Voisiko Marian aukiolle tehdä luistinradan? Kysyimme asiaa kaupungilta — Samalla selvisi, että ensi vuoden tammikuussa aukiota elävöittää uusi talvitori

Kai Skyttä

Sopisiko Marian aukiolle luistinrata? Tavallaan kyllä, mutta mitään päätöksiä asiasta ei ole tehty. Sen sijaan ensi tammikuussa aukiolle nousee talvitori. Arkistokuva.
Sopisiko Marian aukiolle luistinrata? Tavallaan kyllä, mutta mitään päätöksiä asiasta ei ole tehty. Sen sijaan ensi tammikuussa aukiolle nousee talvitori. Arkistokuva.

Lappeenrannan Marian aukion elävöittäminen nousi esiin Etelä-Saimaan Estarit-palstalla tiistaina. Tekstiviestin lähettänyt lukija toivoi aukiolle luistinrataa. Myös sosiaalisessa mediassa on väläytelty ajatusta uuden luistinradan perustamisesta.

Vastaavanlaisia keskustaan sijoitettuja luistelukenttiä löytyy ainakin Helsingistä ja Lahdesta. Päätimme selvittää, olisiko idea toteuttamiskelpoinen myös Lappeenrannassa.

Kunnossapitotyönjohtaja Esa Leppänen Lappeenrannan kaupungilta sanoo, että luistelukentän jäädyttäminen Marian aukiolle olisi periaatteessa mahdollista.

—Aukion pohja on varmaankin jotain laattakiveä. Siihen tampataan hiukan lunta ja sitten vettä päälle. Siihen se jäätyy.

Leppänen arvioi, että aukio on melko tasainen, joten jään tekeminen voisi onnistua.

—Suora sen pitää olla, ei saisi olla kallistuksia mihinkään päin, että jäädytys onnistuisi. Hirveästi sitä ei pysty lumella oikomaan.

Leppänen muistuttaa, että luistinrataa perustettaessa pitää ottaa huomioon myös jäälle kertyvän lumen poistaminen.

—Se pitää ajaa pois tai varastoida reunoille. Siihen vaaditaan tilaa.

Tekojääradan kustannukset nousisivat pilviin

Myös siirrettävän tekojääradan perustaminen Marian aukiolle olisi ainakin teknisesti mahdollista. Tapahtumatuotannon koordinaattori Jorma Kallio Lappeenrannan kaupungilta sanoo, että aukiolle olisi kuin olisikin mahdollista pystyttää luistelurata.

—Teknisiltä ominaisuuksiltaan se olisi mahdollinen nyt, kun sinne tulee enemmän sähköä. Saimme tilattua sinne sähköliittymän, aiemmin se oli tilapäinen.

Kallio muistuttaa, että luistinratoja on toteutettu kaupunkien keskustoihin eri puolilla Eurooppaa.

—Useissa joulutorivaihtoehdoissa olen nähnyt tällaisia. Monesti ne on tehty maasta irti rakenteen päällä olevalle pinnalle niin, että jäähdytyslaitteisto ja putkisto tulee rakenteeseen kiinni.

Asiasta on hänen mukaansa keskusteltu tapahtumatuotannossa, mutta asia ei ole edennyt pidemmälle.

—Tällaista ideoivaa keskustelua on ollut, mutta konkreettiset esitykset puuttuvat. Määrärahaa siihen ei ole olemassa.

Tekojääratavaihtoehtoa saattaisi jarruttaa juuri korkeiksi nousevat kustannukset.

Liikuntatoimenjohtaja Ilkka Oksman sanoo, että siirrettävä tekojäärata voisi maksaa satojatuhansia euroja. Luonnonjään tekeminen on huomattavasti halvempaa.

—Hankinta on iso investointi, ja sen kasaaminen ja ylläpito maksavat todella paljon. Se pitäisi joka vuosi kasata ja purkaa pois. Myös jään tekeminen maksaa.

Ensi talveksi luvassa elämyksellinen talvitori 

Vaikka luistinrataa ei Marian aukiolle ainakaan tällä hetkellä ole luvassa, aikoo kaupunki jatkaa aukion kehittämistä. Jorma Kallio kertoo, että ensi vuoden tammikuussa Marian aukion valtaa joulutorin jatkoksi talvitori.

—Se jatkaa tavallaan joulutorin infralla. Joulutori on tavaroiden ostamiseen tarkoitettu tori, mutta talvitorista tulee enemmän viihteellinen ja elämyksellinen paikka. Sinne toivotaan aktiviteetteja.

Tarkemmin Kallio ei vielä talvitorin tarjontaa paljasta. Talvitorin tuottaja on kuitenkin jo haussa.

—Luulen, että se on hoidossa kuukauden sisään. Sitten aloitamme mökkien myymisen.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.