Saadaanko jättitesteistä apua myös Lappeenrannan tärinäongelmaan? Väylävirasto ajattaa venäläisiä hiilivaunuja edestakaisin Porissa

Kai Skyttä

Väylävirasto ajattaa venäläistä hiilijunaa edestakaisin selvittääkseen junan aiheuttaman tärinän syitä. Arkistokuva.
Väylävirasto ajattaa venäläistä hiilijunaa edestakaisin selvittääkseen junan aiheuttaman tärinän syitä. Arkistokuva.

Porin seudulla tehdään tulevina viikkoina tutkimusta, joka voi vaikuttaa asumismukavuuteen myös Lappeenrannassa.

Väylävirasto selvittää yhdessä alueen kuntien ja VR-Transpointin kanssa Kokemäen ja Porin välisellä rataosuudella venäläisten hiilijunien radan varren taloihin aiheuttamaa tärinää. Junat ajavat hiililastissa Poriin Vainikkalasta ja samaa tärinää on havaittu myös Lappeenrannassa. Etelä-Saimaa uutisoi Tykin kaupunginosassa asuvien tärinäkokemuksista viime viikolla.

Väylä tutkii tärinää hiilijunien koeajoilla kahtena elokuun viikonloppuna. Tekniikka ja ympäristö -osaston johtaja Minna Torkkeli kertoo, että junaa ajetaan Kokemäen ja Porin välillä eri nopeuksilla. Ajot tehdään ensimmäisenä viikonloppuna täydellä junalla ja toisena viikonloppuna tyhjällä junalla.

— Normaaliliikenteestä otetaan yksi junakokoonpano, jolla ajetaan edestakaisin. Kaikista ajoista mitataan sen aiheuttamaa tärinää, melua, junien vaunujen heilumista ja kaluston rataan aiheuttamia voimia.

Mittauksilla pyritään selvittämään muun muassa junan nopeuden vaikutusta tärinän määrään.

— Samalla nähdään, miten eri asiat vaikuttavat, lisääntyykö vaunun heilunta samaan tahtiin kuin tärinä lisääntyy. Kaikkien tietojen yhdistäminen on se, mitä odotamme saatavan tuloksista irti.

Torkkeli kuvailee koeajotutkimusta Väylän mittapuulla massiiviseksi järjestelyksi. Tutkimus tehdään Porin seudulla, sillä alue on maaperältään haastava, ja tärinää esiintyy siellä runsaasti.

Torkkeli sanoo, että tutkimusten avulla pyritään löytämään tärinäongelmaan tehokas ratkaisu, joka ei kuitenkaan häiritsisi liikennöintiä kohtuuttomasti.

— Jos joudutaan laittamaan todella kireitä nopeusrajoituksia pitkille matkoille, junat eivät mahdu kulkemaan siellä. Silloin sekä henkilöliikenne että tavaraliikenne kärsivät. Siinä täytyy ottaa monta asiaa huomioon.

Porissa tehdyistä havainnoista pyritään saamaan hyötyä myös esimerkiksi Lappeenrannan Tykin asukkaille.

— Tulokset ovat paikallisia, mutta tiettyä yleistystä haetaan. Tarkoitus on, että saamme niin paljon tietoa irti, että löydämme ratkaisuja, jotka saataisiin käyttöön myös muualle.