"Kotkaniemi-tapaus oli viimeinen niitti" — Valiokunta kyllästyi kylttikiistoihin: Luumäen Kotkaniemi-kyltistä alkanut jupakka tuomassa muutoksen maantielakiin

Kaakkois-Suomen ELY-keskus myöntyi asentamaan Kuutostielle Jurvalan liittymiin Itsenäisyydentielle opastavat kyltit. Luumäki suunnittelee Kotkaniemi-mainontaa tien varteen yhteistyössä ELY:n kanssa.

Marleena Liikkanen

Luumäen kyltti-jupakka alkoi, kun Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus katsoi, että Itsenäisyydentie-kyltti on riittävä opasta P. E. Svinhufvudin kotimuseoon Kotkaniemeen. Arkistokuva.
Luumäen kyltti-jupakka alkoi, kun Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus katsoi, että Itsenäisyydentie-kyltti on riittävä opasta P. E. Svinhufvudin kotimuseoon Kotkaniemeen. Arkistokuva.

Luumäellä viime viikolla paljastunut kylttijupakka on poikimassa muutoksen valmisteilla olevaan maantielakiin.

Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta käsitteli maanantain kokouksessaan hallituksen esitystä uudeksi maantielaiksi. Valiokunta päätyi yksimielisesti muuttamaan hallituksen esityksen tienvarsimainontaa- ja ilmoittelua koskevaa osaa sallivampaan suuntaan.

Muutos on seurausta puheenaiheeksi nousseesta Luumäen Kotkaniemi-tapauksesta. Viime viikolla paljastui, että Pirkanmaan elinkeino,- liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) oli kieltänyt Luumäen kuntaa sijoittamasta presidentti Svinhufvudin kotimuseoon Kotkaniemeen opastavaa kylttiä Kuutostien varteen.

Aiheesta lisää

Luumäki ei saanut Kotkaniemi-kylttejä Kuutostien varteen, kunnanjohtaja pelkää matkailijoiden ajavan ohi – Lähettää tylyt terveiset päätöksen tehneille virkamiehille: ”Tervetuloa tutustumaan, jos löydätte perille”

Sittemmin Kaakkois-Suomen ELY-keskus teki päätöksen, jolla Luumäen Jurvalaan ohjaavien kylttien yhteyteen saadaan opastuskyltit, jotka ohjaavat Itsenäisyydentielle, jolta myös Kotkaniemi löytyy.

Lisäksi Luumäen kunta suunnittelee ELY-keskuksen kanssa tienvarsimainoksia, joista selviää, että Kotkaniemi löytyy juuri Itsenäisyydentieltä.

Kunnanjohtaja Anne Ukkosen mukaan uusien kylttien on sanottu tulevan paikoilleen kesän aikana. Ukkonen on tyytyväinen ratkaisuun.

—On se minusta ihan hyvä. Tämä pitää sisällään kaikki muutkin Itsenäisyydentien kohteet. Kun saamme ihmisten tietoisuuteen, mitä kaikkea siellä on, se on hieno juttu

Arttu Muukkonen, arttu muukkonen

Luumäen kunta ei hyväksynyt kielteistä kylttipäätöstä ja valitti asiasta Itä-Suomen hallinto-oikeuteen. Sittemmin Kaakkois-Suomen ELY-keskus myönsi luvan Itsenäisyydentie-kylttien ja Kotkaniemi-mainosten asettamisesta Jurvalan liittymään. Arkistokuva.

ELY-keskus velvoitetaan yhteistyöhön

Valiokunnan mielestä kylttien asettamisen tulee jatkossa olla aiempaa joustavampaa, joten se päätyi muuttamaan hallituksen esitystä tältä osin.

Nykyisin maantielain 52 pykälän mukaan tienvarsi-ilmoituksen pystyttäjän tulee ilmoittaa kyltistä viranomaiselle, tässä tapauksessa ELY-keskukselle, jonka on 30 päivän kuluessa tehtävä päätös, jolla se voi kieltää ilmoituksen tai liittää sen asettamiselle ehtoja.

Valiokunnan esityksen mukaan kyltin asettajan ilmoitusvelvollisuus säilyy, mutta jatkossa ELY-keskus olisi velvollinen tekemään yhteistyötä ilmoitteluasian ratkaisussa ennen rajoittavan tai kieltävän päätöksen antamista.

Valiokunta perustelee muutosta muun muassa seuraavasti.

"Valiokunta pitää tärkeänä, että yhteistyön kautta pyritään löytämään tienvarsimainontaan tai ilmoitteluun liittyvän toiminnan kannalta kussakin tilanteessa toimiva ratkaisu, liikenneturvallisuuden, tienpidon vaatimusten ja ympäristöarvojen asettamissa puitteissa." 

Mika Strandén

Kansanedustaja Jukka Kopra vei kylttiasian liikenne- ja viestintävaliokuntaan, joka teki muutoksia hallituksen esitykseen uudeksi maantielaiksi. Valiokunta ehdottaa joustavuutta kylttiasioihin velvoittamalla ELY-keskuksen yhteistyöhön. Arkistokuva.

"Kotkaniemi-tapaus oli viimeinen niitti"

Liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen kansanedustaja Jukka Kopra (kok.) sanoo, että Kotkaniemi-tapaus oli entuudestaan tuttu myös muille valiokunnan jäsenille.

Kopra kertoo nostaneensa kylttiasian käsittelyyn. Valiokunta oli yksimielisesti muutoksen kannalla.

—Kotkaniemi-tapaus oli viimeinen niitti. Uutisia vastaavanlaisesta joustamattomuudesta on tullut aiemminkin. Monessa tapauksessa on ollut epätietoisuutta, kun kylttejä ei ole saatu sellaisiin paikkoihin, joihin talonpoikaisjärjellä niitä voisi olettaa saavan. Nyt, kun oli sauma puuttua tähän, yritimme osaltamme sysätä tätä liberaalimpaan suuntaan.

Kopra luottaa siihen, että ELY:lle tuleva yhteistyövelvoite johtaa jatkossa joustavampiin lopputuloksiin.

—Jos laissa säädetään yhteistyövelvoite, kyllä se tarkoittaa oikeata ja aitoa yhteistyötä ratkaisun löytämiseksi. Ei sitä voi olankohautuksella ja retorisilla kommervenkeillä ohittaa.

Hallituksen esitys etenee valiokunnan käsittelyn jälkeen seuraavaksi eduskunnan käsittelyyn.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet