Luumäen osuuspankin toimitusjohtaja Mikko Purmonen harmissaan fuusion kariutumisesta – Sulautuminen Etelä-Karjalan osuuspankkiin olisi ollut asiakkaiden etu

Luumäki jatkaa itsenäisenä, mutta fuusioon palataan ennemmin tai myöhemmin.

Kai Skyttä

Toimitusjohtaja Mikko Purmonen harmittelee edustajiston ratkaisua. Hänen mukaansa yhdistyminen oli valmisteltu ja perusteltu hyvin.
Toimitusjohtaja Mikko Purmonen harmittelee edustajiston ratkaisua. Hänen mukaansa yhdistyminen oli valmisteltu ja perusteltu hyvin.

Eteläkarjalaisten osuuspankkien fuusio toteutuu, mutta ei aivan aiotussa laajuudessaan. Luumäen osuuspankin edustajiston äänestyspäätöksellä Luumäki jää pois syyskuussa toteutuvasta sulautumisesta.

Pankin toimitusjohtaja Mikko Purmonen on harmissaan edustajiston päätöksestä, vaikka muistuttaa määräenemmistöpäätöksen olevan osuuskuntalain mukainen.

– En ole pettynyt, mutta harmissani kyllä. Päätös oli huolellisesti valmisteltu ja perusteltu. Tämä on harmillista koko Etelä-Karjalan, mutta myös Luumäen osuuspankin asiakkaiden kannalta.

Enemmistö Luumäen osuuspankin edustajistosta oli äänin 11–10 fuusion takana, mutta yhdistymiseen olisi tarvittu kaksi kolmasosaa äänistä. Uupumaan jäi neljä ääntä.

Erikoista on se, että sulautumisen vastustajat eivät perustelleet edustajiston kokouksessa ratkaisujaan tai pitäneet vastustavia puheenvuoroja.

Äänestys suoritettiin suljettuna lippuäänestyksenä.

Ei pakkoa liitokselle ainakaan vielä

Purmonen ei ole huolissaan Luumäen osuuspankin lähitulevaisuudesta.

Pankki on edelleen hyvässä kunnossa eikä pakkoa liitokselle ollut.

– Hallitus totesi yksimielisesti, että sulautuminen olisi ollut paras vaihtoehto. Nyt päädyttiin toiseen vaihtoehtoon.

Purmonen ounastelee, että fuusio tulee vielä uudelleen luumäkeläisten eteen.

– Tulevaisuuden haasteet ja vaatimukset ovat sellaisia, että enemmin tai myöhemmin se on välttämätöntä. Ajankohdalla en nyt halua spekuloida tarkemmin.

Luumäen osuuspankissa työskentelee Purmosen lisäksi viisi muuta työntekijää.

Pankin kassapalvelut ovat avoinna maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina kello 9.30 – 12. Lisäksi pankki palvelee asiakkaitaan ajanvarauksella.

Syyskuun alusta neljä konttoria

Etelä-Karjalan osuuspankin toimitusjohtaja oli Petri Krohns oli tuoreeltaan iloinen siitä, että fuusio etenee muilta osin, kun Parikkalan ja Simpeleen osuuspankit liittyvät Etelä-Karjalan osuuspankkiin.

Luumäen päätös ei ollut suuri yllätys, vaikka pankin hallitus ja hallintoneuvosto olivatkin yksituumaisesti fuusion takana.

– Matkan varrella kuului viestejä, että kaikki eivät Luumäellä olleet tämän takana. En osaa yksittäisiä syitä sanoa, mutta konttoriasioista ja paikallisista palveluista on paljon puhuttu.

Uusi pankki aloittaa toimintansa syyskuun alussa. Parikkalan ja Simpeleen konttorien henkilökunta siirtyy vanhoina työntekijöinä Etelä-Karjalan osuuspankkiin. Yhteensä heitä on 12.

Asiakkaita uudella pankilla on noin 90 000. Osalla heistä on päällekkäisiä asiakkuuksia.

Etelä-Karjalan osuuspankin konttorit sijaitsevat syyskuun alusta lukien Lappeenrannassa, Joutsenossa, Imatralla, Ruokolahdella, Parikkalassa ja Simpeleellä.

Päivitetty 22.1.2020 kello 18.11: Lisätty konttoripaikkoihin Joutseno ja Ruokolahti.