Lappeenrannan Ilmailupäivillä ajettiin kiihdytysajoja parikymmentä vuotta ilman isoja onnettomuuksia — Nyt pahin mahdollinen tapahtui noin vartti aloituksen jälkeen

Osallistuminen ei vaatinut ennakkoilmoittautumista. Sunnuntain tapahtumaan odotettiin noin 800:aa kävijää.

Kai Skyttä

Kiihdytysajoa varten varattu kiitorata oli 2 500 metrin mittainen ja mittauspisteet olivat 400:n ja 1 609 metrin kohdalla.
Kiihdytysajoa varten varattu kiitorata oli 2 500 metrin mittainen ja mittauspisteet olivat 400:n ja 1 609 metrin kohdalla.

Kiihdytysajoon osallistuneen autonkuljettajan kuolemaan johtanut onnettomuus sattui Lappeenrannan perinteisten Ilmailupäivien toisena päivänä. Tapahtuma käynnistyi aamukymmeneltä ja hälytyskeskus sai ilmoituksen onnettomuudesta kello 10.18.

Lappeenrannan ilmailuyhdistyksen puheenjohtaja Ilkka Toivanen ei nähnyt onnettomuutta, mutta hänen mukaansa kiihdytysajoon pyrkineitä oli tapahtumahetkellä jonossa jonkin verran. Osallistuminen ei vaatinut ennakkoilmoittautumista, joten kuka tahansa halukas saattoi lähteä mukaan ajoneuvon kiihtyvyyden ja nopeuden mittaamiseen.

Kiihdytysajossa ajoneuvot ajavat kiitoradalla 2 500 metrin pituisen matkan, jossa kiihtyvyys mitataan 400 metrin ja nopeus 1 609 metrin eli mailin kohdalla. Lappeenrannan ajoista pidettiin reaaliaikaista tulosseurantaa.

Kiihdytysajo on kuulunut Ilmailupäivien ohjelmaan jo parikymmentä vuotta, eikä aiemmin ole sattunut mainittavia onnettomuuksia.

Lauantaina ilmailutapahtuma keskittyi ilmailuun sekä lentotoimintaan, ja tuolloin paikalle saapui noin 200 vierasta. Sunnuntaista povattiin huomattavasti vilkkaampaa päivää.

— Odotuksena oli noin 800 kävijää, Toivanen kertoo.

Toivanen ei lähde arvioimaan, kuinka paljon yleisöä oli paikalla onnettomuuden sattuessa. Tapahtuma keskeytettiin jo ennen puoltapäivää.

Ilmailuyhdistys ei kommentoi tapahtunutta onnettomuutta, eikä sen mahdollista vaikutusta tuleviin ilmailutapahtumiin. Ilmailupäivien jatkosta ja sisällöstä tehdään ratkaisuja myöhemmin.