Yllättävä sopuratkaisu: Imatralaisten seutuliput kelpaavat jatkossakin Lappeenrannan Waltti-liikenteessä

Kompromissi syntyi Matkahuollon aloitteesta. Imatralaiset pääsevät jatkamaan seutulipulla Lappeenrannan paikallisliikenteessä kuten tähänkin asti.

Anu Pakarinen

Kahden eri lippujärjestelmän aiheuttamat hankaluudet nosti esiin ensimmäisenä imatralainen Antti Rautio. Kompromissiratkaisusta huolimatta hän on edelleen sitä mieltä, että Imatrankin pitäisi siirtyä Waltti-korttiin.
Kahden eri lippujärjestelmän aiheuttamat hankaluudet nosti esiin ensimmäisenä imatralainen Antti Rautio. Kompromissiratkaisusta huolimatta hän on edelleen sitä mieltä, että Imatrankin pitäisi siirtyä Waltti-korttiin.

Imatran kaupungininsinööri Päivi Pekkanen on tyytyväinen.

Torstaina selvisi, että imatralaisten käyttämät Matkahuollon seutuliput kelpaavat Lappeenrannan paikallisliikenteessä jatkossakin.

Imatralaisten ei siis tarvitse erikseen käydä hankkimaan Waltti-korttia, Pekkanen toteaa.

Toisin uskottiin vielä viime viikolla.

Syynä oli Lappeenrannan ilmoitus, että helmikuun alusta 2018 lähtien sen paikallisliikenteessä hyväksytään vain Waltti-matkakortti.

Käytännössä päätös tarkoitti sitä, että seutulipulla matkustavien imatralaisten olisi pitänyt ostaa Lappeenrannassa uusi lippu, jos määränpäähän pääsy olisi vaatinut bussinvaihtoa vaikkapa Lappeenrannan keskustassa.

Neuvottelupöytään Matkahuollon aloitteesta

Lappeenrannan ja Imatran välillä kulkee arkisin yhteensä parikymmentä edestakaista vuoroa.
Lappeenrannan ja Imatran välillä kulkee arkisin yhteensä parikymmentä edestakaista vuoroa.

Pekkasen mukaan sopuratkaisusta on kiittäminen Matkahuoltoa, joka ei halunnut bussimatkustajien joutuvan näin hulluun tilanteeseen. Ratkaisumalli löytyy, Matkahuollosta viestittiin.

— Aloite tuli Matkahuollosta, ja Lappeenrantakin suhtautui myötämielisesti, Pekkanen kertoo.

Matkahuollon tekemien teknisten päivitysten ansiosta Lappeenrannan Waltti-lippujärjestelmä hyväksyy jatkossakin Matkahuollon kortit ilman, että Lappeenrannan täytyy ylläpitää kahta päällekkäistä lippujärjestelmää.

Imatra maksaa Lappeenrannalle kulukorvausta

Imatran kaupunki puolestaan jatkaa kulukorvauksen maksamista imatralaisten seutulipulla Lappeenrannassa tekemistä matkoista.

Jokaisesta matkasta maksetaan Pekkasen mukaan Lappeenrannalle pari euroa. Summa on sama kuin tähänkin asti.

— Tosi hyvä juttu. Imatralaisten ei siis tarvitse erikseen käydä hankkimaan Waltti-korttia, Pekkanen toteaa.

Samalla toteutuu Lappeenrannankin tavoite. Se on halunnut eroon Matkahuollon seutulipuista, koska kyse on sille päällekkäisestä järjestelmästä ja samalla kustannuksista.

Asia nousi esiin kuntalaisaloitteessa

Netistä löytyvän kuntalaisaloitteen on allekirjoittanut vain parikymmentä ihmistä. Asia on saanut kuitenkin julkisuutta, mistä Antti Rautio on tyytyväinen.
Netistä löytyvän kuntalaisaloitteen on allekirjoittanut vain parikymmentä ihmistä. Asia on saanut kuitenkin julkisuutta, mistä Antti Rautio on tyytyväinen.

Kahden eri lippujärjestelmän aiheuttamat käytännön hankaluudet nosti esiin ensimmäisenä imatralainen Antti Rautio, joka on tehnyt Imatran kaupungille kuntalaisaloitteen Waltti-korttiin siirtymisestä.

Rautio on tyytyväinen syntyneestä kompromissista, mutta on edelleen sitä mieltä, että Imatran olisi syytä vaihtaa Matkahuollon lippujärjestelmä Waltti-korttiin.

Hän ihmettelee selitystä, jonka mukaan ruokolahtelaiset ovat suurin syy Matkahuollon seutulipussa pysymiseen. Liikenne siihen suuntaan on kovin vähäistä, Rautio sanoo.

— Ruokolahden ja Imatran välillä on arkisin kolme edestakaista bussivuoroa, viikonloppuisin ei yhtään. Imatran ja Lappeenrannan välillä vuoroja on arkisin kymmenittäin ja viikonloppunakin useita.

Nykyjärjestelmä johtaa omituisuuksiin

Rautiolle eri lippujärjestelmät tulivat tutuksi bussin ratin takana vietetyn vuoden aikana. Hän ajoi työkseen Lappeenrannan paikallisliikenteen vuoroja sekä Imatran ja Lappeenrannan väliä.

Nykyjärjestelmä johtaa Raution mielestä asiakkaan näkökulmasta omituisuuksiin. Hänestä on järjetöntä, että lappeenrantalaisen matka Joutsenon Korvenkylästä muutaman kilometrin päähän Imatralle maksaa saman verran kuin lippu Lappeenrantaan.

Hän epäilee, ettei Imatran kaupunkikehityslautakunta kysynyt kuljettajien tai matkustajien mielipidettä päättäessään vuonna 2016, ettei Imatra ota Waltti-korttia käyttöön toisin kuin vielä 2015 oli linjattu.

— Luulisi, että kaupungit voisivat sen verran tehdä yhteistyötä, että saataisiin tämän välin liikenne toimimaan.

Imatra pitää kiinni seutulipusta

Päivi Pekkanen torjuu arvostelun.

Imatran ja Lappeenrannan välisessä liikenteessä kelpaavat sekä Waltti-kortti että seutulippu, joten isompia ongelmia ei ole, Pekkanen sanoo.

— Meille ei ole tullut viestiä että Matkahuolto olisi lopettamassa lippujärjestelmäänsä ja minun ymmärryksen mukaan se on ainoa todella valtakunnallinen lippu- ja maksujärjestelmä tällä hetkellä. Waltti esimerkiksi toimii vain hyvin rajatulla alueella. Imatran kannalta on tällä hetkellä järkevää pitäytyä Matkahuollon järjestelmässä, Pekkanen toteaa.

Luetuimmat

Kommentoidut