UPM teki ennätystuloksen — Kaukaan sellutehdas ja biojalostamo tekivät viime vuonna tuotantoennätykset

Kaukaan sellutehtaan investoinnit saadaan valmiiksi tänä keväänä.

Kai Skyttä

UPM:n Kaukaan tehdas. Arkistokuva.
UPM:n Kaukaan tehdas. Arkistokuva.

Metsäyhtiö UPM:n loka—joulukuun liikevaihto ja liikevoitto kasvoivat vuoden takaisesta.

Vertailukelpoinen liikevoitto oli loka-joulukuussa 366 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 283 miljoonaa euroa. Liikevaihto nousi noin neljä prosenttia 2,6 miljardiin euroon.

Yhtiön koko vuoden vertailukelpoinen liikevoitto oli 1,3 miljardia euroa ja liikevaihto 10 miljardia euroa.

Yhtiö hyötyi viime vuoden viimeisellä neljänneksellä kohonneista sellun hinnoista sekä toimitusmäärien kasvusta, toimitusjohtaja Jussi Pesonen kertoo tiedotteessa.

— 2017 oli UPM:lle ennätysvuosi, ja sen viimeinen neljännes oli 19. perättäinen, jolloin tulos nousi. Suotuisat markkinat, hyvin ajoitetut kasvuinvestoinnit ja kustannusten nousua lievittäneet toimenpiteet vaikuttivat tulokseen myönteisesti, Pesonen sanoo.

Kaukaan investoinnit valmistuvat keväällä

Kaukaan, Pietarsaaren ja Fray Bentosin sellutehtaat sekä Lappeenrannan Kaukaan biojalostamo tekivät tuotantoennätykset viime vuonna.

UPM aloitti viime vuonna investoinnit Kaukaan sellutehtaalla. Yhtiö käyttää 30 miljoonaa euroa kuitulinjojen, soodakattilan, haihduttamon, paalauksen ja puun käsittelyn uudistamiseen.

Yhtiö kertoo, että päälaitteiden asennus ja käynnistys tehdään tänä keväänä. Kaukaan selluntuotantokapasiteetti kasvaa 30 000 tonnilla 770 000 tonniin.

Puunkorjauksen vaikeudet rasittavat alkuvuotta


UPM ennakoi kysynnän ja myyntihintojen kasvun jatkuvan tänä vuonna muilla aloilla paitsi paperissa, jonka kysynnän laskun uskotaan jatkuvan maltillisena.

Tämän vuoden tammi—maaliskuun tulosta rasittavat puunkorjuun vaikeudet, jotka johtuvat Pohjois-Euroopan lämpimästä ja märästä talvesta.