Etelä-Karjalan keskussairaala tutkii tyrmäystippaepäilyjä alle kymmenen kertaa vuodessa — Tyrmäystippojen osuutta on vaikea todistaa

Kai Skyttä

Tyrmäystippojen käyttöä on usein vaikea todistaa käytännössä. Kuvituskuva.

Etelä-Karjalan keskussairaalan päivystyksessä ei ole havaittu mitään tyrmäystippaepidemiaa. Päivystyksen toimintayksikön esimies Anne Saltiola kertoo epäiltyjä tapauksia olevan alle kymmenen vuodessa, eikä ilmiö näytä olevan yleistymässä.

— Tyrmäystipat tulevat esiin ympäri vuoden silloin tällöin. Ei ole mitään tiettyä ajankohtaa tai muuta yhdistävää tekijää, Saltiola kertoo.

Jos huonovointisuuden syyksi epäillään tyrmäystippoja, potilaalta otetaan tarvittavat verikokeet. Joskus niistä löytyy potilaan tilaa selittäviä vieraita aineita, joskus ei löydy mitään.

Vaikka verikoe paljastaisi jotakin, tyrmäystippojen osuutta on vaikea todistaa. Ensin pitää tietää, mitä kaikkea potilas on nauttinut vapaaehtoisesti.

Saltiolan mukaan jokainen tapaus on omanlaisensa, eikä kaikille sopivia hoitokäytäntöjä ole. Esimerkiksi vatsanhuuhteluun ei välttämättä turvauduta.

Nuori nainen joutui viime viikonloppuna Lappeenrannassa sairaalahoitoon tyrmäystippaepäilyn vuoksi. Edelliseltä viikonlopulta poliisin tietoon tuli vastaavanlainen tapaus.

Saltiola ei kommentoi näitä tapauksia potilassalaisuuteen vedoten.

Anne Kokkonen

Anne Kokkonen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.