Lappeenrannan ICT-yritykset palkkaavat koko ajan uutta väkeä töihin, eikä yliopistolta valmistu niille tarpeeksi opiskelijoita

MIKA STRANDÉN

Visma Solutions ja muut Lappeenrannan tietotekniikkayhtiöt kärsivät rekrytointivaikeuksista. Kuvassa Markus Anttonen, Grigori Savustjan, Lasse Kosonen ja Antti Immonen, jotka työskentelevät Visma Solutionsin asiakaspalvelutiimissä.
Visma Solutions ja muut Lappeenrannan tietotekniikkayhtiöt kärsivät rekrytointivaikeuksista. Kuvassa Markus Anttonen, Grigori Savustjan, Lasse Kosonen ja Antti Immonen, jotka työskentelevät Visma Solutionsin asiakaspalvelutiimissä.

Lappeenrannassa sijaitsevilla ICT-yhtiöillä on viime vuodet ollut kerrottavanaan hyviä uutisia.

— Olemme palkanneet tänä vuonna 25 uutta työntekijää, joista yli puolet Lappeenrantaan. Tavoitteenamme on palkata 50 työntekijää lisää seuraavan puolentoista—kahden vuoden aikana, sanoo Skinnarilasta löytyvän Octo3:n toimitusjohtaja Tommi Laitinen.

Arviomme mukaan noin viiden vuoden tähtäimellä kaupungissa on pulaa noin tuhannesta ICT-alan osaajasta.

Myös Visma, joka osti lokakuun alussa Octo3:n, on rekrytoinut tämän vuoden aikana kymmeniä uusia työntekijöitä. Visma Solutionsin toimitusjohtajan Ari-Pekka Salovaaran mukaan yhtiöllä on tälläkin hetkellä useita avoimia työpaikkoja niin Lappeenrannan toimipisteessä kuin myös esimerkiksi Helsingissä ja Tampereella.

Lappeenrannassa tämän vuoden toukokuussa toimipisteen Skinnarilassa avannut M-Filesin asiakaskunta kasvaa Lappeenrannan toimipisteen vetäjän Janne Ihatsun mukaan niin Suomessa kuin globaalistikin.

— Kasvun myötä tarvitsemme lisää asiantuntijoita asiakastoimituksiin, Ihatsu sanoo.

Mika Strandén

Lappeenrantalainen Octo3 kolme siirtyi lokakuussa Visman omistukseen. Tulevaisuudessa tilat käyvät ahtaiksi, sillä uusi omistaja aikoo tuplata henkilöstömäärän Lappeenrannassa. Jo vuoden kuluttua Skinnarilan tiloissa saattaa olla jo sata työntekijää.

Yliopistolta ja ammattkorkeakoululta valmistuvat eivät riitä

Rekrytointien esteeksi voi tulla pula osaajista. Tieto- ja viestintätekniikan ammattilaiset (Tivia) on yksi alan ammattijärjestöistä, ja sen mukaan Suomessa on lähes 10 000 ICT-osaajan pula. ICT on lyhenne englannin kielen sanoista Information and Communications Technology, joka on suomeksi tieto- ja viestintäteknologia.

— Teemme Lappeenrannassa yhteistyötä alan yritysten kesken, ja arviomme mukaan noin viiden vuoden tähtäimellä kaupungissa on pulaa noin tuhannesta ICT-alan osaajasta, sanoo Laitinen.

Uusia työntekijöitä yritykset saavat Teknillisen yliopiston ja Saimaan ammattikorkeakoulun koulutusohjelmista. Visman Salovaaran ja monen muun mielestä ohjelmisto-opetuksen sisäänottomääriä tulisi kasvattaa.

Muista kaupungeista Lappeenrantaan muuttaa Laitisen mukaan jokunen työntekijä.

— Eikä tälläkään alalla aivan kaikki yritykset menesty, joten osaajia rekrytoidaan myös muista yrityksistä. Tämä ei kuitenkaan kasvata koko klusteria, Laitinen sanoo.

Suuren CGI-yhtiön markkinointi- ja viestintäjohtajan Jarkko Virtasen mukaan työvoimaa on saatavilla, joskin kilpailu osaavista henkilöistä on melko kovaa. CGI:llä on Lappeenrannassa 44 työntekijää.

mIKA sTRANDÉN

Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa opiskelee yhteensä noin 4800 perus- ja jatkotutkinto-opiskelijaa.

— Työnantajan on oltava tarpeeksi houkutteleva. Kilpailusta huolimatta pätevää työvoimaa on saatavilla, M-Filesin Ihatsu sanoo.

Lappeenrannassa vuodesta 1991 toimineen Maestron toimitusjohtajan Mika Savolaisen mukaan haastavinta on tällä hetkellä löytää kokeneita ammattilaisia ohjelmistokehityksen eri tehtäviin.

Yliopisto tärkeä tuki yrityksille

Lappeenrannan teknillinen yliopisto on suurin yksittäinen syy, miksi kaupunkiin on syntynyt noin tuhannen osaajan ICT-klusteri. Klusteri tarkoittaa yritysten ja yhteisöjen muodostamaa toisiinsa sidoksissa olevien toimialojen maantieteellinen keskittymää. Mukana olevat toimijat saattavat olla eri aloilta, mutta siitä huolimatta yhteistyö hyödyttää sen osapuolia.

Jotkut ovat tulleet ensin opiskelemaan yliopistoon, perustaneet yrityksen ja jääneet kaupunkiin. Jotkut ovat löytäneet yliopistosta työvoiman lisäksi yhteistyökumppanin.

— Kehittyvänä yliopistokaupunkina Lappeenrannan vetovoima on varmasti parantunut. Muutoinkin Lappeenrannassa on hyvät toimintamahdollisuudet alan yrityksille. Kehittyminen vahvaksi ICT-alan keskukseksi vaatii panostamista ja rohkeita liikkeitä, Maestron Savolainen sanoo.

Osaava ja sitoutunut työvoima sekä yliopiston Data Analytics –koulutusohjelma olivat syitä, miksi espoolainen Aureolis perusti viime toukokuussa toimipisteen Lappeenrantaan.

— Hyvät sekä juna- että tiekulkuyhteydet pääkaupunkiseudulle olivat myös syitä. Myös etätyömahdollisuudet parantuneet, mikä osaltaan mahdollisti juuri nyt toimiston avaamisen Lappeenrantaan, sanoo yhtiön toimitusjohtaja Katja Ahola.

Oppilaitosten lisäksi CGI:n Virtanen kiittää myös Lappeenrannan kaupungin asennetta ja halua auttaa yritysten toimimista. M-Filesin Ihatsun mielestä kehitysyhtiö Wirma on ollut hyvä tukipilari

— Täällä on myös pääkaupunkiseutua edullisemmat toimistojen tilavuokrat, mikä helpottaa uuden toimipisteen pystyyn laittamista, Ihatsu jatkaa.

Myös alan palkat ovat Lappeenrannassa noin kolmanneksen alempia kuin pääkaupunkiseudulla.

Marleena Liikkanen

Meastron toimitusjohtaja Mika Savolainen toivottaa uudet ICT-alan yritykset tervetulleiksi Lappeenrantaan.

Iso vai keskikoikoinen keskittymä?

Visman Salovaaran ja Octo3:n Laitisen mielestä Lappeenrannassa on merkittävä osaamiskeskittymä, ja alan yritykset kasvavat nopeasti.

— Meitä suuremmat osaajamäärät ovat pääkaupunkiseudulla, Tampereella, Oulussa ja ehkä Jyväskylässä. Alueellisesti olemme kuitenkin hyvässä kasvussa, ja ICT-sektori on kasvamassa Lappeenrannan osalta elinkeinoelämän yhdeksi kivijalaksi, mikäli osaamispohjaa pystytään riittävästi kasvattamaan, Laitinen sanoo.

Espoolaisen Aureoliksen käsitys yritysten määrästä on päinvastainen kuin lappeenrantalaislähtöisten yritysten.

— Tutkimuksemme perusteella Lappeenrannassa on vähemmän ICT-yrityksiä kuin muissa yliopistokaupungeissa. Tämä oli myös yksi syy sijoittumiseemme tänne, Ahola sanoo.

CGI:n Virtasen mukaan Lappeenrantaan on tullut selvästi lisää IT-alan yrityksiä, mutta niitä on kuitenkin melko normaali määrä yliopistokaupungiksi.

— Alan yrityksiä on kohtuullisesti, mutta ei varmastikaan erityisen paljon. Toimialan yritykset ovat erittäin tervetulleita, Maestron Savolainen sanoo.

Liisa Kukkola

Liisa Kukkola

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat