijäämien ansiosta. Kuva Kotkaniemen puutarhasta viime toukokuussa.
Vaikka viime vuosi oli rankasti tappiollinen, Luumäen kunnan talous pysyy Kivijärven pinnalla aiempina vuosina kertyneiden ylijäämien ansiosta. Kuva Kotkaniemen puutarhasta viime toukokuussa.

Yksin viime vuoden tuloksen perusteella arvioituna Luumäen kunnan talous olisi kriisissä. Vuosikate oli 0,84 miljoonaa euroa negatiivinen eli kunta söi enemmän kuin tienasi. Tilinpäätös oli 1,8 miljoonaa euroa tappiollinen.

Talouden kokonaiskuva oli kuitenkin viime vuotta myönteisempi. Kunnalla oli aiemmilta vuosilta kertynyttä ylijäämää 15,2 miljoonaa euroa. Vanhat ylijäämät antavat kunnalle aikaa sopeuttaa talouttaan.

— Ylijäämän ansiosta kriisikunnan kriteerit eivät meillä ihan heti täyty, mutta suu on pantava säkkiä myöten. Ensi vuoden talousarvion teosta tulee vaikeaa, hallintojohtaja Helena Metsämuuronen kertoo.

Tilikauden tulos olisi ollut 2,73 miljoonaa euroa tappiollinen, mutta lukema kaunistui poistoerojen ja varausten muutosten jälkeen 0,92 miljoonalla eurolla.

Tulot pienenivät ja menot kasvoivat

Viime vuoden huono tulos selittyy ennakoitua pienemmillä verotuloilla ja valtionosuuksilla sekä Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiriltä (Eksote) tulleilla tasaus- ja lisälaskulla.

Verotulot jäivät 963 000 euroa toissa vuotta pienemmiksi. Valtionosuudet olivat 356 000 euroa pienemmät kuin toissa vuonna.

Ensi vuoden talousarvion teosta tulee vaikeaa. — Helena Metsämuuronen

Eksotelta tuli 983 000 euron suuruinen tasauslasku vuosien 2017—2018 toiminnasta. Lisäksi kunnan osuus Eksoten viime vuoden alijäämästä oli 384 000 euroa.

Tulojen pienennykset ja menojen lisäykset eivät tulleet kunnalle yllätyksenä, sillä tietoa niistä tuli jo loppuvuodesta.

Toissa vuonna Luumäki teki 955 000 euroa ylijäämäisen tilinpäätöksen ja vuosikate oli 2,761 miljoonaa euroa.

Huoltosuhde heikkenee rajusti lähivuosina

Väestökehitys sävyttää voimakkaasti Luumäen kunnan lähitulevaisuutta.

Helena Metsämuuronen muistuttaa, että ennusteiden mukaan kunnan huoltosuhde heikkenee rajusti. Syntyvyys on selvästi pienempi kuin kuolleisuus, ja yli 75-vuotiaiden määrä kasvaa kasvamistaan.

Muuttotappiotakin tulee, mutta luvut ovat hänen mukaansa suhteellisen lieviä luonnollisiin väestömuutoksiin verrattuna.

Uusimmat uutiset

Kommentoidut