Kimpiselle palaava Eveliina Summanen on vakiinnuttanut paikkansa HJK:n keskikentällä — ”Ei ole ihan tyypillistä, että 19-vuotias on noin isossa ja tärkeässä roolissa”

Elena Liseytseva

Jos lauantaisessa Suomen cupin ottelussa sataa, se ei ainakaan Eveliina Summasta haittaa. — Parhaat muistot ovat sadepeleistä. Pallo liikkuu kovempaa ja liukkareitakin pystyy vetämään paremmin, hän virnistää.

Sade kastelee Kimpisen jalkapallonurmea ja hakkaa kentällä puksuttavan traktorin ikkunaan tasaiseen tahtiin. Kentän laidalla harmautta rikkoo kuitenkin pilkahdus iloa.

Eveliina Summasen kasvoille nousee hymy, kun PEPO-kasvatti silmäilee vanhaa kotistadioniaan.

Pelikokemuksen myötä Even pelaamisesta on tullut kokonaisvaltaisempaa.

— Pelkästään hyviä muistoja. Täällä on aina kiva pelata — kenttä on hyvä ja katsomo ympärillä, kaksi vuotta sitten Lappeenrannasta Helsingin Jalkapalloklubiin siirtynyt keskikenttäpelaaja sanoo.

Samoihin aikoihin on myös Summasen,19, edellinen pelattu ottelu sinisen yleisurheiluradan ympäröimältä kentältä, jolloin hän pelasi B-poikien ykkösdivisioonaa PEPOssa.

Lauantaina edessä on paluu Kimpiselle, kun HJK saapuu FC LaPan vieraaksi Suomen cupin toisen kierroksen ottelussa.

— Tosi kiva tulla takaisin, ja totta kai, kun perhekin pääsee katsomaan, Summanen iloitsee.

Kokonaisvaltainen avauskokoonpanon pelaaja

Summasen ensimmäinen kausi HJK:ssa meni osittain sairastellessa, mutta kuluvalla kaudella hän on vakiinnuttanut paikkansa sinivalkoisten keskikentän kolmikon alemmalla oksalla.

Kun naisten liigaa on pelattu 18 ottelua, Summanen on ollut Klubin avauksessa kahta vaille kaikissa otteluissa, ja tilille on karttunut täydet 90 minuuttia 11 kamppailussa.

— Ihan hyvä fiilis, aina on kiva pelata. Joka päivä pitää tehdä töitä sen eteen, että pääsee pelaamaan joka pelissä. Jokaisissa treeneissä on tosi kova taso, Summanen kertoo.

Viime vuoden kesäkuussa HJK:n päävalmentajaksi siirtynyt Joonas Rantanen kehuu Summasen ottamia kehitysaskeleita.

— Pelikokemuksen myötä Even pelaamisesta on tullut kokonaisvaltaisempaa. Hän lukee peliä paremmin ja ratkoo tilanteita kentällä paremmin.

— Ei ole ihan tyypillistä, että 19-vuotias on noin isossa ja tärkeässä roolissa mitä Eve on ollut. Se kertoo aika paljon hänestä pelaajana.

Paljon treenejä pääkaupungin vilskeessä

Helsingissä kaksi vuotta asunut Summanen on opiskellut Mäkelänrinteen urheilulukiossa kolme vuotta, ja valkolakki olisi tarkoitus painaa päähän syksyllä.

— Nyt on alkanut pääkaupungin vilskeeseenkin pikkuhiljaa tottua ja nauttia tekemisestä siellä, Summanen hymähtää.

Menikö alku hieman hukassa, että mihin täällä pitääkään mennä?

— En uskalla tuota ainakaan myöntää, Summanen nauraa.

HJK treenaa aamuisin kaksi ja iltaisin neljä kertaa viikossa.

— Kyllä treenejä aika paljon tulee. Kaudella ei tietysti pysty niin paljon vetämään, kun pitää olla jokaisessa pelissä virkeänä.

Nöyränä kohti tulevaa

Kova harjoittelu toi tasaisen peliajan lisäksi toisenkin palkinnon kesäkuun alkupuolella.

Aiemmin ikäkausimaajoukkueiden kapteenina toiminut Summanen debytoi naisten maajoukkueessa vierasottelussa Kiinaa vastaan.

— Ennen peliä jännitti, mutta pelin aikana kaikki tapahtuu niin äkkiä, ettei siinä kerkeä ajattelemaan. Mutta oli aika siistiä.

Isoja kehitysaskeleita ottaneella 19-vuotiaalla on kaikesta huolimatta jalat maassa.

— Tulevaisuutta en ole hirveästi kerennyt miettiä. Meillä on niin paljon pelejä, ja joka viikko pitää valmistautua uuteen, Summanen sanoo.

— Töitä pitää tehdä, että kehittyy. Jos haluaa pärjätä, tämä ei vielä riitä.

Suomen cupin ottelu FC LaPa—HJK lauantaina Kimpisellä klo 17.

Joonas Laine

Uusimmat uutiset