Lappeenrannan lukioteatterilaisilla on takanaan univelkainen syksy, mutta pian tärähtää — Footloosen ensi-illassa kaupunginteatterin suurelle lavalle kapuaa yhtenä suuresta joukosta Elli Jukkala, pikkukaupungin kapinallinen näytelmässä ja vähän oikeastikin

"Se on yhtä aikaa ihanaa ja hirvittävää", sanoo Jukkala tulevasta ensi-illasta. Sirkusta 11 vuotta harrastaneella Jukkalalla kavereineen on ihan oma tapansa purkaa esiintymisjännitys.

Kai Skyttä

Elli Jukkala esittää Footloose-musikaalissa Arielia, joka haluaa olla oma itsensä ja elää elämäänsä.
Elli Jukkala esittää Footloose-musikaalissa Arielia, joka haluaa olla oma itsensä ja elää elämäänsä.

Jokaista kaupunkia, koulua tai yhteisöä voi tavallaan verrata Bomontiin. — Elli Jukkala

Nahkatakkinen tyttö oli se lopullinen sysäys. Lappeenrannan lukioteatterin Dingo-musikaali täytti toissa vuonna kaupunginteatterin suuren näyttämön katsomon ja imaisi pyörteisiinsä myös Elli Jukkalan.

— Innostuin siitä tosi paljon. Tuli sellainen fiilis, että haluan tuonne lavalle.

Kai Skyttä

Lappeenrannan lukioteatterin Footloose-musikaali saa ensi-iltansa kaupunginteatterin suurella näyttämöllä 19. tammikuuta. Elli Jukkala lupaa, että musikaali on katsojille yhtä mahtava kokemus kuin se on ollut tekijöillekin.
Lappeenrannan lukioteatterin Footloose-musikaali saa ensi-iltansa kaupunginteatterin suurella näyttämöllä 19. tammikuuta. Elli Jukkala lupaa, että musikaali on katsojille yhtä mahtava kokemus kuin se on ollut tekijöillekin.

Se ei Jukkalalla vuosi sitten käynyt mielessäkään, että tänä vuonna, 19. tammikuuta, hän kapuaisi näyttämölle lukioteatterin Footloose-musikaalin naispääosan esittäjänä.

Taustaa kyllä on. Lyseon lukion ekaa luokkaa taideluokalla käyvä Jukkala on harrastanut sirkusta 5-vuotiaasta asti lajinaan ilma-akrobatia.

Musiikkiopistossa ja Estradissa hän on soittanut kitaraa ja käy nyt toista vuotta laulutunneilla. Kitaransa kanssa tyttö kipusi syksyllä pari kertaa myös Satamatie 6:n lavalle.

— Olen aina rakastanut esiintymistä, mutta teatteritaustaa minulla ei ole.

"Jokainen kaupunki tarvitsee Reninsä"

Footloose on 1980-luvun elokuvahitti. Siinä pikkukaupungin pastori pitää kaupunkilaisille kovaa kuria, ja tiukoilla on varsinkin pastorin tytär Ariel.

Musikaalin ohjaaja Marika Kesseli on kuvannut sitä energiseksi ja hyväntuuliseksi nuorisomusikaaliksi, joka herättää myös kysymyksiä nuorten ja vanhempien välisistä suhteista, vallankäytöstä ja suojelunhalusta.

Musikaalin tuppukylässä, Bomontissa, asenteita ravistelee suurkaupungista muuttanut teini-ikäinen Ren (Pekka Aalto), joka haluaa tanssia. Niin haluaa myös Jukkalan esittämä Ariel.

— Ehkä minussa on vähän samaa kuin Arielissa, jotain kapinallisuutta. Ren on ihana tyyppi, joka saa herätettyä nuorissa intoa ja tunteen, että heitä ei kohdella oikein. Ren haluaa sääntöjen tilalle hyvän ilmapiirin, jossa ketään ei tarvitse vahtia. Lopulta Arielin isäkin ymmärtää sen, Jukkala kuvaa.

Lappeenranta ei ole Bomont eikä Jukkalaa ole suitsittu. Arieliin on Jukkalasta silti helppo samaistua.

— Sehän vain haluaa olla oma itsensä ja elää elämäänsä. Ja jokaista kaupunkia, koulua tai yhteisöä voi tavallaan verrata Bomontiin. Kaikki paikat tarvitsevat Reninsä. Uskon, että monet löytävät musikaalista paljon samaistuttavaa.

Kokemus on ollut kaiken vaivan väärti

Footloos on teettänyt lukiolaisilla pitkiä päiviä. Mukaan pääsyyn vaadittu ilmaisu- ja laulukurssi piti suorittaa jo kesäloman lopulla. Treenejä on upotettu lukujärjestykseen, mutta iltatreenit ovat usein venyneet puoli kymmeneen.

— Ratkaisu tähän on, että en tee niin paljon läksyjä, Jukkala virnistää.

Mukana olijoita on ohjeistettukin, että muita lukion kursseja ei syksyn jaksolle kannata ottaa liikaa.

Univelkojakin on tullut, sillä harjoitusten jälkeen kierroksia ei heti saa laskettua.

Vaiva on kannattanut, todellakin, painottaa Jukkala. On tullut kokemusta, laulutekniikkaa, ilmaisutaitoa ja oppia yhteen hiileen puhaltamisesta.

— Ihan mahtavaa on ollut porukan kanssa. Meillä on tosi hyvä yhteishenki, ja ohjaajat ovat tosi osaavia. Ei haittaa, vaikka päivät ovat pitkiä, kun kaikki ovat yhtä väsyneitä ja saamme voimaa toisistamme.

Vaikea kuvitella koulua ilman Footloosea

Kaupunginteatterin isolla näyttämöllä Jukkala on esiintynyt kerran Voltti-festarilla. Footloosen ensi-iltaa Jukkala odottaa sekavin tuntein.

— Se on yhtä aikaa ihanaa ja hirvittävää!

Ennen esiintymisiä Jukkalalla on kavereiden kanssa ollut yksi rituaali, jolla purkaa jännitystä.

— Juostaan ulkona ympyrää ja kiljutaan täyttä kurkkua.

Footloose on ollut koko lukuvuoden niin iso osa elämää, että Jukkalan on vaikea enää kuvitella koulua ilman sitä. Kun kaikki 11 esitystä ovat takana, aikaa on yhtäkkiä paljon.

— Varmaan sitten vain ollaan kavereiden kanssa. Tai ehkä voisi keskittyä kouluunkin.


Emmi Jukkala tietää että:


1. Tästä musikaalista tulee mahtava kokamus lavalla olijoille sekä katsojille.

2. Olen sanut ihan mahtavia ystäviä, jotka tulevat pysymään läpi elämän.

3. Tämän jälkeen paluu arkeen tulee olemaan tosi vaikeaa.

Elli Jukkala

16-vuotias.

Lyseon lukion 1. luokalla

Asuu Lappeenrannassa.

Perhe: vanhemmat, 2 pikkuveljeä ja koira.

Harrastukset: musiikki ja sirkus