Pääkirjoitus: Lappeenrannalla edellytykset menestyä – sellun ja matkailun rinnalle tarvitaan lisää eliksiiriä

Lappeenrannan elinvoima on kehittynyt viime vuosina suotuisasti verrattuna muihin Suomen kaupunkeihin, Helsingin Sanomat uutisoi perjantaina. Lappeenranta nousi 20 suurimman kaupungin joukossa yhdeksänneksi elinvoimaisimmaksi.
Mittareina käytettiin muun muassa verotulojen, työllisyystilanteen ja yritysten määrän kehitystä. Myös asukkaiden tulot, koulutustaso ja terveystilanne vaikuttavat sijoitukseen.
Sijoituksen nousua voi sanoa yllätykseksi. Lähivuosille on osunut isoja irtisanomisia. Esimerkiksi metsäyhtiö UPM on supistanut toimintojaan, ja eristevalmistaja Paroc lopetti toimintansa Lappeenrannassa. Venäläisturistien häviäminen tuntui hetkeksi imevän kaupungista kaiken entisen yltäkylläisyyden.
Lappeenranta ei kuitenkaan ole kärvistellyt taloussuhdanteiden kanssa yksin. Itse asiassa bruttokansantuote on muihin suuriin kaupunkeihin verrattuna kehittynyt hyvin, samoin tulot asukasta kohden.
Talouden elinvoimaisuutta tänne luo ainakin sellun hyvä kysyntä maailmalla. Se näkyy niin UPM:n kuin Metsä-Fibrenkin tehtailla. Myös matkailu on tuonut uusia työpaikkoja.
Tulevaisuudessa pitää pystyä ruokkimaan entistä enemmän myös muuta elinkeinoelämää. Yksityisten yritysten työpaikkojen osuudella mitattuna Lappeenranta jää jälkeen muista isoista kaupungeista. Vanhojen yritysten pitää kasvaa, mutta myös uusia pitää saada reilusti.
Kaupungin tulevaa kehitystä varjostavat isot investoinnit. Velkaa ei voi loputtomasti kasvattaa, ja veroprosentti on jo tapissaan.
Menestys lähtee ihmisistä ja yhteistyöstä. Hyvään kehitykseen on kaikki edellytykset, jos alueelle saadaan osaavia työikäisiä.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat