Lääkärihelikopterin tulo Kaakkois-Suomeen varmistui — Lentokentän lähellä sijaitseva laajan päivystyksen sairaala ja Saimaa puhuvat Lappeenrannan puolesta

Työryhmä alkaa selvittää lähiaikoina kopterin sijoituspaikkaa. Lentojen on määrä alkaa vuoden 2022 alussa.

Lukas Pearsall

Suomessa toimii kuusi lääkärihelikopteria, jotka ovat sijoittuneet yliopistollisten keskussairaaloiden yhteyteen. Lisäksi Lapin alueella toimii yksi lääkintä- ja yksi pelastushelikopteri. Lääkärihelikopterin tulo kaakkoon lisää väestön tasa-arvoa kiireellisissä ensihoitotilanteissa.
Suomessa toimii kuusi lääkärihelikopteria, jotka ovat sijoittuneet yliopistollisten keskussairaaloiden yhteyteen. Lisäksi Lapin alueella toimii yksi lääkintä- ja yksi pelastushelikopteri. Lääkärihelikopterin tulo kaakkoon lisää väestön tasa-arvoa kiireellisissä ensihoitotilanteissa.

Lääkärihelikopterin tulo Kaakkois-Suomeen on varmistunut. Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti keskiviikkona kahden uuden tukikohdan perustamisesta.

Kaakkois-Suomi ja Etelä-Pohjanmaa ovat tähän asti olleet valkeita alueita lääkärihelikopteritoiminnan kartalla. Näillä alueilla vallitsee eduskunnan oikeusasiamiehen mukaan perustuslain vastainen tilanne, koska ensihoitolääkäri ei ehdi potilaan luokse vaaditussa ajassa eli alle puolessa tunnissa.

Luontevin sijoituspaikka on Lappeenrannan lentokenttä. — Jukka Kopra

Uusien tukikohtien sijaintia ei ole vielä päätetty. Lähiaikoina asetetaan työryhmä arvioimaan eri vaihtoehtoja.

Kaakkois-Suomen lääkärihelikopterin tukikohta voi käytännössä olla joko Lappeenrannan lentokentällä tai Kouvolan Utissa. Etelä-Pohjanmaalla sijoituspaikka on todennäköisesti Seinäjoella.

Uudet tukikohdat aiotaan ottaa käyttöön vuoden 2022 alusta lukien. Samassa yhteydessä lääkärihelikopteritoiminnan järjestämisvastuu keskitetään Pirkanmaan maakunnalle, ja nykyinen Finnhems-yhtiö siirtyy Pirkanmaan maakunnalle ja valtion omistamalle Governialle.

Työryhmän aikataulu avoinna

Kansanedustaja Jukka Kopra (kok.) iloitsee talouspoliittisen ministerivaliokunnan linjauksesta. Hänen mielestään Lappeenranta on vahvoilla mietittäessä lääkärihelikopterin tulevaa sijoituspaikkaa.

— Luontevin sijoituspaikka on Lappeenrannan lentokenttä. Sairaala on melkein vieressä ja helikopteri pääsee nopeasti mahdollisiin pelastustehtäviin Saimaalle. Utilla ei ole sairaalaa lähellä.

Sijoituspaikan varmistumisen ajankohtaa voidaan Kopran mukaan vain arvailla. Kunhan asiaa pohtiva työryhmä asetetaan, määrätään myös selvitystyön takarajaa koskeva päivämäärä.

Valttina laajan päivystyksen sairaala

Myös Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) toimitusjohtaja Pentti Itkonen pitää laajan päivystyksen sairaalaa Lappeenrannan valttina sijoittumiskilpailussa. Ensihoidon ja päivystyksen riittävän korkea taso mahdollistaa hyvän hoitoketjun.

Lääkärihelikopterin tulolla Lappeenrantaan olisi Itkosen mukaan monenlaisia etuja. Sairaalan kiinnostavuus työpaikkana kasvaisi ja ensihoitoon erikoistuneiden lääkäreiden rekrytointi todennäköisesti helpottuisi.

Sote-uudistuksen toteutuessa Kaakkois-Suomen ainoa täyden palvelun sairaala toimisi Lappeenrannassa. Alueelle sijoitettavan lääkärihelikopterin toiminta-alueena olisivat ainakin Etelä-Karjala, Kymenlaakso ja osittain myös Etelä-Savo.