"Iso osa hukkumisista olisi vältettävissä, mikäli ihmiset käyttäisivät pelastusliivejä" — Etelä-Karjalassa hukkui alkuvuoden aikana kaksi ihmistä

Uimassa olevia lapsia tulee valvoa herkeämättä ja käsivarren mitan päässä.

Ismo Pekkarinen

"Iso osa hukkumisista olisi vältettävissä, mikäli ihmiset käyttäisivät pelastusliivejä" — Etelä-Karjalassa hukkui alkuvuoden aikana kaksi ihmistä

Kesäkuussa Suomessa hukkui kuusi ihmistä, joista juhannuksena kolme. Hukkuneet olivat yhtä lukuun ottamatta miehiä. Tiedot ovat peräisin Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton SUH:n keräämistä ennakkotiedoista.

Etelä-Karjalassa hukkuneita oli toukokuun loppuun mennessä kaksi. Vuosi sitten samaan aikaan hukkuneita oli vain yksi.

Kesäkuun hukkumisista kolme sattui uidessa ja kaksi vesiliikenteessä ja yksi hukkuminen putoamisen seurauksena.

Yhteensä tammi-kesäkuussa Suomessa on ennakkotilastojen mukaan hukkunut 25 ihmistä.

SUH:n koulutussuunnittelija Anne Hiltunen kertoo tiedotteessa, että iso osa hukkumisista olisi vältettävissä, mikäli ihmiset käyttäisivät pelastusliivejä ja tiedostaisivat veteen liittyvät riskit.

Rannan suuntaan, ei yksin, ei suoraan saunasta

— Uimareiden on hyvä muistaa, että uidaan rannan suuntaisesti, jotta jalat yltävät pohjaan. Uimaan ei tule lähteä yksin, jotta tarvittaessa on joku paikalla auttamassa esimerkiksi krampin yllättäessä. Saunan jälkeen on hyvä vilvoitella hetki ennen veteen hyppäämistä, Hiltunen opastaa.

Uimassa olevia lapsia tulee valvoa herkeämättä ja riittävän lähellä – mielellään käsivarren mitan päässä. Pienimmille voi rannan läheisyydessä pukea pelastusliivit päälle.

Kesäkuun hukkumiskuolemista tapahtui kaksi Etelä-Suomessa, kaksi Itä-Suomessa, sekä kaksi Länsi- ja Sisä-Suomessa.