Sote-uudistus lähenee Eksoten mallia, sanoo Itkonen — maan hallituksen hyväksymät valinnanvapauslinjaukset eivät pelota

Kai Skyttä

Sote-uudistusta tarvitaan, mutta maakuntauudistus tuli Pentti itkosen mukaan puun takaa, eikä sen tarpeellisuutta ole riittävästi perusteltu.
Sote-uudistusta tarvitaan, mutta maakuntauudistus tuli Pentti itkosen mukaan puun takaa, eikä sen tarpeellisuutta ole riittävästi perusteltu.

Etelä-Karjalassa ei yllätytty maanantaina maan hallituksen julkistamista valinnanvapauslain pääpiirteistä.

Yhtiöittämispakosta luopuminen ja valinnanvapauden alun siirtyminen vuoteen 2021 sopivat oikein hyvin Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirille (Eksote). Eksote on jo varautunut nyt vaadittuun liikelaitosmalliin.

Meillähän on nyt lyhimmät tekoniveljonot julkisista sairaaloista.

— Uudistus lähenee Eksoten mallia. Lisäaika antaa mahdollisuuden etsiä itsellemme sopivinta ratkaisua ja kehittää toimintaa. Uskon, että sähköiset palvelut ovat ratkaisevassa asemassa ja että ne kehittyvät yllättävänkin nopeasti, sanoo Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkonen.

Eksote on jollain tavalla valmistautunut myös esimerkiksi kiireettömään leikkaushoitoon annettaviin palveluseteleihin, joihin hallituksen sopuratkaisussa valinnanvapaudesta viitataan.

— Ne pärjäävät, jolla on lyhyet jonot ja mahdollisuus tarjota kuntoutusta sekä jatkohoitoa. Meillähän on nyt lyhimmät tekoniveljonot julkisista sairaaloista.

Itkonen korostaa, että sote-uudistus on tarpeen. Sen sijaan maakuntauudistus tuli puun takaa, eikä sen tarpeellisuutta ole riittävästi perusteltu.

— Ihmettelen, ettei isojen kaupunkien nyt esiin tuoma kritiikki tullut esiin jo aikaisemmin.

Eksote sai lisäpontta sote-keskukselle keskustaan

Eksoten kaupunkien keskustoihin kaavailemat sote-keskukset ovat Eksoten hallituksen puheenjohtajan Marja-Liisa Vesterisen (sd.) mukaan uusien valinnanvapauslinjausten perusteella entistäkin järkevämpiä.

— Omista sote-keskuksista päästään päättämään ehkä marraskuussa, kun käsittelemme Eksoten palveluverkkostrategiaa.

Vesteristä epäilyttää uudessa valinnanvapausmallissa esitetty ratkaisu sosiaalipalveluista.

— Yksityisen puolen vaateesta niitä ei tulekaan sote-keskuksiin, joissa täytyy vain tarjota ohjausta ja neuvontaa. Kuitenkin nyt ehdotetaan, että julkinen puoli toisi sosiaalipalveluja yksityistenkin sote-keskuksiin. Mitenköhän tasapuolista tuo on yksityiselle ja julkiselle puolelle.

Sote ei kaadu isojen kaupunkien maakuntakapinaan

Eksoten hallituksen toinen varapuheenjohtaja Heikki Järvenpää (kok.) olettaa, että perustuslaillisia ongelmia ei enää mallissa olisi, ja että se voisi lähteä lausuntokierrokselle.

— Liikelaitosmalli on Eksotelle hyvä ratkaisu. Ammattitaito ja osaaminen pysyvät omissa käsissä.

Järvenpää korostaa, että sote-uudistus ja maakuntauudistus ovat kaksi eri asiaa, eikä sote kaadu maakuntauudistukseen.

— Voi hyvinkin olla, että maakuntauudistukseen tulee vielä kokoomuksen toivomia muutoksia. Vaikka näitä uudistuksia on toisiinsa liitetty, uskon, että sote-uudistus on kuitenkin tärkeä koko hallitukselle. Katsotaan.

Anne Kotiharju

Anne Kotiharju

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.