Eksoten yksityisiä dokumentteja on luettu todennäköisesti 2—3 koneelta — Selvitys asiakirjojen lukemisesta jatkuu tällä viikolla

Tutkinnan tässä vaiheessa asiakirjojen määrä on pysynyt 700 dokumentissa.

Kati Pullinen

Eksoten yksityiseksi tarkoitettuja dokumentteja ei päässyt 
tarkastelemaan vain googlettamalla, vaan verkko-osoitetta piti osata 
muuttaa käsin tietojen löytämiseksi.
Eksoten yksityiseksi tarkoitettuja dokumentteja ei päässyt tarkastelemaan vain googlettamalla, vaan verkko-osoitetta piti osata muuttaa käsin tietojen löytämiseksi.

Selvitys Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) tietoturva-aukon laajuudesta jatkuu.

Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että yksityisiä dokumentteja on luettu 2—3 eri laitteelta, sanoo Eksoten tietohallintojohtaja Toni Suihko. Suihkon mukaan tällä viikolla käydään asiakirjoissa olevat tiedot läpi ja katsotaan tietoliikenteen tapahtumat dokumenttien lokitiedoista.

— Tämä on manuaalityötä. Jokainen dokumentti plärätään käsin ja katsotaan lokeista, Suihko sanoo.

Eksote on tehnyt tietoturva-aukosta tutkintapyynnön poliisille sekä ilmoittanut asiasta tietosuojavaltuutetun toimistolle.

Poliisin tutkinnan edetessä selviää, onko yksityisiä tietoja päätynyt ulkopuolisten tietoon eli onko Eksoten aiheellista ottaa yhteyttä ihmisiin, joiden tietoja asiakirjoissa on. Viime keskiviikkona Suihko sanoi asian selviävän kuluvan viikon alkuun mennessä.

— Tämä viikko menee asian selvittämisessä, Suihko toteaa.

Tutkinnan tässä vaiheessa asiakirjojen määrä on pysynyt samana eli ulkopuolisten on ollut mahdollista tarkastella noin 700 dokumenttia. Niistä noin puolia ei ole tarkoitettu julkaistavaksi.

Torstaina 17. lokakuuta paljastuneesta tietoturva-aukosta ei suoranaisesti vuotanut tietoja nettiin, vaan dokumentteja katsellakseen on täytynyt muokata julkaistun asiakirjan URL-osoitetta käsin.

Eksote sulki julkaisualustan tietoturvauhan tultua ilmi. Tietoturva-aukosta ilmoitti Eksotelle asian huomannut kansalainen.

Kyseinen julkaisualusta oli räätälöity Eksoten tarpeita varten. Se on tarkoitettu asiakirjojen, kuten kokousten pöytäkirjoja ja esityslistoja, julkaisemiseen.