Lappeenrannan valtuusto huolestui veroista — kaupunki on maan kovimpia verottajia mutta toisaalta verotulot eivät enää riitä palvelujen tuottamiseen

Tuloveroprosentti on ensi vuonnakin 21. Myös kiinteistöverot pysyvät ennallaan.

Mika Strandén

Lappeenranta on kova verottaja, ja asumiskustannukset Lappeenrannassa ovat vertailukaupunkeja korkeammat.
Lappeenranta on kova verottaja, ja asumiskustannukset Lappeenrannassa ovat vertailukaupunkeja korkeammat.

Lappeenrannan tulovero- ja kiinteistöveroprosentit pysyvät nykyisellään ensi vuonna. Näin päätti valtuusto yksimielisesti maanantaina. Tuloveroprosentti on 21.

Valtuusto kantoi huolta niin vertailuissa erittäin korkeiksi osoittautuneista asumiskustannuksista kuin verokertymästäkin. Vaikka Lappeenranta on kallis asumiskuntana, ei kaupungin saama verokertymä enää riitä palvelujen tuottamiseen.

Jyri Hänninen (kok.) kysyi, miten suunnitelma asumismenojen saamisesta vertailukaupunkien keskitasolle on edennyt.

Kaupunginjohtaja Kimmo Jarva vakuutti asumiskulujen alentamisen olevan selkeä tavoite. Veroja ei kuitenkaan ole varaa alentaa, koska kaupunki tekee tänä vuonna alijäämäisen tilinpäätöksen ja isoja haasteita on edessä.

Rahoitusjohtaja Jari Iskanius selvitti, että jos vakituista asumista koskeva kiinteistöveroprosentti alennetaan alarajalle, menettää kaupunki vuodessa 2,4 miljoonan euron verotulot. Yksi tuloveroprosentti taas tuo vuodessa kaupungille yli 11,5 miljoonaa euroa.

Marja-Liisa Vesterinen (sd.) puolestaan totesi, etteivät verotulot enää riitä palvelujen tuottamiseen. Väki vähenee ja vanhenee, ja veronmaksajien määrä alenee. Demarit tekivätkin valtuustoaloitteen nettikyselystä. Sillä selvitetään, miten nuoret ja lapsiperheet saataisiin jäämään tai palaamaan Lappeenrantaan.